Een uitnodiging om een vierdaags bezoek aan wijnland Chili te brengen: daar zeg je geen nee tegen! Helaas moest ik dat op het laatste moment toch doen, maar Andrea de Leeuw* maakte met plezier een gaatje in haar agenda om de trip voor Anne-Wies.NL mee te maken. Haar verslag in zes delen. Vandaag deel 5: VIK winery.

Gedurende 24 uur worden wij onderdeel van de VIK experience, een ervaring die mij bij zal blijven. Als Hotello (een persoon die de Hotelschool heeft gedaan) heb ik veel mooie hotels mogen bezoeken. VIK overstijgt deze ervaringen. VIK hotel is een retraite met een indrukwekkende architectuur op de top van een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht op het natuurreservaat gelegen in het Andesgebergte. De luxueuze en originele kamers nodigen uit tot een heerlijk verblijf op 5 sterren niveau.

VIK dak en uitzicht

Empanadas en roséwijn van VIK

Onze dag begint met een bezoek aan de ‘huerta’, de moestuin die gemiddeld in 70% van al het groente en fruit voorziet die in het restaurant en catering gebruikt worden. Camillo leidt ons rond. Het is einde winter en de gewassen beginnen op te komen. Sommige zijn al in volle bloei en kunnen geoogst worden. In het restaurant wordt naar het seizoen gekookt. Camillo heeft een kookles voor ons voorbereid en met hem maken we een typisch Chileens gerecht ‘empanadas’! Heb deze al vaker gegeten, maar zo uit de moestuin in deze setting met de roséwijn van VIK in het glas en een mooie winterzon erbij niet te versmaden. Wat een feestje in de buitenlucht.

VIK empanadas compilatie

Historie van VIK

Ignacio Navarro, Export Manager Europe, komt ons ophalen en neemt ons mee naar The Pavillion, een oogverblindend mooi modern gebouw. Hij vertelt ons over de historie van VIK, hoe is het zo tot stand gekomen? In 2004 vertrokken Alex en Carrie Vik vanuit Noorwegen met het gedurfde doel om één van ’s werelds beste wijnen te maken. Na een wetenschappelijke zoektocht van 2 jaar hebben ze het beste terroir van Zuid-Amerika gevonden in Millahue (Cachapoal Valley) in Chili.

VIK- wijngaard was geboren temidden van de uitlopers van het Andesgebergte, door de inheemse Mapuche-bevolking ‘Lugar de Oro’ oftewel ‘Gouden Plaats’ genoemd; 4.300 hectare Chileense wildernis waar rond de 400 hectare wijnstokken zijn aangeplant.

VIK winery, de wijngaarden

Het terroir van VIK biedt een majestueus en natuurlijk landschap bestaande uit 12 valleien, elk met zijn eigen microklimaat, verschillende blootstellingen aan de zon, allemaal in een windtunnel die wordt gekoeld door de Pacifische kustbries en winden vanuit het Andesgebergte die VIK voorzien van enorme complexiteit en uitzonderlijke variëteit. Chief Winemaker Cristian Vallejo houdt toezicht op de wijnbouw en wijnbouw van VIK en zorgt ervoor dat de druiven met de hand worden geoogst en dat de fermentatie op natuurlijke wijze plaatsvindt zonder toegevoegde gisten.

Bij VIK gaat het om een holistische aanpak, er wordt gekeken naar het geheel en niet naar de som van de verschillende onderdelen. De waarde van het geheel is groter dan de optelsom van de delen.

VIK uitzicht vijver

VIK winery, unieke architectuur

De VIK-wijnkelder, die zich tussen de wijnstokken bevindt, is te zien vanaf de retraite van Vik Chile, waar gasten het belangrijkste architecturale element kunnen bewonderen: het unieke transparante dak van gespannen stof. Het ontwerp is state-of-the-art, zeer duurzaam, technologisch creatief en een verbluffende visuele ervaring. Met het stijgende Andes-bergen in de verte, is het wijnhuis zorgvuldig ontworpen om het landschap minimaal te beïnvloeden. Het dak geeft de indruk van een enorme strakke witte vleugel die boven de ondergrondse structuur hangt. Terwijl we door de wijngaarden lopen om bij de wijnmakerij te komen, zien we een prachtig, glooiend plein met stromend water dat naar het gebouw stroomt. De waterspiegel is voorzien van een fantasierijke sculpturale installatie van rivierrotsen waarvan bezoekers genieten terwijl ze over looppaden lopen die in de ruimte zijn uitgesneden en de pittoreske omgeving absorberen.

