Met een van mijn wijnproefclubs ben ik op wijnreis door Limburg. Bij Wijndomein Aldeneyck in de Maasvallei in Belgisch Limburg worden we ontvangen door Lieve Weetjens. Zij verontschuldigt zich dat eigenaar Karel ons niet kan ontvangen, zoals was afgesproken. Zijn aanwezigheid was acuut nodig in de wijngaard (er moest nú gezwaveld worden) en ‘druiven gaan altijd boven de gast’. Maar Lieve stelt ons niet teleur: integendeel. Ze is een vakvrouw, werkt al sinds 2005 voor Aldeneyck en deed zelfs een wijnbouwopleiding in Triëst.
Water en warmte
Begonnen als fruitkweker is de wijngaard van Karel en Tine van 2,5 ha inmiddels uitgegroeid tot 10 ha. De drie belangrijkste zaken zijn hier het druivenras, de bodem (maar meer nog het terroir) en de temperatuur tijdens de vergisting. Lieve laat ons een regenkaart zien: hoe roder de kleur, hoe droger het klimaat. Duidelijk is te zien dat in het westen wel 50% meer regen valt dan hier, bij Aldeneyck. Water is belangrijk, maar een droge omgeving ook. “Een plant moet water uit de grond opnemen, niet uit de lucht” leert Lieve ons. Er ligt hier veel grind. Dat grind komt uit de plassen en de Maas. Grind neemt warmte op en geeft het af op het moment als dat nodig is. Niet onbelangrijk!
Maasvalei: keien en grind
De druiven, voornamelijk pinot- rassen groeien in een alluviale bodem met een toplaag van leem. De 40 cm diepe laag zand, waar de wijnstokken in staan, houdt geen vocht vast, dus het regenwater zakt direct naar beneden. De zijwortels van de planten worden afgehakt zodat de wortels diep naar beneden groeien, wel zo’n 10-12 meter, waar een dikke laag keien en grind ligt. Dit geeft volgens Lieve de typische ‘mineraliteit’ aan de wijnen van Aldeneyck.
Proefwijngaard
We bezoeken de ‘proefwijngaard’ die zich direct achter het wijnhuis bevindt. Toen Karel en Tine besloten zich op wijn te gaan focussen plantten ze die in 2002 aan. Er staan 15 verschillende druivenrassen aangeplant. “De speeltuin”, noemt Lieve het. Ze laat zien hoe men in juni één zijtak bewaart en plat legt en vastbindt: de guyot-methode. “Zo bepaal je de maximale opbrengst: uit elke zijtak 2 trossen”. Er is veel onderhoud nodig in de wijngaard. Zo moeten door elkaar groeiende ‘ankerstengels’ worden losgemaakt en hoger worden opgebonden. Dit om onder meer schimmelziektes te voorkomen.
Lieveheersbeestjes en valken
Volledig biologisch werken is in dit klimaat niet mogelijk. “Een schimmelinfectie in je banklening kan ook niet”. Wel wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. “Onkruid is een diversiteit van planten”. Lieveheersbeestjes worden ingezet tegen bladluizen en (het geluid van) een slechtvalk voorkomt de aanwezigheid van spreeuwen en merels. Door gebruik van een weerstation dat zich binnen de wijngaard bevindt, wordt de regen- en luchtkwaliteit gemeten, evenals de vochtigheid in de struik, zodat op tijd kan worden ingegrepen indien dat nodig mocht zijn. Dat een roos aan het begin van een rij wijnstokken waarschuwt tegen schimmelziektes verwijst Lieve naar het land van de fabels: “Schimmel ontstaat door vocht; op een roos aan het begin van een rij planten komt geen schimmel, die waait droog!”
Rijpe pitten = rijpe druiven
De pinot-stokken doen het goed hier. De ploeg Poolse plukkers komt op het moment dat de druiven een goede phenolische rijpheid hebben: de pitten moeten rijp zijn. Ze moeten bruin zijn, zo uit de druif vallen, een nootachtige smaak hebben en niet plakken aan je tanden. En dan maar duimen dat het droog blijft tijdens de pluk! Bij Aldeneyck is men blij met de vaste ploeg plukkers: ze werken hard, weten van aanpakken en elke ploeg wordt door een vaste verantwoordelijke aangestuurd.
