Een uitnodiging om een vierdaags bezoek aan wijnland Chili te brengen: daar zeg je geen nee tegen! Helaas moest ik dat op het laatste moment toch doen, maar Andrea de Leeuw* maakte met plezier een gaatje in haar agenda om de trip voor Anne-Wies.NL mee te maken. Haar verslag in zes delen. Vandaag deel 4: speedtastings! 

Aan het eind van ons bezoek aan de Chocalan winery staat ons nog een verrassing te wachten: een speedtasting! Zes wijnproducenten zijn gearriveerd en van elk van proeven we twee wijnen. Deze tastings gaan inderdaad heel ‘speedy’, dus zo zijn ook mijn aantekeningen: kort en soms in staccato.

Garces Silva

Oenoloog Diego Rivera. Winery gelegen in het Pacifische kustgebergte in de Leyda Valley. Eerste oogst van hun “Amayna” wijnen in 2003 met behulp van irrigatiewater uit de Maipo rivier. Amayna is hun classic stijl wijn, Boya is instapniveau. In 2016 kregen ze hun eerste duurzaamheidscertificaat wat een vervolg had tot 100% organisch wijn maken in 2019. De ligging is perfect ten aanzien van de pacifische oceaan en het kustgebergte de Valle de Leyda en de ligging ten aanzien van de Maipo rivier (zie het geografische beeld). Aanplant vooral van sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir en syrah; hoge vochtigheidsgraad als gevolg van ligging ten opzichte van de oceaan.

De wijnen:

 • Flagship’ wine Amaya sauvignon blanc 2021, 100% RVS, 14% alcohol, zeer stuivend met veel kruisbes en een tropisch rijp karakter. Een mooie eetwijn!
 • Amaya syrah 2020, 14 maanden op oud hout, 14 % alcohol. Koel klimaat syrah voor Chileense begrippen. Naast 95% syrah ook 5% viognier.

Export vooral naar de Verenigde Staten, Brazilië, China en Canada. 40% blijft in Chili.

Als gevolg van tekorten op de wijnmarkt van de Loire sauvignon blanc wijnen en hetzelfde wat de Marlborough sauvignon blanc wijnen aangaat zijn de Chlieense sauvignon blancs gewenst.

Garces Silva Family Vineyards

Moretta Wines

Natalia Poblete Saez en Maria José Ortúzar Alessandri studeerden beiden oenologie. Hun droom: “We hebben Moretta Wines opgericht met als doel kenmerkende wijnen op menselijke schaal te produceren die hun terroir echt vertegenwoordigen. Dit zijn karaktervolle wijnen die de plaats weerspiegelen waar ze vandaan komen en het harde werk dat in het hele productieproces zit, van de wijngaard tot de fles.”

“Moretta”

Moretta is de naam van een Frans masker en een van de oudste ontwerpen van het carnaval van Venetië. De vrouw die het masker droeg moest zwijgen, want de enige manier om het masker op te houden was door op een houten of parelmoeren knoop te bijten die op mondhoogte was geplaatst. Zijn elegantie en vrouwelijkheid maakten het tot een van de favoriete maskers voor Venetiaanse dames in het begin van de 16e eeuw.

We zijn in het binnenland van Maule in Cauquenes, 35 kilometer verwijderd van de oceaan met granietbodems met veel kwarts.

Voor de Moretta wijnen geldt “Geen interventie”; zo natuurlijk mogelijk!

Moretta Wines

Vinos Co-pa

Kleine producties van unieke wijngaarden, wijnen met karakter en kwaliteit om op de grote tafels van de wereld te staan.

🇨🇱 We maken wijnen in Itata op zoek naar elegantie, complexiteit en frisheid.

🍷 Oude wijnstokken / Secano / Lage producties.

🍇 Traditionele druivenrassen zoals País/ Cinsault/ Torontel/ Semillon

Co-pa is nog een jong wijnbedrijf, opgericht in 2018. De wijnmaker en eigenaar Rodrigo Concha heeft heel Chile doorgereisd om in Itata neer te strijken om zijn wijnen te maken. Ze hebben geen eigen druiven; werken samen met wijnboeren met respect voor de natuur. De wijngaarden daar zijn vaak zeer oud. De streekeigen druiven van Cinsault komen van 80 jaar oude stokken en die van País zijn zelfs 150 jaar oud.
De Cinsault wordt wel de ‘Beaujolais van Chili’ genoemd en de País de ‘Pinot Noir van Chili’. Voor mij hoeft zo een vergelijking niet want het zijn eigen complexe wijnen met veel fruit en mooie zuren en inderdaad lager in alcohol dan de traditionelere wijnen van Chili.

