Een van de avonden van onze wijnreis door Ningxia staat in het teken van de kennismaking met een groot aantal Chinese wijnen en de makers ervan. Deze proeverij vindt plaats bij het Wijn Informatie Bureau van Ningxia dat gevestigd is in de stad Yinchuan.

Het Wijn Informatie Bureau van Ningxia is gevestigd in het imposante Ningxia International Wine Trade Expo Center.

Diner met wijnmakers in Ningxia

Mr. Cao Kai Long directeur van het Wijn Informatie Bureau heet ons welkom. De wijnen worden geproefd tijdens het diner waarbij de tafelschikking zo ongeveer 1 wijnmaker op 3 wijnschrijvers zou zijn. Het idee was dat elke wijnmaker zichzelf en haar of zijn wijn zou voorstellen en er aan tafel volop mogelijkheid zou zijn met elkaar dieper op de wijnen in te gaan. Jammer genoeg lukte dat niet helemaal, mede door de afstand tussen de tafelgenoten en doordat niet iedereen Engels sprak (en de meesten van ons geen Chinees).

China diner met wijnmakers de tafels

Diner met wijnmakers: vooral rood

In vogelvlucht de wineries en mijn proefnotities. De witte wijn die in China wordt geproduceerd is voornamelijk van chardonnay, gevolgd door Italian riesling. Meer over China als wijnland (Masterclass professor Demei Li) lees je hier. We proeven vanavond vooral rood van Bordeaux-druiven. Bordeaux-look-a-likes blijken belangrijk voor de Chinese markt. Er is een classificatie voor Chinese wijnen; die is niet voor de wijn, maar voor het Château.

Jonge wijnmaker

China als wijnland belooft veel voor de toekomst. We zien tijdens deze wijntrip dan ook veel jonge wijnmakers. De wijnmaker aan mijn tafel is de 34-jarige Deng Zhong Xiang. Op zijn 24ste raakte hij verzeild in de wijnhandel, waar hij zich voornamelijk bezighield met de verkoop van Franse wijnen aan 5-sterrenhotels in Beijing. Hij raakte in de ban van het wijnmaken en vertrok naar Dijon waar hij zijn wijnopleiding deed. Vier jaar geleden keerde hij terug en inmiddels maakt hij wijn bij enkele Chinese wineries.

China diner met wijnmakers onze wijnmaker

De enthousiaste Deng Zhong Xiang in gesprek over zijn wijnen met Mike de Simone, proever bij het Amerikaans Wine Enthusiast Magazine en mede-auteur van het boek RED wine.

1) Château Miqin Chardonnay 2017
Lekker fris, schoon groene appel, limoen
2) Château Yunno Great Wall Italian Riesling Reserve 2014
Romig, fris, kruidig
3) Château Miqin Merlot 2016
Aan de merlot is zo’n 6% cabernet franc toegevoegd.
Kruidig, dik fruit, fris en sappig
4) Château Bacchus Merlot 2016
Wijnmaker is Mr. Lu Yong Liang
Cassis, zacht en ronde tannines, licht kruidig, elegant

China diner met wijnmakers mw. ZHOU Shu Zhen JPG

‘Flying’ winemaker Mrs. Zhou Shu Zhen

Deng Zhong Xiang met zijn Château Lansai Mo Cheng 2016

5) Jade Vineyard Aria Reserve 2015
Mrs. Zhou Shu Zhen is de ‘flying’ winemaker. Zij maakt wijnen op niet minder dan 7 Chinese châteaux. Deze wijn is van 100% cabernet sauvignon van 30 jaar oude stokken. Totaal 14 maanden houtrijping. 75% op nieuw, 25% op 1 jaar oud eiken. Alcohol 14,5%
Rond, sappig, witte peper. Mooi!
6) Jade Vineyards Messenger Reserve 2015
Ook van de hand van Mrs. Zhou Shu Zhen. Eveneens een 100% cabernet sauvignon maar een stapje complexer dan de vorige. Druiven van hoger gelegen wijngaarden, even lange rijping maar uitsluitend nieuw eiken.
Krachtig, rond met dik fruit maar toch voldoende fris
7) Château Lansai Mo Cheng 2016
Dit is een vatmonster van 100% cabernet sauvinon gemaakt van 18 jaar oude stokken door de wijnmaker aan onze tafel, Deng Zhong Xiang. De wijn heeft nu 14 maanden gerijpt in nieuw eiken vaten. Maar omdat 2016 een heel heet jaar was in Ningxia heeft de wijn nog wat meer rijping nodig om wat zachter te worden. Waarschijnlijk nog 4 maanden extra, zo verwacht de wijnmaker. Door de hitte droogden veel druiven in omdat er niet genoeg water was voor irrigatie. Eerder plukken was geen optie, omdat de druiven dan nog niet rijp genoeg van binnen zijn. De oogst was dus klein, met zeer geconcentreerde druiven.
Veel neus, sappig, witte peper, bessenfruit, stoere tannines maar wel rond.
8) Jin Fu Lan Sheng Wei Lan 2013
De wijnmaker is een Fransman, Ollivier Yann. Is de eerste vintage van dit huis. 80% cabernet sauvignon en 20% merlot van 18 jaar oude stokken. 12 maanden gerijpt in nieuw eiken.
Veel donker sap, kruidig, witte peper, sappig en niet te zwaar
9) Lilan Winery Lan Cui 2014
De eigenaar, mr. Shao Qing Song is hier ook de wijnmaker, die in 2011 gestart is met zijn bedrijf. Hij heeft zo’n 100 ha aangeplant met voornamelijk cabernet sauvignong, merlot, syrah, marsanne en chardonnay. Vanaf volgend jaar zijn zijn wijnen ‘organic’ gecertificeerd.
De wijn die we proeven is gemaakt van 80% cabernet sauvignon en 20% merlot, 14 maanden rijping op 70% nieuw eiken.
Veel neus, dik donker sap, sappig en voldoende fris

Meer over deze wijnreis in China? Klik hier!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnreischina