Een uitnodiging om een vierdaags bezoek aan wijnland Chili te brengen: daar zeg je geen nee tegen! Helaas moest ik dat op het laatste moment toch doen, maar Andrea de Leeuw* maakte met plezier een gaatje in haar agenda om de trip voor Anne-Wies.NL mee te maken. Haar verslag in zes delen. Vandaag deel 2, over het wijnhuis Polkura, gele steen, syrah, ‘partial root-zone drying technique’ en meer…

Het eerste bezoek in Chili is aan het wijnhuis Polkura, een lid van het eerdergenoemde MOVI. Polkura is gelegen in Marchigüe in het westen van de Colchagua Valley, net 30 km van de pacifische oceaan in Valle Central. Het is een klein wijnbedrijf, begonnen met 12 ha in 2004, met kleine percelen en een aanplant voornamelijk van syrah. De gehele oppervlakte van de Polkura-wijngaard bedraagt inmiddels ​​30 hectare, waarvan de helft beplant is met syrah.

We worden ontvangen door Sven Bruchfeld, een bevlogen wijnmaker met veel ervaring in wijn maken over de hele wereld. Hij werkt samen met zijn vriend Gonzalo Muñoz. De twee hebben elkaar in Narbonne ontmoet en aldaar gekozen voor syrah als de basis voor hun toekomstige wijn.

Polkura Sven en Gonzalo

Sven Bruchfeld en Gonzalo Muñoz (Foto: www.polkura.cl)

Polkura – gele steen

Het klimaat in Marchigüe is ‘intermediate’: met koel klimaat invloeden vanaf de kust die zich in de neus tonen als zwarte peper en kruiden. In de mond zijn ze echter vol en hebben ze krachtige tannines, wat kenmerkend is voor warmere gebieden. De wijngaard is verdeeld in blokken. Op het zuiden liggen de koeler gelegen gaarden en op het noorden de warmer gelegen gaarden.

In de oorspronkelijke Mapuche taal betekent ‘Polkura’ gele steen, verwijzend naar de grote hoeveelheid geel graniet die op verschillende diepten in de kleigronden te vinden is. Het afgebroken graniet (Maicillo) geeft de wijn mineraliteit en elegantie, terwijl de klei zorgt voor body en structuur.

De meeste wijngaarden van Polkura liggen op het zuiden en westen. De zon staat hier indirect in contact met de planten met als gevolg minder uren zonlicht wat zich vertaalt in elegantere wijnen. Tegelijkertijd worden alle rijen, ongeacht hun ligging, van noord-noordwest tot zuid-zuidoost geplant, om te voorkomen dat de zon tijdens de heetste uren rechtstreeks op de trossen schijnt. Dit voorkomt verbranding en uitdroging van de vrucht.

Polkura Wijngaard en Winery

Polkura Wijngaard en Winery. (Foto: www.polkura.cl)

Nieuwe aanplant

Hoewel het waar is dat je Polkura synoniem kunt noemen met syrah, zijn er andere druivenstokken aangeplant in de wijngaard die zich ook op een heel bijzondere manier uiten in het gebied. De reden? Voeg meer smaken toe aan de melanges en verhoog vooral de complexiteit van de wijnen. Deze variëteiten omvatten malbec, grenache noir, mourvedre, tempranillo en viognier, in totaal de oorspronkelijke 12 hectare op de Polkura-heuvel.

In 2005 werden 12 extra hectaren toegevoegd met de variëteiten cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc met als doel deze druiven van hoge kwaliteit te verkopen aan andere Chileense wijnhuizen. Vanaf 2015 echter is men deze ook zelf gaan vinificeren om geleidelijk nieuwe wijnen aan het assortiment toe te voegen.

In zowel 2009 als 2016 zijn er in totaal 5 hectaren aan wijngaarden aangeplant met behulp van de regenafhankelijke techniek, dat wil zeggen zonder kunstmatige irrigatie. Ongeveer 4 hectare is aangeplant met syrah en de rest met grenache noir.

