Zo’n 25 kilometer onder de Belgische stad Hasselt bevindt zich Wijndomein Kitsberg. Sinds 10 jaar maken Daniel Medarts en zijn echtgenote Evi daar wijnen die geregeld in de prijzen vallen. In 2018 was dat onder meer goud bij de Wijnkeuring van de Lage Landen en de verkiezing Beste Belgische wijn van 2018 voor de Chardonnay “Krachtig”. In juni was ik er met een van mijn wijnproefclubs op bezoek. En dat was mooi!

Geen gewone wijnmakerij

We rijden het dorpje Heers binnen en zijn verbaasd te zien waar ‘google’ ons naartoe leidt. Een wijnmakerij verwacht je niet in een ‘gewone’ woonwijk. We zijn echter op het juiste adres en Daniel heet ons van harte welkom en gaat ons voor naar de kelder, die zich onder zijn huis bevindt. Daniel is geen wijnmaker van huis uit. Na een studie accountancy is hij in de Belgische wijnhandel terechtgekomen. Een eigen wijngaard beginnen, dat werd echter de droom van het echtpaar. Ze zochten in het kadaster naar een stuk grond dat te koop was en gingen daarna niet over een nacht ijs.

Kitsberg, kiezel, leem en mergel

De wijngaard ligt op de ‘Kitsberg’ (kits = kiezel). Bodemonderzoek leerde dat er, naast kiezel, veel leem in de bodem zat, wat té voedzaam was. Een meter diep echter zat een dikke laag mergel, wat juist weer wel goed is. Studies in Geisenheim toonden aan dat deze bodem perfect zou zijn voor chardonnay en pinot-rassen. In overleg met deskundigen in Geisenheim en Colmar werd gekozen voor pinot blanc en pinot gris en chardonnay-clone uit Puligny Montrachet.

Het belang van wijnwedstrijden

De eerste jaargang van Kitsberg was 2011; vanaf 2013 vallen de wijnen steeds hoog in de prijzen. Daniel benadrukt dat de wijnwedstrijden belangrijk zijn om de wijnbouw te stimuleren. Het is immers een hele investering, niet alleen financieel, ook moet er elke dag hard gewerkt worden en pas na 10 jaar kun je iets verdienen, mits je met eigen geld begonnen bent. Het wijnbedrijf beslaat nu nog slechts 1,3 hectare waar 5-6.000 flessen worden geproduceerd, die elk jaar weer snel zijn uitverkocht. Daniel en Evi zijn dan ook op zoek naar meer grond, maar doen dat, net als 10 jaar geleden, pas na uitvoerige onderzoeken om de juiste bodem te vinden bij de verschillende druivenrassen- en onderstokken.

“Een consulent? Doe je laarzen aan en begin. Maar begin nooit een wijngaard met 0 euro op de bank. En… de passie moet er zijn” – aldus Daniel Medarts

Elk jaar nieuwe vaten

Door de niet al te grote, moderne kelder lopen we naar de proefruimte, die zich ook ondergronds bevindt. We zien roestvrijstalen vaten, maar ook eiken barriques, die elk jaar worden vernieuwd. Tegen de tijd dat de druiven geoogst moeten worden gaan Daniel en Evi om de tafel zitten, ze persen wat druiven uit en proeven het sap om te bepalen welke houtsoort ze voor de verschillende druiven gaan gebruiken. De meeste wijnen blijven 6 maanden ‘sur lie’ met een batonnage van 1 keer per week in de RVS vaten en 1 keer per dag in de eikenhouten barriques. Tijd ook voor ons om te gaan proeve!

Wijndomein Kitsberg collage

Wijndomein Kitsberg, de proeverij

1) Wijndomein Kitsberg Chardonnay 2017

Deze wijn heeft geen hout gehad. In de neus romig, net als in de mond. Hij is fris, lijkt iets spritzig, met steen- en tropisch fruit. Fris, limoen en vol. De afdronk is eveneens fris, zuiver met een mooi bittertje.
A-W 8-/10

2) Wijndomein Kitsberg Pinot Blanc 2017 Cuvée “V”

Deze wijn is een eerbetoon aan de overleden vader van Daniel, Victor. “Een wijn gemaakt op finesse”, volgens de wijnmaker. Hij is op hout uit de Vogezen vergist en rijpte er vervolgens 14 weken in. Hij is medium goudgeel. Een elegante neus met een ‘touch’ van fris eikenhout. In de mond frisse zuren, hout mooi verweven, vol en rond en een lichte kruidigheid. Een lange, frisse afdronk. Een wijn om lang aan te snuffelen.
A-W 8,9/10

3) Wijndomein Kitsberg Pinot Gris “Anders” 2017

De naam “Anders’ is gekozen vanwege de manier waarop de wijn is gemaakt. Na vier jaar op RVS is deze pinot gris vergist op Amerikaans eiken. Daaraan vooraf ging een schilinweking van 48 uur. “Best gewaagd” volgens Daniel. Deze Pinot Gris smaakt ook anders dan je van een Pinot Gris zou verwachten. De Pinot Gris “Anders” is licht goudgeel van kleur. Bloemig en schoon in de neus met een zoete kruidigheid, amandel. In de mond ook amandel, een fijn bittertje, wit fruit, vlierbloesem.
A-W 8,5/10

4) Wijndomein Kitsberg Chardonnay “Krachtig” 2017

Voor deze wijn is Allier eiken gebruikt. Middengoudgeel met in de neus direct hout maar ook wit fruit. In de mond sappig, hout en een pittige kruidigheid. De afdronk is lang, met ook hier weer het hout duidelijk aanwezig. De wijn is nog jong, het hout moet nog wat meer integreren.
A-W 8,5/10

Wijndomein Kitsberg de vier geproefde wijnen

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over Belgische wijn op deze website? Klik hier!

Meer over de Wijnkeuring van de Lage Landen vind je hier.