Op 22 oktober jl. organiseerde wijnmagazine Perswijn een overzichtsproeverij met wijnen uit het Duitse wijngebied Ahr. Plaats van handeling: het Amsterdamse restaurant Scheepskameel. 13 wijnboeren gaven acte de présence om hun wijnen te laten proeven, Lars Daniëls MV verzorgde een zeer interessante masterclass en Scheepskameel zorgde tot besluit voor een smakelijke lunch. Dat klinkt als een mooie middag en dat werd het ook zeker. Monique van Kruining* schoof met plezier aan namens Anne-Wies.NL.
Masterclass ‘Wijnen uit het Ahrdal’
Tijdens de leerzame masterclass maakt Magister Vini Lars Daniëls ons op bevlogen wijze wegwijs in het Ahrdal. Het wijngebied Ahr ontleent zijn naam aan het gelijknamige zijriviertje van de Rijn en is de noordelijkste wijnstreek van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Het is tevens een van de kleinste wijngebieden van Duitsland: het telt slechts 563 hectare aan wijngaard. Ter vergelijking: het totale wijngaardareaal van Duitsland bedraagt 102.439 hectare. De wijngaarden van de Ahr liggen grotendeels op zeer steile hellingen in het rivierdal. Maar liefst 70% van deze wijngaarden is een Steillage, wat betekent dat deze een stijgingsgraad van 30% of meer hebben.
Ahr = Spätburgunder – pinot noir
Dé druif bij uitstek in de Ahr is de spätburgunder, ook wel bekend als pinot noir. Met maar liefst 65% van de druivenaanplant is deze blauwe druif hier de absolute nummer 1, op grote afstand gevolgd door riesling (8%) en frühburgunder (6%). Pinot noir / spätburgunder is lang geleden vanuit de Franse wijnstreek Bourgogne naar het Ahrdal gebracht. Over frühburgunder, een eerder rijpende mutatie van spätburgunder, wordt gezegd dat deze mogelijk in het Ahrdal ontstaan is. Spätburgunder werd vroeger namelijk maar nèt rijp in de Ahr, dus de ontwikkeling van een vroeger rijpende variant zou vrij logisch zijn geweest. Tegenwoordig heeft het Ahrdal heeft een gematigd zeeklimaat, maar vooral de steile zuidhellingen kenmerken zich door plaatselijk (zeer) warme mesoklimaten.
Proeverij van Spätburgunders
Met een door spätburgunder gedomineerde druivenaanplant is het natuurlijk niet zo verwonderlijk dat de meeste wijnen die we vandaag proeven van deze druif gemaakt zijn. Enkele wijnen die opvielen:
Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr, 2016 Altenahrer Eck Spätburgunder trocken.
Deze coöperatie bestaat al sinds 1868, waarmee het de oudste Winzergenossenschaft van Duitsland is. Hun Altenahrer Eck Spätburgunder is afkomstig uit het westelijk deel van de Ahr, waar de rivier meer slingert, het dal nauwer is en de wijngaarden hoger op de hellingen liggen. Het is een sappige, weelderige Spätburgunder met medium zuren en zachte tannines. Hij smaakt naar aardbeien en zure kersen, is een tikje floraal en een klein beetje rokerig. Mooi in balans met een lange, aangename afdronk.
Weingut Maibachfarm, 2013 Silberberg Spätburgunder trocken
In deze eveneens uit Altenahr afkomstige Spätburgunder valt naast rijp fruit vooral de zoet-kruidige toon op die mij aan kaneel doet denken. De Duitsers blijken dit ‘Würze’ te noemen en deze kruidigheid schijnt vrij typerend te zijn voor veel Spätburgunders uit de Ahr (Lars omschrijft het als het kruidige uit kruidkoek). Naast die kruidigheid proef ik aalbes, framboos, braam en rozenbottel. Ondanks de vrij intense, ietwat zwoele aroma’s is deze wijn dankzij zijn mooie zuren toch ook heel verteerbaar.
