Wijnrestaurant op het Land: genieten van culinaire verrassingen en heerlijke wijnen tussen de wijnranken in het hart van het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Wijnrestaurant op het land vindt dit lustrum-jaar plaats op een schitterende locatie: Wijngoed Raar Saint Remi in Meersen. Angelique Meulendijks was voor Anne-Wies.NL bij de openingsavond en dat was een feestje! Letterlijk en figuurlijk. Het was een avond met interessante gesprekken, live-muziek en natuurlijk… Limburgse wijn.

Wijnrestaurant Binnen horizontaal

Verwennerij tussen de wijnranken

Dit jaar hebben de organisatoren gekozen voor een meer intieme setting. Waar eerdere jaren plek was voor 350 gasten, zijn dat er nu slechts 100 per avond. En geloof me, dat maakt de ervaring alleen maar meer bijzonder. Het openingsfeest begint met Limburgse bubbels tussen de wijnranken. Terwijl de zon langzaam ondergaat, proef ik Sacramant, een Blanc de Noir gemaakt van pinot noir volgens de methode traditionelle, dus met de tweede gisting in de fles. Een frisse, elegante mousserende wijn met een stevige bubbel, afkomstig van Wijngoed Raar Saint Remi zelf.

Aperitief tussen de wijngaarden

Alle wijnen die we deze avond proeven zijn van Wijngoed Raar Saint Remi zoals de Pinot Blanc en de Chardonnay, maar ook de rode wijn Pinot Noir Regent Barrique, die gerijpt is op houten vaten.

Wijnen wijnrestaurant op het Land

Wijngoed Raar Saint Remi: Een Historie van Passie en Innovatie

Wijngoed Raar Saint Remi is in 2013 door Josje en Arno Claessens op de Raarberg in het gehucht Raar opgericht. Dit familiebedrijf begon letterlijk vanaf nul en heeft sindsdien een indrukwekkende groei doorgemaakt. Inmiddels groeien de wijnranken ook aan de Lange Raarberg, Kruisdonk te Maastricht en zelfs in Albig in Rheinhessen, Duitsland. Ralf Baumann, eigenaar van het befaamde Weingut Baumann in Albig, deelde zijn jarenlange ervaring in de wijnbouw met de familie Claessens.

Met de start van hun wijnbedrijf bliezen Josje en Arno een eeuwenoude traditie nieuw leven in. De wijnbouw in Meerssen kent immers een rijke historie, teruggaand tot de Romeinen, die de wijngaarden aanlegden op de vruchtbare heuvels. De eerste schriftelijke vermelding van de Meerssense wijngaarden is uit 968, toen Koningin Gerbera van Saksen de Heerlijkheid Meerssen schonk aan de monniken van Saint-Remi uit Reims. Josje en Arno Claessens hebben de wijn de naam Raar-Saint-Remi gegeven als eerbetoon aan deze Franse monniken en hun historische wijnrelatie met Meerssen.

Toen Josje en Arno Wijngoed Raar Saint Remi startten was het Arno’s droom een lekkere rode wijn te maken. Inmiddels is dat een beetje uit de hand gelopen: de wijnen van Raar Saint Remi worden gemaakt van druivenrassen van onder meer pinot noir, pinot meunier, regent, chardonnay, pinot gris en pinot blanc. Josje en Arno Claessens vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, ze houden wel van een uitdaging! Zo produceren zij, naast de geproefde Methode Traditionelle, ook een ‘Methode Calvados’ een ‘Methode Porto’.

