De wijnregio Moldavië, Dealurile Moldovei in het Roemeens, is qua wijnproductie de grootste wijn regio van Roemenië. Ook staat de regio bekend om haar assortiment autochtone Roemeense druivenrassen. Het is de geboorteplaats van het bekende Roemeense druivenras Fetească Neagră en wat te denken van tot de verbeelding sprekende druivenrassen als Busuioacă de Bohotin, Frâncușă, Șarbă, Plăvaie en Grasă de Cotnari…?
Moldavië heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Dacische tijd (voor de Romeinen), toen wijn al een essentieel onderdeel van de cultuur was. Door de eeuwen heen hebben verschillende invloeden, zoals de Romeinse, Ottomaanse en Franse wijntradities, bijgedragen aan de ontwikkeling van de regio.
Ligging, bodem en klimaat
De wijnregio Moldavië, niet te verwarren met de Republiek Moldavië, ligt in het uiterste oosten van het land. Het klimaat is gematigd-continentaal, beïnvloed door de in het westen gelegen Oostelijke Karpaten en de Zwarte Zee in het zuid-oosten. De regio staat bekend om de wijngaarden op grote hoogte, het koele klimaat en de zure bosgronden, die rijk zijn aan ijzer, kalk en andere mineralen. De donkere kleur van de bodem houdt warmte vast, wat goed is voor de rijping van de druiven. Het klimaat is gematigd continentaal met warme zomers, koude winters en een mild en lang najaar, ideaal is voor de wijnbouw. De gemiddelde hoogte van de wijngaarden is 140 meter met een maximale hoogte van 395 meter.

Map: freeworldmaps.net
DOC-classificatie
De wijnregio is verdeeld in tien wijngebieden met een DOC-classificatie:
- Bohotin
- Iași
- Cotnari
- Huși
- Iana
- Cotești
- Odobești
- Panciu
- Nicorești
- Dealurile Bujorului
Moldavië, de druivenrassen & wijnen
Moldavië heeft een mix van inheemse en internationale druiven en wijnstijlen van strak-droog tot weelderig zoet. Elke DOC heeft echter haar specialiteiten. Zo staat Cotnari bekend om haar zoete witte wijnen gemaakt van de Grasă de Cotnari-druif. In het zuidelijk gelegen Nicoresti worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd, met name van Fetească Neagră. Husi staat bekend om de aromatische wijnen van de Busuioacă de Bohotin-druif terwijl Iasi een opkomend wijngebied is met diverse druivenrassen en wijnstijlen.
Inheemse druivenrassen wit:
Grasă de Cotnari
Een druivenras dat al eeuwenlang in Cotnari wordt gecultiveerd. De wijnstijlen van dit druivenras lopen uiteen van droog, halfdroog, zoet tot zelfs edelzoet. Appel, abrikoos en rijpe peer zijn de belangrijkste smaken in droge wijnen; honing, rozijnen en amandel in de zoete wijnen.
Fetească Albă
Vertaald: ‘wit meisje’. De wijnen kunnen jong worden gedronken, maar er zijn ook wijnen die enkele maanden tot jaren rijpen, in de fles of in eikenhouten vaten. Citrusfruit, lindebloesem, wilde bloemen. Bij rijping ook hooi, rijpe abrikoos en lichte vanilletonen bij rijping op eiken.
Fetească Regală
Vertaald: ‘koninklijk meisje’. Het is het meest aangeplante autochtone witte druivenras in Roemenië. De wijnen ervan zijn licht en elegant als ze gevinifieerd zijn in rvs, full-bodied als ze op eiken hebben gerijpt. Rozen, wilde bloemen. Amandel en gedroogde abrikozen indien op eiken gerijpt.
Plăvaie
De wijnen van dit druivenras zijn bedoeld om jong te drinken en zijn plezierig droog, licht en delicaat. Witte bloemen, citrus, groene appel en een zilte mineraliteit.
Sarba
Een semi-aromatisch druivenras. De wijnen van Sarba zijn doorgaans bedoeld om jong van te genieten. Licht en fris met een intens maar delicaat aroma van rozen, basilicum, lindebloesem en honing.
Francusa
Komt vooral in Cotnari voor. De wijnen zijn elegant met een frisse fruitigheid. Groene appel, citrus, witte bloemen en subtiele kruidige tonen.
Zghihara de Husi
De wijn, afkomstig uit de Huși-regio, staat bekend om zijn lichte, frisse en aromatische witte wijnen met een mooie zuurgraad. Jong drinken is het devies. Groene appel, citroen, subtiele sinaasappelschil, witte bloemen, een vleugje honing en een zilte mineraliteit.

Druivenrassen Roemeense wijnregio Moldavië: Crasa de Cotnari – Busuioaca de Bohotin – Feteasca Neagra (foto’s: crameromania.ro)
Inheemse druivenrassen rood:
Fetească Neagră
Vertaaldd: ‘zwart meisje’. Geeft rode wijnen in verschillende stijlen: zonder houtrijping fris en fruitrijk, met houtrijping krachtig en complex. Aroma’s van bramen, pruimen, zwarte kersen. Door houtrijping en oudering ook kaneel, vanille, rokerig en toast.
Băbească Neagră
Vertaald: ‘zwarte grootmoeder’. In buurland Moldavoië wordt de druif Rara Neagra genoemd. Geeft over het algemeen lichte, robijnrode wijnen met fluweelzachte tannines en een frisse zuurgraad. Rood fruit, florale tonen (viooltjes, pioenrozen), tikje aardsheid. Een goede vergelijking is een Pinot Noir.
Busuioacă de Bohotin
De druiven zijn paars gekleurd, evenals de wijnen van dit druivenras. Rozenblaadjes, basilicum, honing, aardbei, perzik en wilde bosaardbeitjes met een zijdezachte afdronk. Wordt veel gebruikt voor een (aromatische) rosé, vaak met wat restzoet.
Internationale druivenrassen 0.a.:
- Wit: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Aligoté, Muscat Ottonel.
- Rood: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah.
Wineries
In de Roemeense wijnregio Moldavië zijn talrijke wijnhuizen actief, variërend van kleine familiebedrijven tot grotere commerciële producenten. Enkele prominente wijnhuizen:
-
-
Averești Estates: Familiebedrijf en beheert ruim 650 hectare aan wijngaarden en een van de grootste plantages van Busuioaca de Bohotin in Roemenië (225 ha). De winery staat bekend om frisse, aromatische wijnen.
-
Cotnari: Een van de oudste en gerenommeerde wijnhuizen in Roemenië, beroemd om inheemse druivenrassen zoals Grasă de Cotnari en Fetească Albă.
-
Gîrboiu Winery: Een modern familiebedrijf dat traditionele Roemeense druivenrassen cultiveert en innovatieve wijnbereidingstechnieken toepast.
-
Strunga winery: Met wijngaarden in Dealul Pârjolita: 41,66 ha en Dealul Calda: 45 ha, waar eveneens traditie en innovatie hand in hand gaan.
-
Huși Winery: Bekend om de productie van wijnen van het Zghihară de Huși-druivenras, typisch voor de regio.
-
Op winesofromania.com kun je een lijst vinden van alle wineries in de Roemeense wijnregio Moldavië.
Alle delen over de Roemeense wijnregio’s in de serie Wijnland Roemenië vind je onder deze link.
Geef een reactie