Weingut Burggarten, 2015 Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder Lagenwein trocken
Reizend van west naar oost door het Ahrdal belanden we halverwege de reis bij Walporzheimer Kräuterberg. In deze Spätburgunder uit het topjaar 2015 komt de ‘Würze’ nog duidelijker naar voren: hij is zwoel kruidig en heeft iets weg van kaneel, kardemom en amandelspijs. Het is een rijke, romige wijn met zoet frambozen- en aardbeienfruit en zachte tannines. Overigens kan deze omschrijving misleidend zijn, want de wijn is zeker niet zoet: deze heeft slechts 0,9 gr/l restsuiker, met daarnaast 5,8 gr/l zuren en 13,5% alcohol.
Weingut Erwin Riske, 2016 Bad Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder trocken
Deze Spätburgunder is afkomstig uit het oosten van de Ahr, waar de vallei wat breder is en de wijngaarden lager op de hellingen liggen. Ook deze wijn is kruidig, maar niet op de zoetkruidige manier van de voorgaande wijnen. Hij heeft veel structuur, is aards van karakter en heeft aroma’s van zwarte kers en braam en een vleug nootmuskaat. Mooie zuren en vrij vriendelijke tannines.
De Ahr: een waar pinotparadijs
In het proefboekje wordt de Ahr betiteld als ‘een waar pinotparadijs’; een lekker catchy slogan waar best wat voor te zeggen valt. Uit de geproefde Spätburgunders blijkt dat deze druif, pinot noir dus, goed op zijn plek is in de Ahr en hier ook duidelijk een eigen gezicht heeft. Maar al proevend kom ik ook andere leden uit de ‘pinot-familie’ tegen die mooie wijnen blijken op te leveren. Bijvoorbeeld de 2016 Dernauer Hardtberg Einzellagenselektion Fruhburgunder trocken van Dagernova Weinmanufaktur. Een verfrissende, elegante wijn met veel structuur, een peperachtige kruidigheid, fris fruit (aalbes, aardbei), iets lactische tonen (yoghurt) en een goede balans. Bij Weingut Burggarten proef ik een mooie Pinot gris, de 2017 Burggarten Grauburgunder Lagenwein trocken. Hij smaakt naar perzik en appel, is iets romig en een tikje rokerig, heeft een aangenaam bittertje en een klein zoetje dat in mooi balans gehouden wordt door de medium zuren. En om tot besluit toch weer even terug te komen op pinot noir: bij Mayschoss Altenahr proef ik een verrassend smaakvolle witte wijn van deze druif, de 2017 Blanc de Noir Spätburgunder trocken. Hij is volfruitig (rijpe gele appel, citroen, abrikoos) en lekker sappig met redelijk wat zuren en tegelijk wat rondeur.
Smakelijke lunch van Scheepskameel
Na de proeverij en de masterclass serveert de brigade van Scheepskameel een tweegangenlunch passend bij de Spätburgunders uit de Ahr. We nemen met zijn allen plaats aan lange tafels, waarop flessen Spätburgunder van alle aanwezige producenten staan. Er zijn dus geen strakke 1 op 1 wijn-spijs combi’s, maar we kunnen zelf uitgebreid proeven en combineren. Leuk!
Als eerste gang krijgen we een bruschetta met gebakken paddenstoelen: in al zijn eenvoud briljant. Het brood is lekker knapperig, de paddenstoelen hebben een mooi zachte en volle aardse smaak en het eigeel geeft het geheel net wat romigheid. Vooral de meer aardse Spätburgunders smaken hier perfect bij.
Gang nummer twee bestaat uit een gerecht van kalfswangetjes en kalfstong in stoofjus met gremolata. Een gerecht met vrij intense, rijpe smaken waarbij vooral de wat zwoelere Spätburgunders met ‘Würze’ het goed blijken te doen. De mierikswortel in het gerecht dringt zich opvallend naar de voorgrond, maar het zoetfruitige karakter van deze wijnen kan daar goed tegenop en houdt het geheel in aangename balans.
LINKS:
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
Meer over de Ahr als wijngebied én adressen die de moeite waard zijn? Klik hier.
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier invoor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie