Met een feestelijke opening op het wijngoed Raar Saint Remi is op 26 juni de zesde editie van Wijnrestaurant op het Land officieel van start gegaan. Genodigden, omwonenden en vertegenwoordigers van de pers kregen in de wijngaard een exclusief voorproefje van het vernieuwde pop-uprestaurant dat dit jaar opnieuw neerstrijkt in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Angelique Meulendijks was erbij voor Anne-Wies.NL.
De opening markeert de aftrap van een culinaire zomermaand waarin fine dining en Limburgse wijn centraal staan. En dat midden in een wijngaard.
Ontvangst tussen de druivenranken
De middag begint met een feestelijk ontvangst tussen de wijnranken, waar gasten worden verwelkomd met een amuse, begeleid door een glas Sacrament – een elegante mousserende wijn gemaakt van pinot noir, geproduceerd volgens de methode traditionelle en afkomstig van het domein zelf. Met uitzicht op de glooiende Raarberg genieten de aanwezigen van de eerste zonnestralen én van de sfeer die het pop-up restaurant elk jaar opnieuw weet neer te zetten.
Voorproefje van het menu
Na een rondleiding door de wijngaard, waarin wijnmaker Arno Claessens toelichting geeft op de duurzame werkwijze en het productieproces, volgt een preview van het nieuwe fine dining menu. In kleine gerechten krijgen de genodigden alvast een indruk van de culinaire lijn die deze zomer wordt ingezet: een verfijnde combinatie van streekproducten en gastronomisch vakmanschap. Geserveerd worden onder andere zalm, rillette, rouleau van eend met rode biet en een fris taartje van passievrucht als dessert. Elk gerecht wordt begeleid door een passende Limburgse wijn van Raar Saint Remi.
Tijdelijk restaurant tussen de wijnstokken
Van vrijdag 27 juni tot en met zondag 27 juli 2025 kunnen bezoekers dagelijks terecht voor een gastronomisch 4- tot 7-gangenmenu, geserveerd in een tijdelijk paviljoen midden in de wijngaard van Josje en Arno Claessens. Iedere zitting biedt plaats aan circa 100 gasten, waarmee het intieme karakter van het concept behouden blijft. In totaal is er gedurende de maand ruimte voor 5.000 gasten.
De wijnkaart bestaat uitsluitend uit wijnen uit Nederlands en Belgisch Limburg. Gasten kunnen kiezen uit een klassiek of volledig vegetarisch menu. De wijn-spijscombinaties zijn samengesteld door vinologe Annaline Doelen in samenwerking met chef Patriek Doelen, beiden van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Het concept is in 2019 opgezet door de familie Doelen en ondernemer Frenk Theuns.
Vernieuwde beleving en rondleiding
Wijndomein Raar Saint Remi vormt wederom het decor van deze editie. Sinds de oprichting in 2013 is het domein uitgegroeid tot een toonaangevende producent van Limburgse kwaliteitswijnen. De wijngaarden liggen in Meerssen, Maastricht (Kruisdonk) en Albig (Rheinhessen, Duitsland). De familie Claessens werkt met druivenrassen als pinot noir, pinot blanc, regent, chardonnay, pinot gris en pinot meunier en produceert zowel stille als mousserende wijnen.
Nieuw dit jaar is de uitgebreide beleving voorafgaand aan het diner of de lunch. Gasten worden uitgenodigd om het wijndomein van dichtbij te ervaren: met een wandeling door de wijngaard, ontmoetingen met het enthousiaste wijngaardteam van Raar Saint Remi en een inkijk in het duurzame productieproces.

Foto boven: Groep vrijwilligers/wijngaardteam van de wijngaard. Onder: Arno en Josje Claessens
Speciale avondprogramma’s
Gedurende de maand juli worden op vier maandagavonden speciale thema-avonden georganiseerd. Op het programma staan onder meer Four Hands Chefs Dinners en wijnmakersdiners, waarbij bevriende chefs en wijnmakers centraal staan. De reservering voor deze avonden is begin juni geopend.
Reserveren nog mogelijk
De belangstelling voor deze editie is groot: inmiddels is meer dan de helft van alle beschikbare plaatsen gereserveerd. Voor wie de unieke beleving van Wijnrestaurant op het Land dit jaar niet wil missen, is tijdig reserveren aanbevolen. Reserveren kan via de knop hieronder:
* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.
#AngeliqueMeulendijks
Geef een reactie