VIK winery en dak

VIK en vijver

VIK winery, de wijnen

We ontmoeten Cristian, de wijnmaker, in deze bijzondere setting. Hij heet ons welkom en vertelt dat hij nieuwe wijnen aan het assembleren is. Hij is altijd bezig om nieuwe creaties te maken. Wijn maken is een kunst! Uitgesproken VIK! Met Ignacio gaan we via de eigen tonnellerie, naar de ‘Barrel room’ en door naar één van de proefruimtes. Hier volgt een tasting met de VIK-wijnen: gedomineerd door Bordeaux druivenrassen.

“Our blends are elegant, voluptuous, complex and balanced.
World award-winning wines: We invite you to uncork them.”

VIK 4 wijnen

La Piu Belle rosé, 2022
79% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc, 7% syrah en 5% carménère.
Een volle rosé, 14% alcohol, culinair breed inzetbaar, licht restzoetje, apérowijn

VIK Red wine, ‘A” Cabernet Sauvignon 2020
85% cabernet sauvignon en 15% carménère, Alcohol% 14%.
Rijp rood en zwart fruit, mokka van de rjjping op Frans eiken. Goed gestructureerd met geïntegreerde tannines en een lange afdronk

VIK Milla Cala, 2019
67% cabernet sauvignon, 17% carménère, 11% merlot, 4% cabernet franc en 1% syrah. Alcohol 14,5%.
Deze assemblage is een eerbetoon aan haar oorsprong: de ontmoeting tussen de nieuwe en oude wereld. “Milla” betekent goud in Mapudungun, terwijl “Cala” de Spaanse vertaling van Vik is. Het heeft een onweerstaanbaar karakter, expressieve tonen van fruit en een aanhoudende elegantie die een perfecte balans tussen aroma’s en smaak. 20 maanden op Frans eikenhout.

VIK 2017
67% cabernet sauvignon, 17% cabernet franc, 14% carménère en 2% merlot
Elegant en complex, intens en fris… en 14% alcohol. Unieke    kenmerken die het tot iets buitengewoons verheffen. VIK is een   assemblage die doet denken aan Bordeaux, Frankrijk. Het onderscheidt zich door zijn karakter en zijn buitengewone evolutie en veroudering. Ideaal voor verzamelaars van geweldige wijnen. 23 maanden op Frans eikenhout.

La Piu Belle, 2019
45% cabernet sauvignon, 40% carménère, 10% syrah en 5% merlot. Alcohol% 14,5%
La Piu Belle, de godin van Millahue. Een wulpse, complexe, intense, elegante en frisse melange. Een tijdloze weerspiegeling van de schoonheid van de natuur. 24 maanden op Frans eikenhout. Deze wijn is met zijn sleeve met kunst net zoals de rosé een kunstwerk in de fles.

VIK La Piu Belle

VIK champagne

VIK heeft inmiddels een groep volgers die als eerste mag kopen. Deze club heeft aangegeven ook graag een VIK mousserende wijn te willen schenken. Hierop heeft men in Champagne bij een ‘onbekend’ huis champagne gekocht uit millésime 2009 en met een gouden sleeve van VIK uitgedost. Deze is gelanceerd op 9 september jongstleden.

Te paard door de wijngaarden

We mogen de dag afsluiten met een tocht te paard door de wijngaarden. Hebben wij even geluk: het is ook nog ‘magic hour’! Heel ‘zen’ om zo op deze verrassend mooie plek op een top van de wereld op deze manier rondgereden te worden. Daarna volgt nog een heerlijk diner in het moderne restaurant met marketingmanager Andrea García Calvo. Natuurlijk vergezeld van de VIK wijnen. VIK paardrijden compilatie

VIK hotel

Last but not least nog een overnachting in 1 van de 29 unieke hotelkamers. Neem zelf een kijkje op https://www.vikwine.com/en/vik-hotel/. Je zult versteld staan! Een mooi detail is dat de Chileen nu de meest geziene gast is. Vóór de corona-crisis kwamen hier vooral Europeanen en Brazilianen. Nu, tegen een gereduceerd tarief, is de bezetting vooralsnog bijna 100% Chileens. Maar nu wel met 3 Hollandse vrouwen voor 1 nacht!

VIK, een iconische plek waar  iconische wijnen worden gemaakt
en waar wijn en kunst hand in hand gaan!

www.vikwinery.com

 

Volgende week in deel 6 en het slot van de serie: Teillery Winery!

🍇🥂Wil je het vervolg van het verslag van Andrea
en geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

👉 Meer over Chili op deze website? Kijk hier even rond.

#chili
#andrea