Als rond 1950 ingenieur Alberto Zuccardi in Argentinië, Mendoza, gaat experimenteren met water-irrigatiesystemen bevroedt hij nog niet dat zijn toekomst uit wijnmaken zal bestaan. In 1963 koopt hij een wijngaard om de andere wijngaardeniers het irrigatiesysteem te leren gebruiken dat hij heeft ontwikkeld. Dat is het begin van zijn nieuwe carrière, die van wijnbouwer: Familia Zuccardi Wines is geboren.
Zuccardi, een familie
We worden bij Familia Zuccardi Wines ontvangen in een ruime hal waar diverse kunstwerken staan opgesteld. José Alberto Zuccardi heet ons welkom. Hij is de zoon van de oprichter en nu directeur van de winery. Drie van zijn kinderen zijn inmiddels ook werkzaam in het bedrijf. Dochter Julia is verantwoordelijk voor het bezoekerscentrum en de horeca, waaronder twee restaurants. De oudste zoon Sebastián houdt zich voornamelijk bezig met het project ‘Altamira’ in de Uco Valley met als doel daar de topwijnen van het bedrijf te maken. Zoon Miguel heeft de olijfolieproductie onder zijn beheer. José stelt een aantal van zijn medewerkers voor. Laura Principiano en Juan Manuel Cabrera, wijnmakers, en Martin di Stefano, landbouwkundige.
Lesje over terroir in Argentinië
Zij nemen ons mee naar de ruimte waar we een presentatie krijgen over Zuccardi en de diversiteit in terroirs. Duidelijk is dat de focus ligt op kwaliteit. “Frisse wijnen maken die de expressie van het terroir laten zien”, dat is het doel. Op meer dan 200 ha wordt al biologisch gewerkt. Goed zijn voor de omgeving betekent gezonde druiven. Maar ook goed zijn voor de arbeiders in de wijngaard. Iedereen goed behandelen en opleiden. In Argentinië zelf blijkt men ook relatief veel wijn te consumeren: 55% procent is voor de export dus 45% blijft hier. “We don’t consider wine as alcohol”, is de reden die wordt gegeven. Wijnmaakster Laura vertelt over de verschillende afdelingen bij Zuccardi voor de verschillende soorten wijn: varieltalwines, espumantes etc. Voortdurend vinden onderzoeken plaats om de kwaliteit te verbeteren. Zo wordt in de nieuwe winery Altamiro in Uco Valley uitsluitend gewerkt met natuurlijke materialen. De betonnen cuves zijn puur, zonder epoxylaagje. Ook hier zien we betonnen cuves: vierkant, cylinders. Landbouwdeskundige Martin: “wines are more relaxed in concrete”. “Back to the future”, lacht José Zuccardi.
De Uco Vallei is de hoogste waar zij wijnstokken hebben staan: 1000-1500 meter. Hoe hoger, hoe koeler. De druiven zijn hier soms wel een maand later rijp dan in de lagere valleien. Het moment van oogsten is daardoor ook in alle wijngaarden verschillend. De bodem is veelal alluviaal door het smeltwater vanuit de Andes. Zuccardi doet veel onderzoek naar de bodemsoorten om te bepalen op welke plaats de diverse druivensoorten het best groeien.
Drie Malbecs uit het vat
1) Vistaflores komt uit het midden van de vallei, met 1000 meter een van de laagst gelegen wijngaarden. De bodem is niet alluviaal en bevat kleine stenen. Hij een neus van blauwe bessen, dik donker fruit, witte peper.
2) Altamira komt van 1100 meter hoogte en wel van een alluviale bodem. Hij is frisser, kruidiger en meer mineralig dan de Vistaflores. José Zuccardi is gek op deze wijn, zo bekent hij lachend.
3) Gualtallary komt van de drie van de hoogste wijngaarden: 1300 meter. De bodem is hetzelfde als van de Altamira, maar de stenen zijn kleiner en er is meer graniet. Maar het voornaamste verschil is de hoogte.
Zuccardi, de proeverij
Na deze lessen lopen we over het grote terrein terug naar de ontvangstruimte waar negen wijnen voor ons klaar staan om te proeven. Leuk om te merken dat ze hier zoveel verschillende druivenrassen gebruiken.
Zuccardi Serie A: ‘Argentina’, de rijke en diverse bodemsoorten / terroirs van Argentinië komen in deze wijnen tot uitdrukking.
- Torrentés 2013: zacht, kruidig, mooi droog, fris, niet té aromatisch
- Bonarda 2012: rond, blauwe bessen, fris, sap, zacht, kruidig
- Malbec 2013: neus veel fruit wat helemaal terugkomt in de mond, soepele tannines
Zuccardi Serie Q: ‘Quality’, van de oudste stokken en beste terroirs.
- Chardonnay 2013: romig, boter, tropisch fruit, ananas, toch een lekker frisse stijl
- Malbec 2012: mooie neus met rood fruit, sappig, fris, soepele tannines, heel frisse afdronk
- Cabernet Sauvignon 2011: duidelijk CS, maar niet groen, lekker sappig, confiture
Zuccardi Icon Wines: de naam zegt het al: de topwijnen!
- Tito Zuccardi 2011: 68% Malbec, 17% Cabernet Sauvignon, 15% Ancellotta. Tito is de koosnaam van de grondlegger van Zuccardi, Alberto. Veel neus, donker fruit, ook in de mond. Confiture, kruidig, heel dik en vol
- Zeta 2010: 87% Malbec, 13% Cabernet Sauvignon. Weer veel neus, viooltjes, blauw fruit
- Altamira 2011: 100% Malbec. Wat meer gesloten in de neus, maar in de mond dik, stoer, met een heel lange, frisse en fruitrlijke afdronk
Late lunch
Na deze mooie proeverij wandelen we door de wijngaard naar het restaurant waar onder pergola’s prachtig gedekte tafels voor ons klaarstaan. Daar proeven wij ook de diverse soorten olijfolie die zoon Miguel maakt. Ze zijn heerlijk! Frantoio, Changlot en Arauco zijn de olijvenrassen. Waar de eerste zijn roots heeft in Italië, heeft de tweede die in Spanje. De Argentijnse Arauco gaat mee in mijn koffertje. Die vind ik het lekkerst: groen en een pittige nasmaak, daar houd ik van.
De lunch is fantastisch verzorgd en we genieten volop. Zeker ook van het gezelschap van de charmante wijnmaker José Zuccardi. Een waardige afsluiter van alweer ons laatste bezoek deze wijnreis!
Ga hier naar de webisite van Familia Zuccardi Wines en hier naar meer info over de Familia Zuccardi Olijfolie
Importeur: Delta Wines
Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie