Een prachtig verjaardagscadeau voor de Apostelhoeve in Maastricht. De wijngaard die dit jaar vijftig jaar bestaat – en daarmee het oudste professionele wijnbedrijf van ons land is – heeft op Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg 2020 in Straatsburg maar liefst drie gouden medailles in de wacht gesleept.

De toekenning van drie maal goud in Straatsburg is een enorme opsteker voor een wijnbedrijf uit Nederland. Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg geldt als een van ’s werelds belangrijkste wijnconcoursen. Wie hier één of meer medailles haalt, wordt gerekend tot de internationale top.

Driemaal goud in het hol van de leeuw voor de Apostelhoeve. Jubilerend Maastrichts wijnbedrijf geeft topdomeinen uit de Elzas het nakijken

Op de lijst met prijswinnaars prijken witte wijnen die behoren tot de belangrijkste en meest verfijnde appellations uit onder andere Frankrijk, Duitsland, Italië en Slovenië. De Apostelhoeve is het enige wijnbedrijf uit Nederland en België dat op de lijst voorkomt. De 2019 Cuvée XII (met het bekende oranje etiket) kreeg goud, net als de 2019 Pinot Gris en de 2019 Riesling.

Topdomeinen uit de Elzas

Opvallend is dat de lijst met winnaars van gouden en zilveren medailles (bronzen exemplaren worden niet vergeven) een groot aantal topdomeinen uit de Elzas is te vinden. Bedrijven die het recht hebben hun wijnen uit te brengen onder hooggekwalificeerde, beschermde herkomstbenamingen als AOC Alsace Grand Cru Kaefferkopf, AOP Alsace Grand Cru Altenberg de Wolxheim en AOC Alsace Grand Cru Furstentum en AOC Alsace Grand Cru Zinnkoepflé. Kortom, namen die zelfs de meest verwende liefhebber van mooie witte wijnen het hoofd op hol brengen.

Top-Viognier

Ook gereputeerde witte wijnen met een AOC-classificatie uit de Loire (onder andere Pouilly Fumé en Quarts de Chaume Grand Cru) en topwijnen uit Slovenië en Roemenië komen voor op de lijst, net als een enkele top-viognier uit Italië, gemaakt van het gelijknamige druivenras uit de Noordelijke Rhône dat onlangs voor het eerst door de Apostelhoeve is aangeplant.

,,Als ik kijk naar al die grote namen, duizelt het mij voor ogen”, zegt mede-eigenaar Mathieu Hulst van de Apostelhoeve. ,,Wijncritici – ook uit het buitenland – schrijven geregeld dat we in Nederland en België tot de absolute top behoren. Maar dat ik met maar liefst drie gouden medailles ook op mondiaal niveau zo hoog heb gescoord, heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen.”

Europese wijngeschiedenis

De Apostelhoeve is er tegenwoordig erg terughoudend in om wijnen in te sturen voor nationale en internationale keuringen, concoursen waar vaak 80 procent van de ingezonden wijnen een medaille haalt. ,,Leuk voor een kleine wijngaardenier, die daarmee een stuk erkenning krijgt. Maar als het oudste professionele wijnbedrijf van Nederland – en dat bedoel ik echt niet verkeerd – hebben we het ‘regionale’ al ver achter ons gelaten. Op Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg haalt minder dan een derde van de ingezonden wijnen een medaille. Dat wij daar bij horen is natuurlijk fantastisch. Mathieu hoopt dat we als wijnbouwers van de Lage Landen deze stijgende lijn vast kunnen houden dan hebben we pas echt laten zien waartoe we allemaal in staat zijn en zetten we wijn uit Nederland en België pas goed op de internationale kaart. Het lijkt me geweldig dat we die positie hebben bereikt als we over tien jaar zestig jaar bestaan en we kunnen zeggen dat we als Maastrichtse pionier toch maar mooi Europese wijngeschiedenis hebben geschreven.”

Prijswinnende wijnen

De Apostelhoeve – Cuveé XII – 2019    

De wijn heeft een brede geur met zowel exotisch fruit alsook wit en rood fruit, daarnaast heeft deze wijn kenmerkende florale toetsen. In zijn smaak is er een brede smaakbeleving met concentratie en lengte.

De Apostelhoeve – Pinot Gris – 2019

De ronde, stevige smaak van deze wijn heeft elementen van passievrucht, citrus en zuidvruchten. Enorm mostgewicht op het moment van oogsten, maar met de zuren intact. Dit zorgt voor een geconcentreerde, maar tevens levendige en frisse Pinot Gris.

De Apostelhoeve – Riesling – 2019

De wijn is heel fris en fruitig en in zijn geur komen vooral citrusfruit en een granny smit appel naar voren. Het is onze enige wijn die goed kan ouderen, deze wijn kan gemakkelijk 10 jaar en ouder worden. Na 3 à 4 jaar ontwikkeld zich in deze wijn ‘goût de pétrole’, de geur van petroleum. Deze wijn is een ideale combinatie met alles wat uit de zee komt.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!