‘Wijnboek voor Foodies’ – “Alweer een boek over wijn? Over hoe je wijn en spijs combineert? Ik heb er al zoveel op de plank staan” Dat waren mijn eerste gedachten toen ik over dit boek las. Maar toen ik las wie de auteur is wist ik gelijk dat deze anders zou zijn. En ik had gelijk!

Kristel Balcaen ontmoette ik tijdens jureringen voor het Concours Mondial de Bruxelles. Een hartelijke, open en enthousiaste jonge vrouw met een enorme vakkennis over wijn en ‘food’. Dat bracht haar niet alleen de titels Champagneambassadeur en Wine Lady of the Year, maar ook een ‘distinction’ bij het behalen van haar WSET Level 4 Diploma. Inmiddels studeert ze voor Master of Wine en daarnaast is ze ook nog eens ‘gewoon’ een fan van lekker en gezond eten, kruidenkenner, een enthousiaste hobbykok én stadstuinier. Daar MOET een geweldig boek uit rollen.

Appels en peren

“Ik ben nooit naar een appelschool geweest, en heb ook geen diploma als peersommelier. Toch weet ik dat ik schone van Boskoop verkies boven granny smith, en liever doyennéperen lust dan conference”, schrijft Kirstel in de inleiding van haar boek. “En dat vinden we normaal, want bij de meeste dranken en voedingsproducten vertrouwen we op onze smaak om te beslissen wat we lekker vinden. Voor wijn ligt dit anders. Op de een of andere manier zijn we er in de wijnwereld in geslaagd om ons kernproduct, gegist druivensap, te omringen met elitisme en mystiek. Daardoor hechten wijnliefhebbers soms meer waarde aan scores en beoordelingen door anderen, dan aan wat hun eigen zintuigen hun vertellen”.

De wijnwereld is inderdaad bijzonder complex geworden: het aanbod is immens en er wordt druk geëxperimenteerd met druiven, blends en vinificatiewijzen. Dat maakt de uitdaging voor wijnliefhebbers des te groter, maar meteen ook des te moeilijker. Want hoe vind je hier je weg in en hoe weet je welke wijnen het beste bij welke gerechten passen – en vice versa? Met het Wijnboek voor foodies wil Kristel Balcaen een houvast bieden binnen dit doolhof, en je essentiële kennis over wijn en gerecht stap voor stap vergroten en versterken.

De basis

In het eerste deel legt zij op een heldere manier uit waar ter wereld wijn gemaakt kan worden. Waarom juist daar en elders niet. Wat zonlicht doet met een druif, hoe het komt dat sommige wijnen meer alcohol bevatten dan andere, welke klimaten er zijn en welke wijnstijlen je in die klimaten kunt verwachten. Ze laat de belangrijkste druiven de revue passeren en daagt je uit eens een Sauvignon Blanc uit de Loire te proeven naast een exemplaar uit Nieuw-Zeeland. Of een Pinot Noir uit Duitsland naast een Pinot uit Chili. Natuurlijk wordt ook aandacht geschonken aan hoe wijn wordt gemaakt en hoe je kunt beoordelen of een wijn goed is of niet. Of gewoon ‘lecker’. Ik ben verbaasd hoe Kristen zoveel ‘saaie’ informatie op zo’n leuke manier kan vertellen. Ook voor de doorgewinterde wijnprof een aanrader.

‘Somm style’ of ‘Chef style’

Het tweede deel brengt je tot de intentie van dit boek: hoe kies je een fijne wijn bij je gerecht. Of andersom: je hebt een mooie wijn op het oog maar wat ga je erbij koken? Waar haar pairings eerder op gevoel ontstonden, heeft ze nu haar 3-stappenmethode ontwikkeld. Je kunt hierbij zowel van een wijn uitgaan, waarbij je een geschikt gerecht zoekt; of je begint bij een bestaand gerecht, waarbij je een passende wijn wilt serveren. De eerste methode noemt Kristel de ‘somm style’, de tweede de ‘chef style’. Ze deelt hiervoor de wijnen en gerechten in in bepaalde stijlen en levert je ook nog een handjevol aromabruggen aan waarmee je de wijn-spijs combinatie kunt perfectioneren.

Dikke aanrader

Wijnboek voor Foodies van Kristel Balcaen is een lekker lezend boek voor iedereen die houdt van wijn en lekker eten. Van enthousiaste foodies tot (thuis)sommeliers, van (hobby)koks tot chefs en wijnprofessionals. Of je nu voor de ‘chef style’ of ‘somm style’ gaat, dit boek nodigt uit om te ontdekken en te experimenteren. Ik heb een pdf van het boek maar man man man…. wat wil ik het graag in mijn handen voelen. Dikke aanrader!

Uitgever: Pelckmansuitgevers.be

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook