Onderweg in Argentinië van Mendoza naar Valle de Uco waar Bodegas Salentein zich bevindt, zien we het landschap langzaam veranderen. Vanuit de stad is de omgeving eerst nog groen, maar al snel rijden we door een dor landschap dat nog het meest op de Hollandse duinen lijkt.

Uiteindelijk bereiken we de wijnmakerij van Salentein, die qua architectuur prachtig in deze omgeving past. Een staaltje van architectuur en kunst.  Het design, waarbij vrijwel alleen natuurlijke materialen zijn gebruikt, straalt respect voor de natuur en de leefomgeving uit. En rust. Prachtig!

Bodegas Salentein Argentinie, het landschap

Niet goed te zien, maar op de achtergrond de hoge bergrug, de ‘Cordillera de Los Andes‘.

Killka galerie in Bodegas Salentein 

In de ’tuin’ van Bodegas Salentein zien we al enkele beelden staan, maar in de bodega blijkt een heuse galerie te huizen. Moderne Argentijnse kunst hangt bij Salentein gebroederlijk naast Nederlandse meesters uit de 19e en 20e eeuw.

Kunstcollectie Bodegas Salentein

Een bijzonder mooie kunstcollectie bij Bodegas Salentein!

Bodegas Salentein, een stukje geschiedenis

Bodegas Salentein is opgericht door de in 2014 overleden Nederlander Mijndert Pon. Hoe komt een Nederlander in deze ‘woestijn’ terecht? Zakenman Pon kwam met pech aan zijn boot in het Panamakanaal te liggen. Met een vriend trok hij toen enige tijd door Argentinië, een land waar hij verliefd op werd en dan met name op Mendoza. Hij wilde hier investeren in de landbouw. Zijn team van investeringsadviseurs kwam met deze plek op de proppen en Mijndert Pon was direct enthousiast. Hij wilde hier een top-wijnbedrijf neerzetten met een hotel, een restaurant en nog veel meer. Dat was in 1995. Iedereen verklaarde hem voor gek: wijn maken in deze woestijn? Er kwam hier nooit iemand, zelfs het hele wegennet bestond nog niet! Maar Mijndert zette door en Bodegas Salentein was geboren. We zien (én proeven later) wat er van terecht is gekomen. Hij was een pionier en visionair!

Eens een dorre woestijn, nu een prachtig bedrijf: Bodegas Salentein. Mijndert Pon was een pionier met een juiste visie!

Eens een dorre woestijn, nu een prachtig bedrijf: Bodegas Salentein. Mijndert Pon was een pionier met een juiste visie!

De merken van Bodegas Salentein

Cynthia leidt ons vervolgens rond in de wijnmakerij van waarbij zij later assistentie krijgt van hoofd-wijnmaker van Salentein Professor José Galante, tevens verbonden aan de universiteit van Mendoza. Cynthia laat ons de verschillende merken zien die Bodegas Salentein voert: Portilla, genoemd naar de pas die Chili en Argentinië met elkaar verbindt, is de instapwijn. Een serie wijnen van de jongere stokken die geheel in rvs wordt gemaakt. Met het merk Killka wil Salentein aandacht vragen voor de kunst: net als een kunstschilder kleuren mengt, mengen de wijnmakers de druiven van verschillende wijngaarden om tot de Killka te komen. Ook dit is een van de instapwijnen. ‘Welcome-wines‘ noemt Cynthia ze. Killka betekent ‘welkom’ in de taal van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van de vallei. Daarnaast zijn er de Salentein Reserve-wijnen die 6-12 maanden hout hebben gehad. De Salentein Nomina vervolgens is een blend van malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot and merlot en heeft 14-16 maanden hout gehad. De Salentein Single Vineyard-wijnen zijn monocépages van de hoogst gelegen wijngaarden die fermenteren op 7000-liter houten vaten en daarna 10-18 maanden rijpen op hout gevolgd door een jaar op fles. In deze serie iets heel bijzonders: Salentein maakte een late harvest Sauvignon Blanc, uniek in Argentinië! Tot slot van de serie stille wijnen de icoonwijn Primus die alleen wordt gemaakt in topjaren en de nieuwe icoon Gran Vu Blend, een blend van malbec en cabernet sauvigon die slechts in een beperkte oplage wordt gemaakt. Naast de stille wijnen maakt Salentein ook een drietal mooie ‘Espumantes‘.

