Zes wijnen uit de Lage Landen zijn in 2018 door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt bekroond met een gouden medaille. Daarvan zijn er vier rood en twee wit. Net als vorig jaar voerde het Deutsche Weinbauamt ook dit jaar weer de Wijnkeuring van de Lage Landen uit. Zij keurden 186 wijnen uit zowel Nederland als België. 

Feestelijke bijeenkomst

De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 werd op 2 september jl. bekend gemaakt in aanwezigheid van Nederlandse en Belgische wijnboeren. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst, die plaatsvond in het Koetshuis van Restaurant Bentinck in Amerongen, ontvingen de winnende wijnen en wijnboeren hun medailles. Tevens konden de wijnen geproefd worden. De presentatie in Amerongen was in handen van Janna Rijpma.

De gouden-medaillewinnaars

Vijf van de gouden medailles waren voor een Nederlandse wijn, een voor een Belgische (noot van Anne-Wies: Anne-Wies.NL bezocht dit medaille winnende Belgische wijnbedrijf Kitsberg onlangs en was, evenals de jury, zeer te spreken over de wijnen. Binnenkort meer daarover op deze website. Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!)

  • Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, Cabernet Cortis 2016 (rood)
  • De Steenen Beer, Broekse Rooie 2016 (rood)
  • Domaine de Brabantse Wal – Onze Wijngaard, Klein Wonder 2017 (wit)
  • Wijndomein Kitsberg, Kitsberg Chardonnay ‘Krachtig’ 2017 (wit)
  • Wijngaard Hesselink, Pinotin Barrique 2014 (rood)
  • Wijngoed Wilgenhorst, Diva 2014 (rood)

Ereprijzen

Naast de medailles werden op 2 september ook speciale Ereprijzen uitgereikt, om wijngaarden die hoog scoren in het zonnetje te zetten. Per categorie – wit, rood, mousserend en parel – zijn dat telkens maximaal drie wijnen, die elk minimaal een dikke zilveren medaille hebben verdiend.
Daarnaast werden ook de beste wijngaard van 2018 én de beste wijngaard over 2017 én 2018 geëerd.

  • Beste wijngaarden van 2018 zijn Wijngaard St. Martinus in Vijlen (Limburg) en Wijngaard De Frysling in Twijzel (Friesland).
  • Beste wijngaarden over 2017 en 2018 samen zijn opnieuw Wijngaard St. Martinus in Vijlen en Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland). Feestelijke uitreiking in Amerongen

Volledige uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen

De volledige uitslag, info over de gang van zaken van de Wijnkeuring van de Lage Landen en verschillende statistieken vind je hier: Wijnkeuring-Lage Landen uitslag en info-2018. 

Wijnen uit België en Nederland, de cijfers

België was dit jaar vertegenwoordigd met 20 wijnen van 9 verschillende wijngaarden. Van de 166 Nederlandse wijnen kwamen er 65 uit Gelderland, 36 uit Limburg, 14 uit Noord-Brabant en 11 uit Noord-Holland. Ook de provincies Friesland, Drenthe, Utrecht, Zuidholland, Zeeland en Flevoland waren vertegenwoordigd. In totaal deden 57 wijngaarden uit Nederland mee.
Van de ingezonden wijnen waren er 99 wit, 51 rood en 9 rosé.
Wijnen uit diverse jaargangen werden ter keuring aangeboden: 100 kwamen er uit 2017, 49 uit 2016, 21 uit 2015 en 16 waren er van de oudere jaargangen 2014, 2013 en 2012.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!