Wijnrestaurant bij truck

Goede Gesprekken en Stoere Mannen

Het openingsfeestje op vrijdagavond is voor genodigden, waaronder relaties, leveranciers en bekenden van de wijnmakers van Raar Saint Remi. Naast de heerlijke wijnen is het gezelschap minstens zo leuk. Oude bekenden, zoals de vrijwilligers van de wijngaard, allen met dezelfde rieten hoed, begroeten elkaar hartelijk. De sfeer is ontspannen en warm, alsof we allemaal deel uitmaken van een grote, gezellige familie. En dan de gesprekken… die zijn minstens zo sprankelend als de mousserende Sacramant wijn! Zo heb ik het genoegen twee wijngaardeniers, Chris Crolla en Robin, de neef van Arno Claessens, te ontmoeten, die trots over hun werk vertellen. Zo wordt er in hun wijngaard niet gespoten tegen onkruid. Maar dat betekent wel dat er vaker gemaaid moet worden. Verder worden zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Mannen in wijngaard wijnrestaurant op het land

Chris en Robin in de wijngaard

De Fuselier Calvados

Ook spreek ik met een paar stoere mannen van het 17e Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Zij vertellen mij het verhaal achter de Méthode Calvados van Wijngoed Raar Saint Remi, die hun naam draagt.Calvados is de lijfdrank van het bataljon en wordt gedronken bij feestelijke gelegenheden. Toen de zoon van Josje en Arno Claessens bij de Prinses Irene Brigade kwam en de Calvados proefde, zei hij: “Dit kunnen wij beter.” In samenwerking met Mwórveld Distillery in het Meerssense gehucht Moorveld, maakt Wijngoed Raar Saint Remi een appelcider van meer dan 18 appelrassen uit Limburgse hoogstamboomgaarden. Deze cider wordt vervolgens gedestilleerd tot Méthode Calvados en minimaal acht maanden gerijpt op nieuwe houten vaten. Een Limburgse Calvados dus, maar het mag die naam niet dragen. De nam ‘Calvados’ is een beschermde naam onder de Franse wetgeving: alleen de brandewijn die daar wordt gemaakt mag zo heten. Daarom noemt men het hier ‘Methode Calvados’. En zo werd tijdens de viering van het 80-jarig bestaan van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene een Nederlandse Méthode Calvados geïntroduceerd onder de naam Fuselier. De mannen vertellen me dat de smaak van deze Calvados veel beter is dan de vorige – zachter en ronder.

Methode Calvados en Porto

Fuselier Methode Calvados en Waar Methode Porto

Duurzaam Wijntoerisme

Verder vertelt Dieuwertje Lathouwers van Hogeschool PXL in Hasselt over een bijzonder initiatief waarbij Vlaanderen en Nederland hun krachten bundelen om duurzaam wijntoerisme uit te bouwen via een wijnstraat over de grenzen heen. Er wordt een fysieke wijnroute aangelegd die bezoekers te voet, met de fiets en/of in etappes kunnen afleggen door vier wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg. Wijngoed Raar Saint Remi Meerssen (Maasvallei Nederland), is één van de zes bijzondere wijnlocaties waar gestart kan worden met de route.

Een bijzondere lustrumeditie

Deze speciale lustrumeditie van Wijnrestaurant op het Land is zonder twijfel één van de hoogtepunten van de zomer. Wil jij deze unieke beleving niet missen? Reserveer dan snel je tafel en laat je onderdompelen in de wereld van wijn en gastronomie bij Wijngoed Raar Saint Remi. Het Wijnrestaurant op het land is nog geopend tot en met 28 juli. De diners zijn volgeboekt, maar er is en wachtlijst, dus wie weet… Voor de lunch zijn nog een paar plekken vrij.

Meer informatie over het menu of om te reserveren:
 https://wijnrestaurantophetland.nl/

Over Wijnrestaurant op het Land

Wijnrestaurant op het Land is een pop-up restaurant op het land, tussen de wijngaarden. De bedenker van dit concept is ondernemer Frenk Theuns. Dit jaar is de lustrumeditie. De drijvende krachten achter Wijnrestaurant op het Land zijn Annaline, Germaine en Patriek Doelen van Restaurant Mes Amis in Maastricht. Een restaurant dat bekend staat om de wijnkaart met uitsluitend Limburgse wijnen. Niet gek dus dat Annaline en Patriek door middel van het Wijnrestaurant op het Land de (Zuid-)Limburgse wijnen willen promoten.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

#angeliquemeulendijks