De merken van Bodegas Salentein

De verschillende ‘merken’ van Salentein.

Bodegas Salentein, een bijzondere wijnmakerij

Maar liefst 92 roestvrijstalen tanks in diverse vormen en maten en zo’n slordige  5000 Frans eiken vaten naast grote 7000-litervaten en nog meer afwijkende maten zien we in de kelder van Bodegas Salentein. De kelder is kruisvormig gebouwd: elke arm is een kleine wijnmakerij die uit twee verdiepingen bestaat. Ook hier worden alle handelingen uitgevoerd met gebruikmaking van de zwaartekracht. De basiswijnen van Salentein worden op de begane vloer gevinificeerd. Vervolgens gaan de wijnen die rijping nodig hebben via een buis een verdieping lager naar de houten vaten. Als die na enige maanden gebotteld moeten worden of gebruikt voor een blend worden ze niet naar boven gepompt, maar worden de hele vaten naar boven getransporteerd zodat ook hier een zachte ‘handling’ plaatsvindt. Het kruispunt van de armen is een cirkelvormige vloer waar een vleugel opvallend aanwezig is. Mijndert Pon wilde dat men hier, temidden van de mooiste wijnen van Salentein, zou kunnen genieten van muziek en dans. Dat gebeurt nog steeds, echter niet te vaak. De trillingen die de muziek teweeg brengt blijken goed voor de wijn, maar met mate. De wijnen die hier nu rijpen krijgen in elk geval een dimensie extra, door het gevoelige pianospel waarop een van onze medereizigers, Onno Misset, ons trakteert: Desperado.

De wijnmakerij Bodegas Salentein Argentinie

José Galante leidt ons, samen met Cynthia, rond in de moderne wijnmakerij van Salentein.

Masterclass Argentinië en Bodegas Salentein 

Dan ontvangt José Galante ons in het wijnproeflokaal voor een masterclass met als titel: ‘Malbec and High Altitude Vineyards and Winemaking’. Eerst stelt hij een aantal leden van zijn team wijnmakers en onderzoekers voor. Zij doen voortdurend onderzoek naar het effect van hoogte op malbec. Zo willen zij, in samenwerking met de universiteit van Chili, alle aroma’s van de druif splitsen en apart benoemen. Hij verontschuldigt zich voor het feit dat zijn Engels niet zo goed is en zegt blij te zijn dat Solange Schermer (MSc Vintage Master en echtgenote van Fransbert Schermer, die zijn MV titel haalde met een scriptie over Malbec en wij hier ook ontmoeten) voor de vertaling zorgt. Eerst vertelt hij een algemeen verhaal over Argentinië als wijnland. Onder andere hoe belangrijk het smeltwater uit de Andes is: het is het grootste zoetwaterreservoir van de wereld!

Bij Bodegas Salentein in Argentinie

José Ganlante stelt een deel van zijn team voor terwijl Solange vertaalt.

Hoe hoger hoe koeler

Valle de Uco is de hoogst gelegen wijnregio van Mendoza. Bij Salentein worden druiven verbouwd op verschillende terroirs en hoogtes, te weten Altamira, El Oasis, La Pampa en San Pablo. Altamira (1000m) en El Oasis (1000-1200m)  zijn de laagst gelegen wijngaarden. La Pampa ligt in het midden (1200-1300m) en San Pablo ligt op 1700 meter hoogte, waarmee dat de hoogste wijngaard van Argentinië is. Hoger gelegen wijngaarden zijn koeler (honderd meter verschil maakt een graad warmer/kouder!). Daardoor hebben de druiven een dikkere schil, legt José uit, en bevatten daardoor meer polyfenolen en dus meer kleurstoffen, tannines en aroma’s. Voor een goede fotosyntese is een temperatuur boven de 35 graden funest. Hier komt de temperatuur nooit boven de 32 graden. De koele nachten zorgen bovendien voor een perfecte zuurgraad.