Polkura 2002 en 2017

De Polkura wijngaarden. Links  in 2002 en rechts in 2017. Een wereld van verschil!
(Foto: www.polkura.cl)

Door de natuurlijke barrières (de Stille Oceaan in het westen, Antartica in het zuiden, het Andesgebergte in het oosten en de Atacamawoestijn in het noorden) heeft de alles verwoestende druifluis Phylloxera (het beestje verwoestte in de tweede helft van de 19de eeuw bijna alle Europese wijngaarden) Chili nooit kunnen bereiken. Daardoor is de wijngaard volledig aangeplant met de oorspronkelijke druivenstokken, dus met eigen wortels en niet, zoals in het grootste gedeelte van de wereld, met druivenstokken die zijn geënt op resistente Amerikaanse onderstokken. Hierdoor kan de wijnstok zijn eigenheid duidelijker tot uitdrukking brengen.

Druppel-irrigatie

Omdat ook hier water schaars is past Sven ‘partial root-zone drying technique’ toe. Eén kant van de plant wordt geïrrigeerd terwijl de andere kant van de plant droogte ervaart. Na enige tijd wordt dit omgedraaid zodat beide zijden zowel droogte als irrigatie ervaren. De plant raakt hierdoor waterverzadigd en moet moeite doen om het water te bereiken waardoor de wortels sterker worden en de druiven meer intens en van betere kwaliteit. De komst van druppel-irrigatie heeft de Chileense wijnbouw totaal veranderd. Dit betekent dat druivenstokken kunnen worden geplant op hellingen en op minder krachtige gronden, waardoor de opbrengst wordt verminderd en de kwaliteit verbeterd.

Polkura Sven in wijngaard

Sven Bruchfeld in de Polkura wijngaard

Orange wine

Ondanks de aanplant van alle andere blauwe druiven ziet Sven zijn wijngaarden als ‘syrah winery’. Een leuke anekdote: Sven heeft viognier aanplant om te blenden met syrah. Viognier op zichzelf maakte hij niet: hij vindt er niets aan. Omdat de druiven veel later rijpten dan de syrah druiven en daardoor niet geblend konden worden bleef hij zitten met de oogst van 2016, 2018 en 2020. Totdat een Amerikaanse klant om een witte wijn vroeg. Hij mengde de verschillende jaargangen viognier en kwam uit op een Orange viognier wijn. De klant en zijn afnemers waren laaiend enthousiast en de vraag naar deze wijn vanuit de VS neemt nog steeds toe!

Polkura Sven met bord

Polkura winery, de wijnen

Lote “d”, 2018

Lote D komt van een perceel dat 100% op het noorden ligt. Dit betekent meer zon. Tegelijkertijd is de grond een beetje anders dan de rest van de wijngaard. Meer graniet en minder klei. Wijnen die uit dit deel van de wijngaard voortkomen, hebben   de neiging minder gestructureerd te zijn, maar toch erg mineralig en fruitig. 100% syrah

Random, 2018

Hoewel Syrah altijd het hart van Polkura is geweest, hebben ze in de loop der jaren ondersteunende variëteiten zoals cabernet sauvignon en merlot geplant om aan wijnmakerijen te verkopen. Vanwege de onderscheidende kwaliteit van deze druiven hebben ze in 2015 besloten om de hoeveelheid die verkocht zou worden te verminderen en ze voor hun eigen wijnen te gaan gebruiken. Zo is ‘Random’ ontstaan. Vanwege bestaande verplichtingen met betrekking tot de druivenverkoop, zal Random elk jaar een andere mix van variëteiten bevatten, afhankelijk van de oogst en de beschikbare druiven, zodat elke vintage nooit hetzelfde zal zijn als de vorige.

Malbec, 2020

Aan het begin van de zomer van 2008 werd de Polkura-heuvel getroffen door een bosbrand, waardoor de wijngaard werd bedreigd en zeer dicht bij het gebied kwam waar de malbec is geplant. Dankzij enkele buren kon een ramp worden voorkomen. Hoewel er in voorgaande jaren altijd een malbec-component was gebruikt voor de Polkura syrah-blend, verdiende deze geweldige malbec het na deze gebeurtenis om op zichzelf te worden gebotteld.

