Op één ochtend in Argentinië van twee bodega’s de wijnen proeven gevolgd door een wedstrijd wijnblenden: dit wordt weer een feestje! Bodega Enrique Foster en Bodega Lorca in Luján de Cuyo delen namelijk dezelfde wijnmaker: Mauricio Lorca, eigenaar van laatstgenoemde bodega.
Twee bedrijven, één wijnmaker
Bodega Enrique Foster is een traditioneel bedrijf, gespecialiseerd in single varieltalwijnen van malbec en behoort daarmee tot de top van Argentinië. Bodega Mauricio Lorca maakt wijnen van meer dan alleen malbec en is moderner, “With Funky labels”, volgens Sebastian Mendoza, die ons ontvangt bij Bodega Enrique Foster. Sebastian vertelt heel kort iets over beide bedrijven maar laat ons liever de wijnen proeven.
Bodega Lorca, de wijnen
Bij Bodega Lorca probeert men zo min mogelijk hout te gebruiken om het pure fruit goed tot zijn recht te laten komen. “Wines with no make-up”, volgens Sebastian. We gaan proeven.
1) Lorca Opalo Cabernet Sauvignon 2011: Rijp rood fruit, sappige aanzet, witte peper, fris, rood fruit, soepel en niet dik, in de afdronk paprika, maar niet groen. Rijp. Geen houtrijping.
2) Lorca Syrah 2010: Snuffelwijn. Donker fruit, leer, sap.
3) Gran Lorca Opalo Blend 2010: 50% malbec, 30% syrah, 20% petit verdot. Geen hout. Veel fruit, zachte, ronde tannines.
4) Gran Lorca Poëtico Blend 2008: 70% malbec, 20% syrah, 10% petit verdot. Deze wijn heeft wel hout gehad. Nieuw hout nog wel: 12 maanden 90% Frans en 10% Amerikaans met een medium toast. Meer neus dan de vorige blend. Donker fruit, cederhout.
Bodega Enrique Foster, de wijnen
1) Malbec Edicion Limitada 2008: Deze wijn heeft 14 maanden gerijpt in kleine houten vaten, gevolgd door 12 maanden op fles. De wijn heeft veel rood fruit in de neus, als ook in de mond. Blauwe bessen, een zoetje, ronde maar stevige tannines. De afdronk ik fris en fruitrijk. Bé-Élletje! (BL=best lekker = voor mijn persoonlijke smaak top!)
2) Enrique Foster Firmad0 2009: Aan deze wijn gaf Enrique Foster zijn handtekening, zoals de naam al zegt. De ‘signature-wijn’. De fermentatie van deze malbec vond plaats in grote Frans eiken vaten waarna een rijping volgde van 16 maanden in eveneens nieuw Frans eiken vaten, echter kleine, en enige tijd flesrijping. De wijn heeft een sappige, fruitrijke aanzet, maar direct daarna komen stroeve tannines en veel hout. “We keep the primary fruit in the wine, always”, benadrukt Sebastian. Bij deze laatste wijn, hoewel geweldig mooi en in balans (!), heb ik daarover mijn twijfels.
Blenden, de contest!
We worden verdeeld in teams en krijgen per team drie wijnen uit 2014: een malbec, een cabernet sauvignon en een cabernet franc ‘straight from the tank’. Mijn team proeft eerst ieder voor zich de wijnen. Mijn beknopte proefnotities:
2014 malbec: lichtpaars, kersenfruit, sap, zacht kruidig, eucalypthus, niet heel dik.
2014 cabernet sauvignon: robijnrood, rood frui, groentenat, sappige aanzet met direct daarna stevige tannines.
2014 cabernet franc: donkerpaars, kersenfruit, heel sappig, blauwe bessen, stevige tannines, fris.
Dan gaan we blenden. Na zes pogingen (de tijd is beperkt in tegenstelling tot de mogelijkheden) kiezen wij uiteindelijk voor de blend van 65% malbec, 30% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc. Hij heeft een mooie neus en is ons inziens helemaal in balans. We noemen onze wijn ‘Firmado Maaps‘ (naar de voorletters van de leden van ons team) en maken er een mooie tekening bij waarin het Andesgebergte een rol speelt.
En de winnaar is…
De wijnen gaan mee naar het hotel, waar later op de avond een jury, samengesteld door onze reisleiding, blind proeft om de mooiste blend uit te kiezen. Dat blijkt geen gemakkelijke opgave en de spanning onder de wachtenden stijgt. De blend ‘Cuvée Barbie’ van 50% mabec, 30% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc wint uiteindelijk de wedstrijd. ‘Fruitrijk en zacht’, is het oordeel van de jury. Grappig genoeg is deze blend gelijk aan de tweede blend die ons team vanmiddag had gemaakt en waarvan wij oordeelden: ‘mooie fruitneus, maar teveel tannines in verhouding tot het fruit’. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen:-).
Al met al was het weer een leerzame én leuke ochtend die ’s avonds werd afgesloten met een spannende en gezellige avond in Mendoza. Maar niet voordat we ons laatste bezoek in Argentinië afleggen: Bodega Zuccardi.
Meer over deze studiereis en Argentinië op Anne-Wies.NL? Klik hier
Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie