Het afgelopen jaar ging topsommelier Koen van der Plas (Inter Scaldes***) op zoek naar gastronomische Nederlandse wijn voor het boek Wijn & Spijs uit NL. Op 12 september is de boekpresentatie, nu alvast een sneak preview…

Er wordt in Nederland door een honderdtal wijnboeren wijn gemaakt. Op basis van zijn eigen kennis, maar ook door contact met collega-sommeliers uit het hele land maakte Van der Plas een eerste selectie. “Sommeliers werken in restaurants vaak samen met regionale wijnmakers, dus dat geeft een goede basis”, legt de 26-jarige sommelier uit. “Ik wilde niet op zoek naar terraswijnen, maar juist naar iets dat past bij de gastronomische ervaring in een goed restaurant. Een wijn die spannend combineert met het eten van de chef. Ik had op voorhand geen idee of we in Nederland überhaupt genoeg wijnmakers hadden om er een boek over te maken. Maar ik kan je zeggen: dat is zeker het geval.”  

“Ik was benieuwd naar de bevindingen en trouvailles van Koen en ik moet zeggen, die zitten er echt tussen” – driesterrenchef Jannis Brevet van Inter Scaldes

Nederlandse wijn geen zure meuk

De eerste selectie werd gemaakt na een blinde proeverij van negentig wijnen van dertig makers uit acht provincies. De conclusie was al snel dat de veronderstelling ‘Nederlandse wijn is zure meuk’ de prullenbak in kon. Uiteindelijk bezocht Koen van der Plas met journalist Etienne Verhoeff en fotografe Maaike Pertri negentien wijnmakers in Nederland om het verhaal achter de wijn te horen.

Bijzondere verhalen en menu’s van sterrenchefs

Koen, Etienne en Maaike legden honderden kilometers door het land af en zij vonden bijzondere verhalen op de meest onvoorspelbare plekken. Zo kun je in Friesland hele mooie brûswyn krijgen en zorgt klassieke muziek voor extreme druivengroei in de Achterhoek. Wijn & Spijs uit NL bevat bijzondere verhalen. Over wijnpioniers die vijftig jaar geleden de eerste stokken plantten, over een wijnmaker die ruim honderd wijnboeren adviseert, over een musicus met dystonie die in wijn maken een nieuwe passie vond en een 79-jarige wijnboer op het randje van sluiten, omdat zijn druiven twee jaar achtereen door pure pech geteisterd werden. Daarnaast heeft het drietal maar liefst vier sterrenchefs uitgedaagd om een aantal wijnen te proeven en daarbij een menu samen te stellen. Jannis Brevet (Inter Scaldes***), Margo Reuten (Da Vinci*), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**) en Sidney Schutte (Librije’s Zusje**) durfden de uitdaging aan.

In Wijn & Spijs uit NL vind je o.a.

Wat als een wild idee, aan een lunch tafel, begon groeide tot een prachtig mooi boek in relatief groot formaat en 210 pagina’s! Alles in het boek draait om wijn, sommelier-schap, eten en als belangrijkste NEDERLAND!

  • Een inkijk in bijna 50 jaar wijnbouw in Nederland
  • Prachtige verhalen van gedreven wijnboeren
  • Proefnotities van sommelier Koen van der Plas
  • Recepten van Inter Scaldes, Da Vinci, De Groene Lantaarn en Librije’s zusje
  • Index met bijna 100 wijnboeren door heel Nederland

Laat je verrassen door de prachtige wijngaarden, wijnmakers én wijnen die Nederland rijk is!

Wijn & Spijs uit NL ligt vanaf 12 september in de boekhandel.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

Bron: persbericht uitgeverij Trichis