Blok g+i, 2018

In de POLKURA- wijngaard zijn de meest interessante locaties die op het zuiden gericht zijn waar alleen indirect zonneschijn is. Doordat deze sites minder uren zonneschijn hebben en dus een lagere warmteaccumulatie, is het resultaat veel elegantere wijnen. Tijdens de vintage 2006 werden er grote verschillen in fruitsmaak opgemerkt binnen deze blokken. Na een jaar proeven werd besloten om de wijnen van Block g+i apart te bottelen.

Diluta, 2017

De Diluta, of alstroemeria, is een lelie-achtige bloem in kleurschakeringen van wit naar roze, en van geel naar rood, met alle tussenliggende tinten, is een ware zonaanbidder. De bloem bestaat uit drie keer drie bloemblaadjes die als betekenis medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect hebben. Deze betekenissen samen staan symbool voor een langdurige vriendschap. Deze bloem is schaars; niet om te plukken! 100% syrah, 1 jaar gerijpt op Frans eiken, alleen te koop bij de wijngaard zelf.

Polkura, 2020

Polkura is de naam van een kleine heuvel, gelegen in de wijngaard. Polkura betekent “Gele Steen” in de oorspronkelijke Mapuche-taal, verwijzend naar de grote hoeveelheid geel graniet die wordt verspreid door de kleigronden. Het afgebroken graniet (maicillo) geeft de wijn mineraliteit en elegantie, terwijl de klei zorgt voor body en structuur. Het gematigde klimaat voegt fruitigheid en kruidige tonen toe, wat resulteert in een fijne, complexe en harmonieuze wijn.

Secano, 2020

Om het verlies van water tot een minimum te beperken, werden wijnstokken geplant op een vlak terrein waar de bodem voldoende waterhoudend vermogen heeft om water te kunnen blijven leveren tijdens het lange droge seizoen. Deze wijn komt van dit perceel. Er zijn twee redenen om een ​​wijn te produceren zonder irrigatie. Enerzijds is het een techniek die ervoor zorgt dat het terroir absoluut tot uiting komt in de wijn. Door niet te irrigeren is de ingreep in het terroir minimaal. Elk jaar wordt het gewoon geproduceerd met het water dat de natuur geeft. Ten tweede, met de steeds beperktere beschikbaarheid van regenwater, wordt het noodzakelijk om te leren overleven zonder te hoeven irrigeren.

Maniac, 2018

In de loop der jaren hebben ze kleine partijen druiven in de wijngaard gevonden die gewoonweg van uitstekende kwaliteit zijn. Soms zijn het slechts 3 wijnstokken op een granietplek, of een over het hoofd geziene wijnstok op rode klei. Ze besloten deze druiven apart te verwerken en te kijken wat ze konden          bereiken. Er waren veel mislukkingen onderweg, maar ze kwamen ook aspecten tegen die interessant genoeg waren om deze als aparte wijn te bottelen. Maniac is een selectie van deze selecties.

GSM + T

GSM staat voor de initialen van de variëteiten grenache, syrah en mourvedre, een veelgebruikte blend in veel delen van de wereld. T staat voor tempranillo, wat niet heel vaak wordt gemengd met de andere drie. De drie rassen zijn samen met het hoofdras syrah op een klein perceel aangeplant voor experimentele          doeleinden. Grenache is fruit, syrah is textuur, mourvedre is de ruggengraat en tempranillo brengt het allemaal samen.

Polkura wijnen compilatie

polkura logo

De wijnen van Polkura zijn nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar: www.polkura.cl

Volgende week in deel 3 bezoekt Andrea Viña Chocalan; een familiebedrijf met wijngaarden in het kustgebied van de Maipo Vally.

🍇🥂Het vervolg van het verslag van Andrea
en geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

👉 Meer over Chili op deze website? Kijk hier even rond.

#chili
#andrea