Een uitnodiging om een vierdaags bezoek aan wijnland Chili te brengen: daar zeg je geen nee tegen! Helaas moest ik dat op het laatste moment toch doen, maar Andrea de Leeuw* maakte met plezier een gaatje in haar agenda om de trip voor Anne-Wies.NL mee te maken. Haar verslag in zes delen. Vandaag deel 3, over het wijnhuis Viña Chocalan in Maipo Valley.

Viña Chocalan is een familiebedrijf dat ligt in het kustgebied van de Maipo Vally 35 km van de Pacifische Oceaan. Een A-locatie voor elegante en intense terroir wijnen.  Het verhaal van het bedrijf begint in 1998, als de familie Toro Harnecker, iconische fabrikanten van glazen flessen voor de Chileense wijnindustrie, besluit om hun eigen flessen te gebruiken voor hun eigen wijn. Inmiddels is het een ultramoderne wijnmakerij met een uitgesproken eigen stijl die naar de top van de nieuwe wereld snelt. Niet in het minst door het inspirerende werk van oenoloog en ‘chief winemaker’ Fernando Espina!

Chocalan ANNE-WIES.NL Chili compilatie

Boven en links: Cristian Moreno (sales) geeft enthousiast uitleg over Chocalan en de wijnen. Rechtsonder: wijnmaker Fernando Espina

Viña Chocalan: wijnen van hoge kwaliteit

Het bedrijf bezit 340 ha aan wijngaarden die profiteren van het microklimaat in Maipo Valley: koele nachten en een zeewind die continue aanwezig is. Dit, en het contrast tussen dag- en nachttemperaturen heeft als resultaat een langzame rijping van de druiven. De wijngaard is vorstvrij en 30% van de wijnstokken is geplant op hellingen met een noordwestelijke ligging. Door de ligging in de vorm van een amfitheater worden de planten 300 dagen per jaar op verschillende manieren aan de zon blootgesteld. De hellingen hebben goed doorlatende kalksteenbodems. Het koele klimaat wordt bovendien beïnvloed door de Maipo-rivier die op 1 km van het landgoed ligt. Dit terroir maakt het voor Chocalan mogelijk om rode wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Wijnen met intense kleuren, frisheid en een natuurlijke zuurgraad.

Chili map Chocalan Anne-Wies.NL

Viña Chocalán heeft de wijnen onderverdeeld in Gran Reserva en Reserva. Over hun Gran Reserva wijnen zeggen ze zelf ‘De raszuiverheid van deze wijnen wordt geboren in hun oorsprong. We willen het potentieel van het kustgebied van de Maipo- en San Antonio-vallei terroirs laten zien door complexe wijnen met identiteit, karakter en persoonlijkheid te presenteren’.

Chocalan wijnen proeverij

Viña Chocalan Gran Reserva Carménère 2021

Carménère is een laatrijpend druivenras. Om geen ‘groene paprika’ in de geur- en smaakexpressie te krijgen laat men de druiven heel lang rijpen. De koude lente van 2021 heeft hieraan bijgedragen. Het alcoholpercentage is 14% (normaal 14,5% of hoger). De assemblage is 85% carménère, 10% cabernet sauvignon en 5% merlot. Een trend in Chili is om meer carménère aan te planten in plaats van cabernet sauvignon.

Viña Chocalan Gran Reserva Pinot Noir 2019

Een Pinot Noir met fluweelzachte tannines, verfrissende zuren en een lange afdronk. De druiven voor deze Pinot Noir zijn afkomstig uit de Leyda Valley, een koud gebied en in 2019 was het er bovendien extreem koud. Dit resulteerde in een perfecte fenolische rijpheid van de druiven en een hele mooie Pinot Noir met een alcoholpercentace van 13,5%

Viña Chocalan Gran Reserva Viognier 2018

De druiven voor deze wijn groeien in het kustgebied van Maipo. De wijn is voor 40% in open fermentatie kuipen van gebruikt Frans eikenhout geverifieerd. Er vond een koude fermentatie plaats op 13 – 16 ºC en de wijn onderging geen malolactische vergisting Het resultaat is een intense, goudgele wijn met aroma’s van perzik, kweepeer, honing en vanille. Complex, elegant en spannend met een lange afdronk.

Chocalan export haar wijnen voornamelijk naar China, maar ook naar Canada, Brazilië en België. Voor de Nederlandse markt wordt nog een importeur gezocht dus importeurs: doe er je voordeel mee.

Volgende week in deel 4: speedtasten!

🍇🥂Wil je het vervolg van het verslag van Andrea
en geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

👉 Meer over Chili op deze website? Kijk hier even rond.

#chili
#andrea