 • Cinsault (van Gion winery), 2019, 13,6% alcohol, 50% op RVS en 50% op gebruikt Frans eiken voor 8 maanden, open vaten en lage opbrengsten. Een gastronomische wijn met garrigue en rijp rood fruit.
 • País, 2019, 13,1% alcohol, 60% betonnen tank en 40% op nieuw Frans eiken, ook lage opbrengst. Een sappige wijn met rijp rood fruit en stevige tannines.

De País is bezig met een wedergeboorte in Chili! 90% van de wijnen worden geëxporteerd naar:
Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Brazilië.

Maurizio Garibaldi

“Unique terroirs that would enable the making of fresh and elegant wines with personality and special characteristics that would reflect their origin”. Maurizio Garibaldi is de derde generatie van een familie die liefde en toewijding heeft voor de productie van wijn. In 2020 is hij door Tim Atkins uitgeroepen tot “Young winemaker of the year”. Na het opdoen van ervaring in verschillende wijnhuizen in Chili en overzee waaronder Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Portugal, was hij overtuigd van het grote potentieel van het Chileense klimaat en geografie (lees terroir) en startte in 2013 zijn eigen project. Sindsdien is hij op zoek naar partners die top druiven kunnen leveren en dus weer geen eigen wijngaarden! Ook lid van MOVI. Onmiskenbare aroma’s, frisheid en unieke sensaties zijn wat de wijnen van Maurizio Garibaldi definieert. Deze wijnen zijn het resultaat van vele ervaringen en hun plaats van herkomst speelt een fundamentele rol bij het leveren van complexe en pure wijnen die herinneringen oproepen en uitnodigen je om jezelf onder te dompelen in fascinerende smaken… Hij produceert zijn wijnen volgens de biologisch dynamische kalender.

 • País. Deze País uit Bío bío komt van 250 jaar oude stokken! De wijngaarden liggen naast de rivier en 40 km van de Pacifische Oceaan. Alcoholpercentage slechts 13%, uit 2020, nog jong en kan zeker nog even liggen; natuurlijke fermentatie met 30% hele trossen en 70% druiven zonder steeltjes, in oude eikenhouten vaten. Intense wijn met een duidelijke vegetale neus. País met tonen van rood fruit van kers en framboos en rozenblaadjes en kruidigheid. Mooie balans en een verfrissende rode wijn om licht gekoeld te drinken op een mooie zomerdag.

Bío Bío Valley is een wijn producerende regio in het zuidelijke deel van Chili. De regio ligt 435 km ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Het wijngebied van de Bío Bío Valley is het bewijs dat Chili in vrijwel alle delen van zijn grondgebied wijn van hoge kwaliteit kan produceren. Muscat de Alejandria en Pais waren de belangrijkste druivenrassen die in de 20e eeuw in deze regio werden verbouwd, maar meer recentelijk worden de wijngaarden van de Bío Bío-vallei bijna volledig gedomineerd door de aromatische variëteiten uit Frankrijk en Duitsland. Bío bío doet het goed in het produceren van frisse en aromatische wijnen. Riesling en pinot noir gedijen er heel goed.

 • Red Blend: 54,5% Malbec, 22,8% Syrah en 22,7% Durif (petit malbec); uit 2016 en 13,6% Een rode wijn uit de Maipo Costa Valley, 800 meter boven zeeniveau en 41 kilometer van de kust waar de pacifische wind ervoor zorgt dat de druiven gelijkmatig en lang kunnen rijpen. De wijn rijpt 20 maanden op Frans eikenhout en nog 2 jaar op fles. Je ruikt viooltjes, bosbessen, frambozen, hazelnoten en leer. Het is een intense wijn die nog kan ouderen en karaferen is een aanrader daar deze wijn nog wat lucht kan gebruiken. In het begin mis je de aroma’s van het fruit, na zuurstof toevoegen en walsen opent de wijn zich. Het is een complexe wijn die een mooie maaltijd verdient.

Maurizio Garibaldi

Pulsowines

Ximena Pacheco is een getalenteerde wijnmaker uit Chili. Haar carrière omvat verschillende internationale ervaringen, waaronder werken in Hongarije, Argentinië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Na vele jaren te hebben gewerkt voor gerenommeerde wijnhuizen (Montes Chili, Viña Casablanca/Laroche Chili, Kaiken Argentina, Paul Hobbs Consulting USA-Hongarije), besloot ze haar droom na te jagen en unieke ambachtelijke wijnen te creëren in Chili. Op zoek naar uniek terroir en het experimenteren met nieuwe technieken in Chili, maakt ze wijnen met persoonlijkheid en karakter.

