Op zomaar een doordeweekse avond was daar ineens de uitnodiging van maître Jurriën van Hierden van restaurant O Mundo. Of ik, Monique van Kruining*, er misschien wat voor voelde om aan te schuiven bij een wijnmakersdiner met de wijnen van Enrico Rivetto. Om zelf te ervaren hoe het nu met O Mundo gesteld is, na een nogal ‘turbulente periode’. Je zult begrijpen, dat zag ik wel zitten.

O Mundo, een roerige periode

Restaurant O Mundo is gevestigd in Hotel De Wereld,Hotel De Wereld O Mundo - 2 - incl Bevrijdingsmonument bij de meeste mensen bekend als de plek waar op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitsers in Nederland plaatsvond. Maar velen zullen O Mundo / De Wereld ook kennen van het nieuws over aanzienlijk recentere gebeurtenissen: eind vorig jaar vertrokken zowel de chefkok als de maître, ging Hotel De Wereld failliet en verloor O Mundo ook nog eens zijn Michelinster. Een periode die terecht ‘turbulent’ genoemd mag worden. Gelukkig keerde de rust terug met de overname van Hotel De Wereld door de familie De Vries (eigenaren van Landgoed Groot Warnsborn te Arnhem). Om de frisse wind die nu door Hotel De Wereld en O Mundo waait extra kracht bij te zetten, werd op 21 maart in samenwerking met Heeren van de Wijn een wijnmakersdiner georganiseerd met Enrico Rivetto. En dat is een bijzondere avond geworden…

De ontvangst bij O Mundo

De avond begint in de lounge, die een eersterangs uitzicht biedt op de open keuken. Erg leuk vermaak om de bedrijvigheid in de keuken te volgen terwijl ik proef van mijn glas Kaskal, een verrassende en bovendien zeer smakelijke mousserende wijn gemaakt van 100% nebbiolo. Deze blanc de noir wordt gemaakt volgens metodo classico, rijpt 45 maanden op de lie en krijgt zero dosage. Hij smaakt aangenaam droog en toch vriendelijk, met een mooi fijne mousse, een prettig bittertje en aroma’s van toast, rijpe appels en een beetje kamille. Mondvullend en verfrissend tegelijk. Nog meer (mond)vermaak volgt al snel in de vorm van een aantal welkomsthapjes: een kletskopje met wit en zwart sesamzaad, garam masala en crème met dashi, een toastje met vadouvan, mierikswortel en paling en een macaron van drop en ganzenlever. Stuk voor stuk prachtig om te zien en zowel origineel als heerlijk van smaak!

Wijnhuis Rivetto, een proeverij

Na deze aangename start stelt maître Jurriën van Hierden ons Enrico Rivetto bij Hotel De Wereldvoor aan Enrico Rivetto, eigenaar en wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis in de Italiaanse wijnstreek Piëmonte. We volgen Enrico en Jurrien naar de Kleine Capitulatiezaal, waar een proeverij van 4 verschillende wijnen van Rivetto op ons wacht. Met zijn woeste bos haar en vrolijke overhemd is Enrico een ietwat flamboyante verschijning. Enthousiast vertelt hij over zijn wijnen, de wijngaarden en zijn filosofie. Wijnhuis Rivetto blijkt een familiebedrijf, opgericht in 1902 en gelegen tussen Sinio en Serralunga d’Alba. Enrico is de 4e generatie Rivetto die aan het roer staat en onder zijn leiding is het wijnhuis overgeschakeld op biologische wijnbouw. Al snel blijkt dat niet alleen Enrico zelf, maar ook zijn aanpak net een tikje anders dan anders is. Sinds 2015 past hij namelijk ook biodynamische methoden toe en daar is het niet bij gebleven. Om zich heen zag hij hoe Piëmonte steeds meer monocultuur kreeg, met wijngaarden in plaats van bossen en andere beplanting. Hij realiseerde zich dat dit erg slecht is voor het ecosysteem van de streek. In Enrico’s woorden: “Monoculture wears out those who have it. Think diverse.” En dat laatste deed hij: hij koos ervoor om een deel van zijn wijngaarden te rooien en om in plaats daarvan een enorme variatie aan bomen, planten en aromatische kruiden aan te planten. Je moet het maar durven.

