Tijdens het Concours Mondial de Bruxelles, dat in mei 2018 plaatsvond in Beijing, China, neemt een deel van de juryleden deel aan en tripje naar het Yanqing-Huailai River Valley district. Een busritje van een kleine twee uur brengt ons er vanuit Beijing naartoe.

International Grape Exhibition Garden, Longyan

Bij het International Grape Exhibition Garden maken we kennis met het Chinese druivenras ‘Longyan’ (Dragon Eye). De eerste berichten over het bestaan van deze druif zijn nog niet zo heel oud: zo’n 800 jaar. Het is een druif die rood kleurt tijdens de rijping en wordt van oudsher in China vooral als tafeldruif gebruikt. Eind jaren 70 echter ging Great Wall Winery er mee aan de slag ging voor hun witte wijn. Een boeiend artikel over de Longyan van de hand van associate professor Wine Tasting and Enology in Beijing Demei Lei lees je op de website van Decanter China.

AW Wijngaard China Longyan

In de Chinese wijngaarden tussen de Longyan druivenstokken. Hier zie je ook hoe ze geleid worden. Waarom lees je in een vorig artikel over wijn in China.

Bordeaux en Californië

In het indrukwekkend grote (750.000m2) park staan, naast de Longyan wel zo’n 1014  druivenrassen aangeplant. Doel is mensen uit China en buitenlandse toeristen meer te leren over wijn en wijnbouw. We maken een korte tour met een gids. Zij weet echter niet meer over druiven en wijn maken dan er op haar briefje staat dus voor wijnvragen die dieper ingaan op de materie kunnen we hier niet terecht. Een paar weetjes: het is hier een behoorlijk koel gebied met grote verschillen tussen dag- en nacht temperaturen en het gebied ligt op dezelfde hoogte als Bordeaux en Californië. Er is een aardig proeverijtje voor ons klaargezet met wijnen van Great Wall dat we helaas moeten afraffelen omdat er een enorme donderbui in de lucht hangt.

Château Nuage

Gelukkig valt die bui als we allemaal weer in de bus zitten en is het opgehouden met donderen als we de volgende stop bereiken: Château Nuage. In deze moderne winery zijn wij niet de enige gasten: grote groepen toeristen worden rondgeleid. Er is muziek en je kunt je naam in Chinese letters (laten) schrijven. Langs de route van de tour hangen volop borden waarop in het Chinees en Engels te lezen is over Chinese wijn en wijnbouw in het algemeen en Château Nuage in het bijzonder. Ook hier worden we in sneltreinvaart doorheen geleid. De wijnen van Château Nuage proeven we later op de avond voor en tijdens het diner, dat speciaal voor de juryleden van het Concours Mondial is georganiseerd.

Chateau Nuage vatenkelder

Huihuang Chateau Nuage info

De proeverij, Château Nuage

Na het bezoek aan Château Nuage brengt de bus ons naar een nabij gelegen hotel waar, voor het diner, een aantal wijnmakers hun wijnen presenteert. Ik proef een paar leuke wijnen, waaronder de mousserende Chardonnay van Château Sun God. De focus leg ik echter op de wijnen van Château Nuage, want ik ben inmiddels wel heel benieuwd naar de prestigewijn Master’s Selection. En die viel zeker niet tegen! Maar of ik er de prijs voor zou betalen (rond de 50 euro) waarvoor hij op het Château te koop was…

Château Nuage Huihuang Winery Spaetlese 2014 dry red wine
100% cabernet sauvignon, 15 maanden gerijpt op Frans eiken, 40% nieuw, van laat geplukte heel rijpe druiven.
Sappig, kruidig, fris, bessen, licht, lange afdronk 

Château Nuage Huihuang Winery Purple Angel 2015
Volledig op rvs opgevoed
Fruit, bosbes, kruidig, pepertje, iets spritzig, afdronk kort

Château Nuage Pinot Noir 2014
Gerijpt 15 maanden in half Frans en Amerikaans eiken
Aan de harde kant

Château Nuage 2013 Master’s Selection Dry Red Wine
60% cabernet sauvignon en 40% dragon ball (nooit van gehoord, maar schijnt een inheemse Chinese druif te zijn), 9 maanden gerijpt op eiken
Sappig, rond, kruidig, tabak: lekker!

Chateau Nuage Masters Selection

Meer over deze wijnreis in China? Check deze link! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnreischina