Maandag 7 november jl. vond een proeverij plaats van wijnen uit Portugal, georganiseerd door Melman Communications in opdracht van de Handelsafdeling van de Portugese Ambassade. Vijftien Nederlandse wijnimporteurs waren aanwezig in Amsterdam met een mooie en diverse serie wijnen. Caroline Cocheret* was erbij.

Deelnemende importeurs waren:
Everswijn, de Geluksdruif, Halfes, Het Portugees Wijnhuis, Horizon Wines, Krimpenfort Wijnen, Port & Wine Company, Portugal Wijn Import, Sandor Wine Import, Tire Bouchon, Vasco Wijn, Viguurs in wijn, Well of Wine.

Portugal is natuurlijk vooral bekend van Port en Madeira, maar biedt ook – een steeds betere – verscheidenheid aan stille en mousserende wijnen. En met maar liefst 400 autochtone druivenrassen en 14 herkomstgebieden vind je veel karakteristieke en originele wijnen.

Geluksdruif Warmond

Er waren teveel mooie wijnen om allemaal te proeven en te beschrijven, dus ik deel een hier een selectie. Allereerst proefde ik een aantal wijnen van de Geluksdruif uit Warmond:

De Caves Sao Joao Espumante Bruto Reserva 2018 met 20 maanden rijping sur lie, gemaakt van Bical, Maria Gomez, Arinto en Chardonnay met citrus, tropisch fruit, brioche en toast. Mooie wijn voor een schappelijke prijs(€14,50).

De Vilacetinho is een Vinho Verde gemaakt van de Avesso druif, gerijpt op de lie en in tegenstelling tot veel Vinho Verde, behoorlijk complex en full-bodied.

Bijzonder was de Caves Sao Joao Baga reserva uit 1996, krachtig en vol met duidelijke rijpingsaroma’s.

Tenslotte maakte ik kennis met de zeldzame Carcavelos van Villa Oeiras, een zoete versterkte wijn van de druiven Arinto, Galego Dorado en Ratinho, vijftien jaar gerijpt op eiken met mooie frisse zuren en iets ziltig aroma. Villa Oeiras is nu nog de enige overgebleven producent van Carcavelos met 25 hectare wijngaarden bij de Atlantische Oceaan ten zuiden van Lissabon, dat verklaart de ziltigheid in deze wijn.

Everswijn Amsterdam

De volgende wijnen die ik proefde waren van Everswijn uit Amsterdam:

De Herdade Grande Clássico Branco en Clássico Tinto uit de Alentejo sprongen er echt uit.

De Clássico Branco (wit) is gemaakt van Roupeiro, Verdelho, Antao Vaz en Viosinho, rijpt 6 maanden sur lie met battonage, is sappig en zuiver en heeft lichte houtrijping. (cons.prijs rond €10)

De helft van de blend van de Clássico Tinto (Alicante Bouschet, Aragones, Touriga Nacional en Trincadeira) heeft 9 maanden gerijpt op Frans eiken: zwarte kersen, cassis, kruidig en wat aards, mooie tannines en karamel. (cons.prijs rond €12,50)

wijnen uit Portugal Everswijn ANNE-WIES.NL

 

Port en Madeira

Uiteraard proefde ik ook wat Madeira en Port:

Zoals de Churchill’s, een creatie van John Graham van de beroemde Graham Port, maar nu onder eigen naam op de markt gebracht. Deze port wordt nog op de traditionele manier, met de voeten getreden in de lagares tijdens de vergisting, gemaakt.  Een port met veel finesse en elegantie.

Encruzado

Tenslotte proefde ik nog een paar witte wijnen van de druif Encruzado:

Die druif staat garant voor kwaliteit en complexiteit en geeft wijnen met een enorm bewaarpotentieel. Een prachtig exemplaar was de Palacio do Bucaco Branco 2017, een blend van Encruzado, Maria Gomez en Bical, uit Bairrada van Horizon Wines. Veertien maanden hout, maar met opwekkende zuren, mineraliteit en toast. Nu al mooi, maar zal met de jaren nog meer complexe aroma’s ontwikkelen. Niet goedkoop, gemiddelde consumentenprijs rond de € 70,- maar een prachtige wijn om deze proeverij mee af te sluiten.

Bucaco Branco Horizon Wines ANNE-WIES.NL

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nl.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#Caroline