O Mundo Hotel De Wereld wijnproeverij

Tussen Enrico Rivetto’s interessante verhalen door proeven we de volgende wijnen:

  • Barbera d’Alba Zio Nando 2013: barst van het zoete, rijpe fruit. Bramen, kersen en een hint koekkruiden. Daarnaast een goede zuurgraad en zachte tannines. Lekker sappig. Enrico stelt: “Barbera you can drink all the day”. Best een goed plan.
  • Langhe Nebbiolo 2015: geurt naar bosgrond en aardbeien. De wijn komt teer en rank over, maar de afdronk blijft opvallend lang hangen. Iets aards en flink wat fruit: aardbei, aalbes, bosbes. Vriendelijke zuren en tannines, prettig doordrinkbaar, goede balans.
  • Barbaresco Marcarini 2014: aroma’s van natte bosgrond, aardbeien, bramen en een vleug rozen. Tikje aards. Wat meer tannines en zuren dan de Langhe Nebbiolo, een klein bittertje, elegant, ook deze wijn is erg mooi in balans.
  • Barolo Leon Riserva 2011: rijpere tonen, wat kreupelhout, tabak, natte bosgrond, aardbei, bosfruit. Medium plus tannines en dito zuren. Intenser, krachtiger en toch nog sappig

O Mundo blijft verrassen 

Volgende punt op de agenda is het diner zelf. Hiervoor schuiven we één deurtje op, naar de Grote Capitulatiezaal. Bij binnenkomst blijkt dat Enrico niet de enige is die de zaken net even anders dan anders aanpakt: Jurriën van Hierden, organisator van deze avond, kan er ook wat van. Tot onze grote verrassing staat er namelijk zomaar een klein, vrolijk beschilderd busje in de zaal. Nou ja, niet zomaar, want dat busje is helemaal gevuld met bakken met vinyl platen en pal ernaast staat DJ Nout Arntz (Wijn&Vinyl Mobiel) de ene na de andere klassieker te draaien. Leuk!

Terwijl de DJ op de achtergrond de sfeer er al lekker inbrengt, worden er achtereenvolgens twee amuses geserveerd: een gebakken langoustine met kokosschuim en een loempia gevuld met eendenbout en gerookte bietenmayonaise. Vooral die tweede amuse is subliem. Vol en kruidig van smaak zonder opdringerig te zijn, verrukkelijk! Leuk detail is dat de keukenbrigade dit hapje zelf komt uitserveren vanaf het deksel van een opengeklapte magnumkist van Rivetto.

Eerste gang: Coquille en Nascetta

Dan is het eerste gerecht van de dinerkaart aan de beurt: coquille / rauw en gemarineerd / gebakken / witlofschuim / topinamboer / pastinaak. Ziet er op het bord al heerlijk uit en smaakt zo mogelijk nog beter. Wat me vooral opvalt aan dit gerecht is hoe mooi de diverse smaken met elkaar in balans zijn. Daar komt nog bij dat de begeleidende wijn perfect aansluit bij het gerecht. Niks overheerst, alle smaken zijn goed los te proeven en mondgevoel van wijn en eten zitten exact op één lijn. Genieten.

Diner 1 - coquille (1) O Mundo Hotel De Wereld Enrico Rivetto
Die begeleidende wijn is trouwens een bijzondere: de Langhe Nascetta 2015. Nascetta is een zeldzaam wit druivenras uit Piëmonte dat bijna uitgestorven was, maar nu voorzichtig een kleine comeback maakt. Enrico vertelt dat hij de druivenstokken voor deze wijn zelf geplant heeft in 2007 en dat hij hierbij als enige wijnboer in de omgeving gekozen heeft voor hellingen op het noorden (i.p.v. zuiden), om de zuren in de druif (en wijn) te behouden. De druiven ondergaan 72 uur koude schilweking en de wijn rijpt maar liefst twee jaar op beton. Ook weer een beetje ‘anders dan anders’ dus en het resultaat mag er zijn. De wijn geurt zacht naar witte perzik, is vol en rijp en toch ook verfrissend. Mooie mineraliteit, structuur, een vleug amandel en een beetje rijpe gele appel. Hier blijf je van proeven.

