Culinair journalist en wijnschrijver Onno Kleyn mag een nieuw boek toevoegen aan de al indrukwekkende reeks boeken van zijn hand. Het heet Wijn van Kleyn  en gaat – uiteraard – over wijn. Maar Onno zou Onno niet zijn als er niet ook nog voldoende ruimte was voor recepten. Caroline Cocheret is voor Anne-Wies.NL bij de boekpresentatie.

Onno heeft als locatie voor de presentatie van Wijn Van Kleyn ‘Urban Winery’  Chateau Amsterdam uitgekozen. Hier wordt wijn gemaakt van druiven die worden geteeld door bevriende wijnboeren uit verschillende delen van Europa. Deze sfeervolle wijnmakerij in Amsterdam-Noord is een perfecte achtergrond voor de introductie van een boek over wijn.

Wijn van Kleyn Chateau Amsterdam compilatie

Boekpresentatie Onno Kleyn

In Chateau Amsterdam is op 26 september jl. een groot aantal mensen bijeen gekomen om kennis te maken met Wijn van Kleyn. De aanwezige wijnschrijvers, journalisten, wijnvrienden van Onno en een aantal andere geïnteresseerden hoorden van Carolien Mulder van uitgever Nijgh & Ditmar over de totstandkoming van het boek. Proeflezer Peter van Houtert, voorzitter van de KNVW, vertelt over het belang van schrijvers als Onno Kleyn, die op een toegankelijke manier voor een breed publiek over wijn schrijven. En tenslotte leest Onno zelf een aantal passages voor uit zijn boek.

Wijn van Kleyn boekpresentatie compilatie

Een beter mens

Voordat hij overgaat tot het bedanken van een aantal mensen die hebben geholpen bij het schrijven van het boek, citeert hij, tot grote hilariteit van de aanwezigen, de Canadese schrijver en filosoof Edward Slingerland. Die schreef dat de hele menselijke cultuur is gebaseerd op alcohol. Alcohol maakt ons tot mens! En zorgt ervoor dat je frontale cortex wordt uitgeschakeld waardoor de remmen los gaan; we weer een beetje kind worden; creatiever en socialer. En, zo voegt Onno er aan toe, dat geeft hoop dat hij van dat glaasje wijn een beter mens wordt.

Helaas moest ik door andere afspraken voortijdig de presentatie verlaten, en miste daarmee een deel van de paulée. Onno had een ieder gevraagd een fraaie fles mee te brengen – liefst al op de juiste schenktemperatuur. “Voor glazen, spuugemmers en hapjes zorgen wij.” De sfeer zat er goed in, het was een feestje!

Wijn van Kleyn: een culinaire wijnreis

En dan het boek. Dat is het best te beschrijven als een culinaire wijnreis. Onno verhaalt over zijn wijnervaringen in – voornamelijk – Europese wijngebieden. Hij deelt zijn kennis over wijn en koken en laat je volop genieten van persoonlijke anekdotes. Hilarisch én exemplarisch is het verhaal dat de jonge Onno ‘Coq au Vin’ ging maken en volgens het recept daar een goede Bourgogne voor moest gebruiken. Er werd dus flink geïnvesteerd in een mooie Vosne-Romanée van maar liefst 25 gulden, die nu wel € 50,- zou hebben gekost en waarvan zeker de helft in de pan bij de kip belandde. Het recept staat in het boek. (Tip: gebruik niet je beste Bourgogne, iedere smakelijke rode wijn volstaat).

Onno’s nieuwe boek is een reis door de tijd: van zijn eerste kennismaking met (Italiaanse) wijn op vakantie met zijn ouders, het drinken van les litres  (literflessen met statiegeld in Frankrijk) in zijn jeugd, en zijn ontwikkeling van wijnliefhebber tot wijnkenner. Het staat vol met interessante wijnweetjes, is met verve en met humor geschreven en blijft boeien van het begin tot het eind.

Uitgever: Nijgh & Ditmar

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline