Op ons overnachtingsadres onderweg naar Sektkellerei Szigeti, de eerste avond in Halbturn, Neusiedlersee, lopen we tegen een probleempje aan. De eigenaar van Schloss Halbturn blijkt op vakantie in Amerika en de medewerkers weten niets van de afgesproken rondleiding door het kasteel, de kelders en de aansluitende proeverij.
Geïmproviseerde proeverij
Gelukkig blijkt de verantwoordelijke, Attila Radics, niet voor een gat te vangen en improviseert voor ons een mooie proeverij van enkele van hun wijnen waarbij voor mij, naast de Schloss Halbturn Pinot Noir 2008, de Imperial rood 2008 veel indruk maakt. Deze wijn van Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch, Merlot en Cabernet Franc heeft 14 maanden hout gehad. Barriques. Prachtig! Na een mooi diner en dito wijnen in “Gasthaus und Weinbau Dankbarkeit” in Podersdorf gaan we op tijd naar bed, want morgen staan al vroeg bubbels op het program: Sektkellerei Szigeti in Gols.
Sektkellerei Szigeti
Bij Sektkellerei Szigeti worden we ontvangen door Andreas, die ons rondleidt door het bedrijf. Aanvankelijk was het bedrijf een soort ‘kruidenier’. Men bezat, net als nu, geen wijngaarden, maar wel notenbomen. Hij vertelt dat het wijnschandaal van ’85-’86 voor hen juist heel gelukkig heeft uitgepakt. Sektkellerei Szigeti gaat voor kwaliteit, en dat is toen nóg belangrijker geworden. In totaal zijn er ongeveer 5-6 Sektkellereien in Oostenrijk. Sektkellerei Szigeti heeft zo’n 23 man in vaste dient. Daarnaast een paar extra tegen de kerstdagen en in de zomer werkt men met scholieren. Men werkt samen met 40 “Winzers”, wijnboeren. Ze hebben geen eigen pers, maar maken gebruik van pershuizen.
Méthode Traditional
Men maakt de sekt op dezelfde manier als champagne en maakt ook gebruik van originele champagne- gisten. Dat mag niet op het etiket, net als iets anders dat aan champagne zou refereren. Andreas lacht erom en haalt zijn schouders op. De sekt van Sektkellerei Szigeti heeft meer fruit en minder zuren dan de meeste champagnes. Dit met name omdat het hier warmer is, maar ook omdat de samenstelling van de bodem anders is. Aanzuren mag, maar dat wordt van tevoren van hogerhand bepaald, afhankelijk van de kwaliteit van een bepaald jaar.
Liqueur de Tirage
Wat men me in de Champagne nog nooit heeft laten zien laat Andreas wel zien en vertelt met veel enthousiasme: hoe ze bij Sektkellerei Szigeti zelf hun ‘liqueur de tirage’ maken. Stille wijn wordt met suiker en gist een 2e maal op open tank vergist. Dat is de ‘starter‘ voor de 2e gisting op fles die de sekt moet ondergaan. Trots laat Andreas ook een plastik dopje zien dat onder de kroonkurk wordt geplaatst en wat een betere afsluiting geeft tijdens de rijping van de sekt.
Sektkellerei Szigeti: remuage en meer
Remuage, het door regelmatig iets keren van de flessen om het depot naar de hals te krijgen, gebeurt hier nauwkeurig en volledig automatisch. Hiertoe worden de flessen in een soort metalen kratten geplaatst. We zien hoe de halzen van de flessen worden bevroren om de prop met gistingsresten te verwijderen. Sommige flessen krijgen weer een kroonkurk, sommige een echte kurk. De eerste behoort tot de categorie ‘frizzante‘, de tweede ‘spumante‘. Beiden hebben de 2e gisting op fles gehad, het verschil zit hem in het alcoholgehalte en het aanwezige koolzuur. Bij sekt zijn er aanvankelijk meer suikers, dus meer potentie om alcohol en koolzuur te vormen. Daarna de sektproeverij: Grüner Veltliner Brut, Welschriesling, Weissburgunder, Muscat Ottomel, Zweigelt en… “De Pink Uhu”, gemaakt van het druivenras:…. “Uhudler“, wie kent het niet;-)? Mijn favoriet: de Weissburgunder. Hoewel de Grüner Veltliner Brut op korte afstand volgt.
Maar na deze ervaring weet ik het zeker:
LINKS:
Meer lezen over wijnbezoeken in Oostenrijk? Klik hier!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Oostenrijk
Geef een reactie