Na een intensieve maar mooie ochtend bij Bodegas Salentein in Argentinië komen we laat in de middag aan bij Bodegas Fabre Montmayou in Vistalba, Lujan de Cuyo, zo’n 18 kilometer ten noorden van Mendoza. We worden ontvangen door de wijnmaker die hier pas sinds drie weken werkt. De eigenaar, een Fransman geboren in Bordeaux, is niet aanwezig. Het is immers zomervakantie hier.

Bodegas Fabre Montmayou, de wijngaarden

Eind jaren 90 kocht hij heel oude percelen malbec wijngaarden aan. De wijngaarden liggen op 800-1100 meter hoogte en dicht bij de Andes. In deze droge omgeving (gemiddeld valt er slechts 200 mm regen per jaar!) is een grote diversiteit in terroirs. We zien geulen die  speciaal zijn gegraven om het water uit de Andes te transporteren naar daar waar dat nodig is. Opvallend zijn de netten die over de druivenstokken zijn gespannen. “Tegen de hagel“, vertelt de wijnmaker, “dat is hier een veel voorkomend en toch steeds weer niet te voorzien probleem”. Bijzonder ook hier is het feit dat de wijnstokken niet geënt zijn, maar als stek in de grond geplant.

Bodegas Fabre Montmayou wijngaarden

Links de netten over de wijnstokken, rechtsboven de wijnmaker, rechtsonder de greppels en geulen voor watertransport

Bodegas Fabre, de winery

De voornaamste druif bij Fabre is malbec. Daar is 53 ha van de wijngaarden mee aangeplant. Daarnaast hebben ze cabernet sauvignon, chardonnay en merlot naast een kleine hoeveelheid druiven als syrah en grenache. Met name de malbec komt van heel oude stokken. De oudste zijn zelfs van 1908! Er wordt in de wijngaard zeer zorgvuldig gewerkt om het beste fruit te verkrijgen. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens in kleine bakken naar de winery vervoerd. De trossen worden met de hand gesorteerd en vervolgens ook nog eens de hele druiven. In de winery wordt traditioneel Frans gewerkt, maar met moderne technieken. Zo gebruikte men vroeger ook beton, nu echter RVS en houten vaten. De wijnmaker benadrukt echter dat het hout niet te overheersend moet zijn, het fruit moet blijven.

Bodegas Fabre Montmayou wijnstudiereis Argentinie

De proeverij: Bodegas Fabre rosé

De eerste wijn die we proeven is de Fabre Montmayou Rosé 2014. Rosé is pas een jaar of twee, drie geleden ‘in’ geworden in Argentinië. De wijn is van geperste, speciaal voor deze wijn geselecteerde syrah (80%) en grenache (20%) druiven.
De neus is fris, fruitrijk en kruidig en dat komt in de mond terug. Hij is redelijk vol, komt ietwat zoet over maar heeft meer dan genoeg frisheid om dat te camoufleren. Later op de dag blijkt deze rosé een succesnummer te zijn bij de Argentijnse hapjes die worden geserveerd!

Bodegas Fabre rosé Argentinië

De proeverij: Bodegas Fabre cabernet 

De Cabernet Sauvignon Reservado 2013 is de eerste rode wijn de we proeven. Deze wijn komt van 30 jaar oude stokken in Lujan de Cuyo. Dat het daar heel heet is vertaalt zich volgens de wijnmaker in het feit dat de wijn minder expressief groene aroma’s heeft, zoals je bij cabernet sauvignon verwacht, maar meer ‘spicy aroma’s‘.
Potloodslijpsel, blauwe bessen, laurier. Het hout (60 % nieuw Frans eiken gedurende 12 maanden) is goed geïntegreerd in de wijn. “We want to show the people wine, not furniture”,  grapt de wijnmaker.

Bodegas Fabre

De proeverij: Bodegas Fabre malbec

We sluiten de proeverij af met drie Malbecs, de druif waar Bodegas Fabre beroemd om is.
De Malbec Reservado 2013 komt van meer dan 40 jaar oude stokken van een wijngaard vlakbij de winery die perfect blijkt voor malbec. Ook deze wijn heeft gedurende 12 maanden voor 60% gerijpt in Frans eiken.
Hij is donkerpaars, heeft veel fruit en kruidigheid, kruidnagels, jeneverbessen. Hij is stevig in alcohol en tannines. Volgens onze wijnmaker heeft malbec natuurlijk zoet, wat de tannines snel rond maakt:  “the key to succes in the world”.
De Malbec Gran Reservado 2012 komt van meer dan 80 jaar oude stokken. Het zijn de beste druiven uit diverse wijngaarden uit dit district. Ze worden apart gevinificeerd en pas later geproefd en geblend.
Deze wijn is eveneens donkerpaars en heel intens van kleur en smaak. Een sappige aanzet, zoetig en vol. De tannines, die inderdaad niet stroef zijn, komen pas later door.
Tot slot proeven we de Grand Vin 2011. Dit is de topwijn van Bodegas Fabre Montmayou en komt van de meest oude wijngaard die in 1908 al is aangeplant. Hij is van 85% malbec, 10% cabernet sauvignon en 5% merlot. Alle druiven worden apart en op hun optimale rijpheid geplukt. 100% Van de wijn is gedurende 16 maanden gerijpt in Frans eiken vaten.
De wijn is dikdonkerpaars met in de neus veel donker fruit, blauwe bessen. Hij heeft een sappige, volfruitige aanzet met later rijpe tannines, witte peper. In de afdronk ook weer donker fruit en stevige tannines. Deze wijn kan nog wel zo’n 10-15 jaar rijpen! Mooi!

Bodegas Fabre de wijnen, Argentinië

Lunch: de rosé vloeit rijkelijk

Door de stevige lunch bij Bodegas Salentein hebben onze magen nog niet echt behoeftt aan meer voedsel, maar de hapjes die in de prachtige tuin worden geserveerd zien er té lekker uit om ze  niet te proberen! De rosé vloeit rijkelijk en de sfeer is goed. Het is weer een dag met een gouden randje!

Bodegas Fabre Montmayou

Meer over deze wijnstudiereis naar Chili en Argentinië? Klik hier!

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en Importeur: Wijnimport J. Bart  Deze reis is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇 🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier ✏ in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!