Een uitnodiging om een vierdaags bezoek aan wijnland Chili te brengen: daar zeg je geen nee tegen! Helaas moest ik dat op het laatste moment toch doen, maar Andrea de Leeuw* maakte met plezier een gaatje in haar agenda om de trip voor Anne-Wies.NL mee te maken. Haar verslag in zes delen. Vandaag deel 6 en het slot van de serie: Teillery Winery 

Teillery Winery, een familiebedrijf

Grondlegger JosephTeillery studeerde in 1963 oenologie in Bordeaux. Hij was ver vooruit in de tijd: onderwerp voor zijn thesis was het gebruik (of juist het weglaten) van sulfiet in wijn! Zijn visionaire denkwijze leidde hen naar het biologische pad. Vanaf 1997 was Teillery het 1e wijnhuis in Chili met biologische wijngaarden en gecertificeerd door het prestigieuze instituut IMO/Ecocert in Zwitserland. Sinds 2012 zijn zowel de druiven- als wijnproductie tevens fair trade – Fair for Life – door Ecocerrt gecertificeerd. Vader José en dochter Solange staan aan het roer van dit mooie familiebedrijf met passie voor wijnmaken op een zo natuurlijk mogelijke manier!

Teillery bar familie

 

De Teillery winery ligt in ‘Isla de Maipo’, in de regio Metropolitana, in Central Valley, ongeveer 40 km ten zuidwesten van Santiago. Naast Teillery vind je hier ook wijnhuizen ‘De Martino’, ‘Viña Tarapaca’, ‘Canepa’, ‘Terramater’ en ‘Santa Ema’ en zijn er toeristische attracties zoals ‘Maipo Valley Wine Tours”. De Maipo rivier is belangrijk voor irrigatie in het gebied en voor de mensen die hier wonen, alhier de hoogste bevolkingsdichtheid van Chili.

Rode wijnen, ‘always organic’

De winery is groot, maar slechts 1/6 deel wordt nu gebruikt voor het verwerken van de eigen Teillery druiven. De overige capaciteit wordt uitgeleend aan andere wijnbouwers die hier hun druiven vergisten en bottelen en hun wijn eventueel voor langere tijd meestal in roestvrijstalen tanks opslaan. Toch worden er voor Teillery jaarlijks zo een 1.000.000 flessen wijn geproduceerd. De wijngaarden beslaan 85 hectare met blauwe druiven van cabernet sauvignon, syrah, merlot, carménère en cabernet franc. De 100% organische wijnen zijn veelbelovend. Fris en elegant; niet de zware fruitbommen uit het verleden.

Teillery vaten Chili

Total 2019
Assemblage van 54% cabernet sauvignon, 24% carménère en 21% cabernet franc. Alc. 13,2%
Heldere robijnrode kleur met een intense geur van rood fruit. Mooie balans in fruit en aanwezige zuren. Een hele prettige, volle, rode wijn die niet snel verveelt. Breed inzetbaar!

Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2019
100% cabernet sauvignon, alc. 13,5%, 18 maanden Frans eiken gevolgd door 18 maanden in de fles.
Robijnrood van kleur met rood en donker fruit, aardbei en cassis, mokka, een hint van vanille. Ronde tannines en een lange afdronk. Mooie wijn!

Teillery wijnen

Teillery Winery maakt ook wijnen van merlot en carmenère. De familie, José en Solange Teillery, heeft nog geen vertegenwoordiging in Nederland.

teillery.cl


Wijnland Chili, tot slot

De traditionele wijn in Chili is vooral een Cabernet Sauvignon met stevige houtrijping en tannines en en hoog alcoholgehalte. Zwoel als gevolg van de warme en lange zomers en najaar en goed geïntegreerde houtopvoeding en tegen een redelijke prijs (€ 10,00 in Europa). Het is echter vooral de jongere generatie wijnmakers die gebruik maakt van de koelere terroirs in de Andes en het kustgebergte. Daar planten zij ook andere druivenrassen aan zoals syrah, grenache, pinot noir en  mourvedre en maken moderne wijnen, opgevoed op RVS en beton, met een lager alcohol percentage. Wijnen die zeker in Europa worden geapprecieerd en waar ook een hoger prijskaartje aan hangt. Mijn ervaring met de Chileen die wijn bestelt is dat deze in het algemeen eerder zal kiezen voor wat hij/zij kent en dus voor traditioneel gaat. In thuisland Chili is nog veel te halen in de omslag van zwaar naar lichter, fruitiger; en meer halen uit het terroir. Het terroir blijkt uitermate geschikt voor onder ander Rhône druivenrassen, zowel voor wit als voor rood!

Wijnland Chili belangrijk in Nederland

90% van de totale wijnproductie wordt geëxporteerd. De Chileense wijnen kennen nu meerdere gezichten, zijn diverser en daarmee heel interessant. Ze kunnen wedijveren met de beste wijnen ter wereld en dat voor een interessante prijs van €8 – €15 per fles. Of is deze exportprijs niet haalbaar? Nederland is de belangrijkste bestemming voor Chileense export naar Europa en wijn vertegenwoordigde in 2021 7,4% van de totale export naar deze markt. Alleen al gezien de wijnsector staat Nederland wereldwijd op de 6e plaats en op de 1e plaats in de Europese Unie.

Stijgende kosten

Met de huidige sterke dollar, hoge grondstofprijzen en transportkosten zullen de prijzen alleen nog maar stijgen. Dat geldt voor de wijnwereld in het algemeen. Komt er vanuit Chili nog steeds een hoge kwaliteit voor een concurrerende prijs? De tijd zal het leren. De zeer grote wijnbedrijven lopen hier ook tegenaan al zullen zij door volume aan te bieden er waarschijnlijk minder last van hebben.

Boutique vs grote winery

De positie van de boutique wineries blijft lastig. Zij onderscheiden zich ten aanzien van de grote bedrijven door hun toewijding naar hun product(en). Ze hebben hun focus op hun core business, de wijnen die ze maken, waardoor veel meer betrokkenheid en affiniteit ontstaat. De grote wijnbedrijven staan verder van hun producten af en zijn meer marketing afhankelijk.

Chili in beweging

Chili als land is in beweging. Behoudend tegenover vernieuwend. Traditioneel tegenover vooruitstrevend. Rechts tegenover links. Oud tegenover jong? Dit geldt voor de politiek en ook voor de wijnindustrie. De grondwetswijziging is verworpen. De overgangen waren voor de meeste Chilenen té extreem. De huidige situatie is onrustig en instabiel. Hier net zoals voor zoveel plekken in de (wijn)wereld.

Ik proost met een mooi glas Camenère in de hand!
Op Chili, wát een mooi wijnland met dito mensen.

Met dank aan het ProChile Metropolitan Region- team, met name gastvrouw Cristina en super chauffeur Sergio, het ProChile team in Den Haag en de Chileense wijnhuizen. Een meer dan geweldige poging om het beste van Chili te laten zien. @Petra en Laura, wat was het fijn om deze reis samen met jullie te maken. Salud!

🍇🥂Geen enkel wijn of ander culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

👉 Meer over Chili op deze website? Kijk hier even rond.

#chili
#andrea