De bodem bij Bodegas Salentein 

Naast de hoogte is ook de samenstelling van de bodem van belang voor de keuze welke druif aan te planten. Voor elke eventueel aan te leggen nieuwe wijngaard wordt een gat in de bodem gemaakt van wel twee meter diep om de verschillende lagen te zien waaruit die bodem is opgebouwd. We zien een aantal dia’s waarbij José Galante opmerkt dat je aan de ronde keien kunt zien dat de bodem is ontstaan door wat de rivieren meesleepten vanuit de Andes. ‘Alluviale bodems‘ zijn dat.

professor Jose Galante en AW Bodegas Salentein

Een boeiende masterclass van een zeer bescheiden wijnmaker en onderzoeker: professor José Galante.

En dan gaan we proeven: Salentein malbec

Dan is het tijd om te proeven. Eerst vier Malbecs uit 2014 die allen acht maanden tweedejaars eiken hebben gehad. Het verschil zit hem in de hoogte van de wijngaarden. Het zijn kleine nuance-verschillen. De eerste, Pedernal, is van de El Oasis wijngaard, op 1000-1200 meter hoogte. De wijn heeft niet veel neus en in de mond veel kersen fruit. Nog jong. De Altamira komt van 1100 meter  hoogte. In de neus wat meer gesloten maar in de mond ook het kersenfruit. Fris en elegant. De druiven voor La Pampa groeien op 1200-1300 meter. Hij is de meest ‘dunne’ van deze flight. De Malbec uit San Pablo tenslotte komt van 1600 meter hoogte en is de overtreffende trap van de vorige drie wijnen. Hij is dik, met veel donker fruit en stevige tannines. Ook is hier behoorlijk hout te ontwaren. Deze wijn blijkt dan ook als enige de fermentatie op hout te hebben gehad. De wijnen zijn allemaal eigenlijk nog te jong maar interessant om te volgen!

FullSizeRender1

Vier Malbecs: zoek de verschillen!

Proeven: Salentein Single Vineyards

Daarna proeven we drie wijnen uit 2012. Ze zijn allemaal uit een enkele wijngaard en ik ben over alledrie best te spreken. De Salentein  Chardonnay uit San Pablo heeft een neus van tropisch fruit en citrus en hij is een beetje rokerig, wat in de mond allemaal terug komt. Hij blijft, ondanks de houttonen, lekker fris. De Salentein Pinot Noir komt eveneens uit San Pablo. Hij heeft veel rood fruit en is lekker fris. In de mond is hij aanvankelijk heel sappig, wordt later wat ‘dunner’ met naast het fruit een kruidigheid en een pepertje. Hij blijft elegant. De Salentein Malbec tenslotte heeft véél neus: donker fruit, blauwe bessen, groente. Hij is dik en sappig met mooi geïntegreerd hout.

FullSizeRender2

Chardonnay, pinot noir, malbec.

Lunch bij Bodegas Salentein

Na deze boeiende ochtend staat er een mooie lunch voor ons klaar. We genieten van empanada’s, gevolgd door een stevig stuk Argentijns rundvlees met chimichurri. De wijnen erbij zijn de Salentein Reserve Sauvignon Blanc 2014 en de Malbec 2013 uit dezelfde serie. Hoewel we hierna allemaal wel zo’n beetje verzadigd zijn is het dessert van Dulce de Leche-ijs met een soort caramel-flan voor de meesten niet te weerstaan.

IMG_6920

Argentijnse lunch bij Salentein. Supermooi én lekker!

Na deze heerlijke lunch bij Salentein is het maar goed dat er voor de avond een ‘licht diner’ op het programma staat. Of ze daar bij Bodegas Fabre, onze volgende stop, ook zo over denken valt echter nog te bezien…

Importeur Salentein: Verbunt Verlinden

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!