Ximena: “Ik vond mijn droomlocatie in Lolol, in Colchagua Valley, in een kleine vallei omringd door granieten heuvels die de grond beïnvloeden waar deze wijnstokken groeien. Met de verkoelende bries van de oceaan en de bergen wordt de wijngaard opgefrist en kunnen de druiven een prachtig bloemig karakter in de wijn afgeven. Mijn doel is om een ​​wijn tot leven te brengen die alle passie van het project oproept: de uitdrukking van een unieke wijngaardpersoonlijkheid, de liefde voor de natuur, de perceptie van de druivenpersoonlijkheid wanneer deze wordt omgezet in wijn. Het is in sommige opzichten een unieke visie, maar het vereist veel aandacht voor detail. De wijnbereiding vereist zeer weinig tussenkomst. Het doel is om deze plek, zijn leven en alle magie eromheen op de best mogelijke manier te interpreteren’. Aldus focus op terroir!”

 • Pulso 2014 (Hartslag van de wijngaard) = signatuur wijn van Ximena. Gelegen in de kuststreek van de Colchagua-vallei, zijn het de wijnstokken van malbec die deze wijn doen schitteren. De regio heeft een mediterraan klimaat: 400 mm regen per jaar geconcentreerd in de winter, gematigde tot hoge temperaturen in de zomer, getemperd door de bries die ’s ochtends uit de bergen komt en ’s middags de oceaan. Het is een kleine vallei omringd door bergen waaruit de bodem met graniet is ontstaan, in variabele diepten, afhankelijk van de helling. Een leemachtige zandtextuur geeft de wijn zijn unieke bloemige aroma’s. Opbrengsten: 8 ton/hectare. Een koude lente in Chili had geen invloed op de wijngaard, omdat deze gewend is aan briesjes die het gebied het hele jaar door van nature afkoelen. Deze vintage toont een mooie explosie van rood fruit in de neus. Een optelsom van warme dagen in januari leidt tot een vroege oogst om het evenwicht te bewaren dat het belangrijkste kenmerk van deze wijn is. Geweldige zuurgraad die de kwaliteit ervan als foodpairing verbetert. 2014 vintage bevat 8% cabernet franc en 92% malbec. Oogstdatum: 4 maart voor malbec en 27 maart voor cabernet franc

Ximena maakt de ‘Pulso’ met 3 vinificatiemethodes en met gebruik van inheemse gisten:

 • Traditionele vinificatie met hele druiven
 • Hele druiven + 30% extra steeltjes
 • Druiven geweekt in oude vaten gedurende 4 maanden

Dan 12 maanden rijping in oude vaten en Apollo-eieren die micro-zuurstofuitwisseling mogelijk maken gevolgd door een ongeraffineerde en grove filtratie.

Wat een complexe wijn met mooie zuren. Culinaire wijn!

 • De ‘Petit Pulso’ is gemaakt van 94% malbec en 6% cabernet franc. De 2e selectie druiven. De druiven die niet in de Pulso zijn verwerkt! Zelfde vinificatiemethode en met deze 2e wijn als resultaat. Ook complex, maar makkelijker en toegankelijk en sneller op dronk.

Pulsowines

Santa Catalina

Vertegenwoordigd door de exportmanager Claudio Zuñiga. Santa Catalina is een grote speler op de Chileense wijnmarkt en hoorde daardoor minder thuis in ons rijtje van ‘boutique wineries’ voor deze speedtasting. Familiebedrijf dat 100 jaar geleden! Is gestart. De leiding is in handen van de 4e generatie. Grondlegger Don Lorenzo Reus Marti komt oorspronkelijk uit Spanje. Hij bracht zijn kennis om wijn te maken mee vanuit Mallorca. Locatie is Central Valley, meer specifiek Maipo en Curicó. De verbouwde druivenrassen zijn merlot, carménère, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot, syrah, malbec, chardonnay en sauvignon blanc. Totale productie op jaarbasis is 7.000.000 miljoen liter wijn. Sinds 5 jaar meer focus op kwaliteitswijnen en is de export van deze wijnen op gang gekomen.

De wijn die we hebben geproefd is de Syrah Tardio, Casa Reus, late harvest: 100% syrah, 12 maanden nieuw eikenhout, 13% alcohol. Dieprode wijn, aroma’s van rood en zwart fruit zoals kersen, bramen en tonen van vanille. In de mond is het compleet, met een goede body en balans tussen alcohol, mooi geconcentreerd fruit en zuurgraad.

Santa Catalina wines

 

Speed tastings Chili Andrea compilatie

 

Volgende week in deel 5: VIK winery!

🍇🥂Wil je het vervolg van het verslag van Andrea
en geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

👉 Meer over Chili op deze website? Kijk hier even rond.

#chili
#andrea