Tweede gang: Eend en Barbera

Het tweede gerecht dient zich aan: eend / gebakken en gerookt / sponscake / eigen jus met miso / ‘1001’ nacht / gele biet. Daarbij drinken we de Barbera d’Alba Nemes 2013. Deze Barbera barst net als de Zio Nando in de proeverij van het zoete rode fruit, maar heeft daarnaast wat meer structuur, iets kruidigs en een vleug zwarte thee. Een heel goede combinatie met de volle, iets zoetige en licht rokerige smaken van het gerecht.

Diner 2 - eend (1)

De plannen van O Mundo

Terwijl we genieten van deze heerlijke gang, vertelt Wiebe de Vries (oudste zoon van de familie De Vries en leidinggevende van Hotel De Wereld / O Mundo) me uitvoerig over zijn plannen met het hotel, waaronder uitbreiding met een brasserie en een bar/lounge. Zijn ogen stralen erbij, hij loopt over van enthousiasme en is duidelijk zeer betrokken. Diezelfde betrokkenheid merk ik ook bij de rest van het team. Wanneer ik hem tussen de bedrijven door even spreek, vertelt Jurriën hoe zeer alle tegenspoed van vorig jaar hem heeft aangegrepen en hoe blij hij is, dat O Mundo en De Wereld nu weer in stabieler vaarwater terechtgekomen zijn. Uit de energieke manier waarop hij even later vertelt over de nieuwe evenementen en diners die op de planning staan, blijkt wel dat hij er duidelijk zin in heeft om O Mundo en De Wereld weer nieuw elan te geven. Eenzelfde betrokken indruk maakt chef Jonathan Veldhuizen, die gedurende de avond meermalen de keuken verlaat om zelf (samen met een deel van de keukenbrigade) amuses te serveren en gerechten aan tafel nog even af te maken.

Derde gang: Kalfswang en Barolo

Over die gerechten gesproken: gang nummer 3 bestaat uit kalfswang / risotto met chorizo / zwezerik / bloemkool / lavas / knoflookschuim. Een gerecht met wat heftigere smaken dan de voorgaande gangen. Hierbij wordt de Barolo Serralunga d’Alba 2013 geschonken. Een pracht van een wijn: elegant en krachtig tegelijk, een tikje aards, met bosgrond, rozen, aalbes, zure kers en blauwe bes. Aardig wat tannines en zuren, die helemaal hun plek vinden bij het vlees en de vrij frisse smaken van de risotto en het schuim. Die laatste twee smaken alleen zo uitgesproken, dat ik de aroma’s van de wijn er wel een beetje bij uit het oog verlies. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door de zachtere smaken van zowel kalfswang als zwezerik.

Diner 3 - kalfswang

De Wereld van O Mundo bruist weer! 

Wanneer we na afloop van al deze culinaire verwennerij nog even zitten na te kletsen met koffie en thee en een keur aan prachtige friandises (vooral het bokkepootje met karamel en kokos en de macaron ‘tiramisu’ smaken me erg goed), realiseer ik me hoe relaxed deze avond verliep. Zelden heb ik zo’n ontspannen en gezellig diner op dit niveau meegemaakt (en dat terwijl ik geen van mijn tafelgenoten vooraf kende). Tel daar nog de betrokkenheid van het team en alle nieuwe plannen bij op en er is maar één conclusie mogelijk: de wereld van O Mundo bruist weer!

Diner 4 - friandises bij de koffie

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

LINKS:

Hotel De Wereld https://hoteldewereld.nl/

Restaurant O Mundo https://restaurantomundo.nl/

Rivetto www.rivetto.it

Heeren van de Wijn https://www.heerenvandewijn.nl/

Wijn & Vinyl Mobiel www.wijnenvinylmobiel.nl

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!