Wijnmaakproces
Voor de persing vindt voor de witte wijn een maceratie (schilinweking) plaats van zo’n 3 uur om alle aroma’s naar boven te halen. Daarna laat men het sap 24 uur staan om het te klaren. Vervolgens wordt het in een ander vat gedaan waar gist wordt toegevoegd en de fermentatie start. De juiste temperatuur is dan heel belangrijk. De witte druiven fermenteren in de dubbelwandige vaten op ongeveer 13 graden. Door een waterslot kunnen de ontstane gassen eruit maar zuurstof er niet in. Na een week of 3 is de fermentatie klaar, zinken de gistcellen naar de bodem en wordt de wijn overgestoken op nieuwe vaten. Monsters worden elke maand genomen en niet alleen zelf beoordeeld, maar ook gezonden naar een wijningenieur in de Elzas. Een bottellijn heeft Aldeneyck niet zelf, maar Karel maakt gebruik van een bottelaar uit Duitsland.
Malo en mousserend
De malolactische gisting, waarbij het scherpe appelzuur omgezet wordt in het mildere melkzuur, vindt plaats in houten vaten. Om toch voldoende frisheid in de wijn te behouden wordt de malo tijdig gestopt. Dat doet men door de vaten in de voormalige fruitkoelcel te plaatsen. Dat is de reden dat alle stellingen op wieltjes staan.
Voor de mousserende wijn wordt eerst de stille wijn een maand of 4 op – 4 graden gehouden waardoor de wijnkristallen naar beneden zakken. Vervolgens wordt de wijn op 12 graden gebracht en worden suiker en gist toegevoegd zodat de gisting kan plaatsvinden. De tweede gisting vindt in de fles plaats: de méthode traditionelle. De wijn rijpt 12-24 maanden ‘sur lie’.
Wijndomein Aldeneyck, de proeverij
1) Aldeneyck Chardonnay Heerenlaak Brut
Van de wijngaard Heerenlaak. Dosage 4,5. Fris citrusfruit (grapefruit) in de neus; de mousse is elegant en rond. Fris, ook weer iets grapefruit, licht bloemig en een mooi bittertje in de afdronk.
2) Aldeneyck Pinot Blanc 2016
Lichtgoudgeel, en in de neus licht bloemig, wit fruit, peer. Rond en mineralig (natte steen) in de mond met ook hier wit fruit. Sappig, schoon,rijk. Frisse afdronk met een fijn grapefruit bittertje.
3) Aldeneyck Pinot Gris Barrique 2016
Deze wijn heeft 5 maanden op barriques gerijpt. Licht goudgeel met een roze zweem. In de neus iets dat lijkt op venkel, een botertje en fris. Rond in de mond met een tikje hout, hier ook venkel en een mineraliteit (kiezel). Een goede balans tussen hout en fruit. Het hout ondersteunt. Afdronk redelijk lang.
4) Aldeneyck Chardonnay Heerenlaak 2016
5 maanden sur lie op Frans eiken barriques van 1-2-3-4 jaar oud. Wekelijkse batonnage. Licht goudgeel met een botertje in de neus. Rond en kruidig, hout duidelijk te proeven maar ook veel fruit. Geen vanille maar ‘fris’ houtgebruik. Eetwijn.
5) Aldeneyck Pinot Noir 2015
Transparant robijnrood. Rood fruit, bramen en een lichtzoete kruidigheid in de neus. In de mond rond en sappig, bijna zwoel. Later witte peper, iets zilt en ronde tannines. Fris en een tikje stroef in de afdronk.
6) Aldeneyck Pinot Gris 2016
Licht goudgeel met een roze gloed. Aromatisch en licht bloemig in de neus. In de mond sprankelend, fris en vol met een wit pepertje, vuursteen en een zoete kruidigheid. Tikje tannine. Afdronk bloemig, fris en redelijk lang.
Dit was een super mooi en boeiend bezoek! Aanrader om daar eens langs te gaan dus!
LINKS:
Ga hier naar de website van Wijndomein Aldeneyck
Over een ander Belgisch wijndomein, Bon Baron, lees je hier
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie