De eerste editie van de Wijnacademie Proefcompetitie is een feit. Plaats van handeling: de Cor Ruyszaal in het majestueuze Grand hotel Amrâth Kurhaus te Scheveningen, waar maar liefst 18 teams van 4 proevers zich over 12 wijnen bogen. Onder toeziend oog van Philippe de Cantenac, het brein achter het WK en initiatiefnemer Fred Nijhuis proefden de teams 6 witte en 6 rode wijnen, 4 uit Frankrijk en 8 uit andere delen van de wijnwereld.

Succesvolle eerste editie Wijnacademie Proefcompetitie

Talloze complimenten van de deelnemers (én partners) over de locatie, wijnen én organisatie maakten dat de eerste editie van de WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE, het Nederlands Kampioenschap blindproeven een grandioos succes mag worden genoemd.

Eerste editie NK blindproeven een grandioos succes

Fred Nijhuis, die het NK organiseerde, toonde zich meer dan tevreden. “Als de mensen zo enthousiast zijn en de winnaars zulke goed scores behalen, dan weet je dat je in je opzet bent geslaagd. Het doel was een blindproefwedstrijd te organiseren, waarmee een team wordt geselecteerd dat daadwerkelijk kan meedoen om de hoofdprijzen tijdens het WK in Frankrijk. Gezien de topscores van zowel het winnende team als de runners-up, zijn we hier absoluut in geslaagd”.

Winnaars van de Wijnacademie Proefcompetitie 2018:

 • De derde plaats was voor het team ‘De Brabantse Wijnsociëteit’ met de proevers Noël Geisen, Berry Marinussen, Peter van den Besselaar en Diederick Swagemakers en coach Martijn de Groot.
 • Zilver was er voor ‘Le Bouchon’ het team met Danny van Lamoen, Lonneke de Bruijn, Coen Pollaert en Michael de Rooij. Hun score was indrukwekkend, maar werd toch overtroffen.
 • De Gouden Medailles, de Nijhuis wisseltrofee en de hoofdprijs van € 1000,00 (beschikbaar gesteld door de Wijnacademie) werden gewonnen door team NWH met Guus Schuijt, Hans Meijs, David van Steenderen en Karin Muires. Dat ze over uitstekende proefkwaliteiten beschikken was  al langer bekend, maar met hun overwinning tijdens de eerste editie van het NK blindproeven krijgen ze nu ook de bijbehorende landelijke waardering. Hun scores rechtvaardigen het gevoel dat we met genoegen en vertrouwen kunnen uitkijken naar succes op het WK op 12 en 13 oktober in de Languedoc.

Veel lof voor de sponsoren

Na ruim 2,5 uren inspannend te hebben geproefd, maakten de proevers gebruikt van de lunch die hen werd aangeboden door Solo Vino /la Galleria. Tijdens de prijsuitreiking kregen de partners van het NK, Belinda en Damiano d’Alba van Solo Vino, Philippe de Cantenac van La Revue du Vin de France (RVF) en Ron Andes namens hoofdsponsor de Wijnacademie, de aandacht en lof die ze verdienden. Ceremoniemeester Nicky Nijhuis (leuke zoon van… ) ruimde uiteraard ook tijd in voor Stan Hill, de kunstenaar die de veelbesproken Nijhuis wisseltrofee creëerde.

Wijnacademie Proefcompetitie dankwoord

Wijnacademie Proefcompetitie krijgt een vervolg! 

Fred Nijhuis sloot de prijsuitreiking af met een algemeen woord van dank aan hen die het eerste NK blindproeven mede mogelijk hebben gemaakt en gaf uiteraard alle eer aan de prijswinnaars. Vrijwel alle deelnemers gaven meteen te kennen volgend jaar weer mee te willen doen aan het NK, een enthousiasme dat de Cantenac en Nijhuis met genoegen aanhoorden en ook zeker zullen vertalen in een vervolg.
De WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE werd mede mogelijk gemaakt door het Grand hotel Amrâth Kurhaus in Scheveningen, dat de fraaie Cor Ruyszaal ter beschikking stelde. Bender Foodservice Equipment uit Den Haag zorgde voor professioneel glaswerk van Spiegelau (Authentis 03) en water van San Pellegrino / Acqua Panna werd geleverd door l’Exception B.V. uit Zoetermeer. Fotostudio Ingrid Driessen uit Nieuw-Bergen nam de fotoreportage voor haar rekening en Stan Hill (programmamaker, tv-regisseur, grafisch ontwerper én kunstenaar) was niet alleen aanwezig om de door hem ontworpen ‘Nijhuis wisseltrofee’ te introduceren, maar ook om video-opnames te maken.

Wijnacademie Proefcompetitie deelnemers

Top 10:

 1. NWH
 2. Le Bouchon
 3. Brabantse Wijnsociëteit
 4. 0’ Per e Palummo
 5. De Klassiekers
 6. Utrecht 2018
 7. Wine Lovers
 8. Wine Rebels
 9. Wine Nerds
 10. Mr Pur

Net buiten de top 10 vielen de teams:
Coenecoop
Corsé
De Witte Tonnies
Meisjes van de Wijn
Prowines
Samen voor de wijn
Team Taselaar
Vive le Vin

LINKS:

Een uitgebreid verslag met alle informatie over de teams en de wijnen volgt binnenkort op www.fred-nijhuis.nl en via social media. De activiteiten van het winnende team op weg naar het WK in Frankijk kunnen gevolgd worden op  https://www.facebook.com/NKBlindproefKampioenen/

Voor meer informatie over de blindproefwedstrijd: fred@fred-nijhuis.nlwww.fred-nijhuis.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!