Een uitnodiging om te proeven hoe heerlijk wijnen uit Ribera del Duero passen bij de herfst én bij de Nederlandse keuken. En dat dan tijdens een persdiner. Bij restaurant Bolenius* nog wel. Daar kunnen we kort over zijn: er zijn vervelender manieren om een donderdagavond door te brengen. Helaas kon ik daar zelf niet bij zijn, maar Monique van Kruining schoof met veel plezier aan namens Anne-Wies.NL.

Nederlandse bubbels en bittergarnituur 

De toon voor het diner wordt alvast gezet bij de ontvangst met een glas bubbels van Nederlandse bodem. Het is een droge biologisch gemaakte Riesling van het Limburgse Domein Aldenborgh en hij is heerlijk!  Het bittergarnituur is een bittergarnituur ‘op z’n Bolenius’: 3 kunstwerkjes die omschreven worden als aardappel | wortel | lievevrouwebedstro, rammenas | zwarte peper en spitskool | nootmuskaat | mosterd. De Nieuw-Amsterdamse keuken noemen ze dit: gezond, modern en lokaal, met veel groenten en een voorkeur voor producten van het seizoen. Hoe het ook heet, de hapjes smaken in elk geval erg goed.

Ribera del Duero bij Bolenius bittergarnituur

Verrassend samenspel wijn en gerecht

Hierna gaat het diner van start, met bij elke gang twee begeleidende wijnen uit Ribera del Duero. Aan ons steeds de keuze welke wijn het beste bij het gerecht past. Altijd leuke stof tot discussie, want iedereen ervaart zo’n combinatie weer anders. Bovendien levert het samenspel tussen wijn en gerecht ook nog weleens fijne verrassingen op. Zo ook nu.

Ribera del Duero bij Bolenius de wijnen

Ribera del Duero bij Bolenius, een deel van de te proeven wijnen

Wijn-Spijs diner Ribera del Duero, de eerste gang 

Moestuin van de Zuidas: linzen | kardemom | venkel | sjalot | radijs | parijse wortel | cantharel | snijbiet | aubergine | andijvie | paarse bloemkool | meiknol | roodlof | mosterd frisee | rode radijs | bronze venkel | bietenblad | vlierbes | pompoenpit

De eerste wijn hierbij is Bodegas Dominio de Bornos Roble 2015, een fruitige wijn vol rijp kersenfruit, bessen en een zoete kruidigheid (kaneel). Medium tannines en milde zuren. Het zoete fruit in deze wijn pakt het zoete van de wortel en biet leuk op, maar bij rest van de groenten vindt de wijn niet echt aansluiting.
Wijn nummer twee is Bodegas Garmón 2015, zonder rijpingsclassificatie maar met 16 maanden rijping in Frans eikenhout. Deze wijn ruikt naar kruiden en leer; in de smaak bessen, rijpe pruimen, een beetje tabak en wat thee. Wat steviger tannines en een frissere zuurgraad. Los geproefd leek deze wijn me wat (te) stevig voor bij dit ‘bordje groente’, maar zijn aroma’s blijken juist opvallend goed te passen bij de aardse groenten en bieden prettig tegenwicht bij de zoetere groenten. De tannines worden zelfs wat verzacht door het gerecht, wat de wijn soepeler maakt. Een mooie en verrassende combinatie!

Ribera del Duero bij Bolenius Moestuintje

Moestuin van de Zuidas

De tweede gang, Ribera rosado bij de mossel

Mossel | pompoen | peer | kurkuma

Bij dit gerecht tweemaal rosé, naast rode wijn het enige andere toegestane wijntype binnen de DO Ribera del Duero. De rosado van Bodegas y Vinedos Tamaral 2016 ruikt naar zuivel en frambozen en komt in de mond, mede door zijn lage zuren, romig over. Daarnaast rijpe kersen, aardbeienjam en frambozen. Lekker bij het zoetfruitige van de peer en het zachte van de pompoen, maar met de mossel wil het totaal niet vlotten. De tweede wijn, Bodegas Vitulia Rosado 2016, pakt de vlezige bite van de mossel juist perfect op. Het is een stevige rosé met medium zuren en aroma’s van aalbes, blauwe bes, salie en braam. Met zijn lichte tannine is dit een echte eetrosé. Hij krijgt bijna unaniem de voorkeur bij deze gang.

Ribera del Duero bij bolenius rosado

Ribera del Duero bij Bolenius: de Rosado’s

De derde gang: bietjes uit de klei gebikt 

Rode biet uit de klei | morielje

‘Uit de klei’ kun je bij dit gerecht wel heel letterlijk nemen: de bieten verschijnen aan tafel in het omhulsel van klei waarin ze bereid zijn. Ter plekke worden ze vervolgens voor ons uitgebikt, een waar schouwspel. Qua begeleidende wijnen gaan we terug naar rood met twee crianza’s: van Bodegas Áster (2013) en Bodegas Cruz de Alba (2014). De Áster is kruidig, stevig en zacht tegelijk, met bessenfruit, iets nootmuskaat, koffie, een goede zuurgraad en aangename tannines. De Cruz de Alba is net ietsje steviger, ook kruidig en iets aards. In deze wijn aroma’s van zure kers, blauwe bes en balsamico. Kiezen is hier onmogelijk: beide wijnen smaken heerlijk bij de rode biet.  De aardse groente verzacht de tannines en de smaken van wijn en groente sluiten prachtig bij elkaar aan.  Een eyeopener: do try this at home! (minus dat gebeuren met die klei dan misschien…)

Wijn-Spijs diner Ribera del Duero: de meningen verdeeld  

Hert | HJ GP (Hertog Jan Grand Prestige) saus | rodekool | eekhoorntjesbrood

Bij dit gerecht gaan we weer een stap omhoog in de rijpingsduur van de wijnen: reserva ditmaal. Bij deze vierde gang is de eerste wijn de Alidis Reserva 2010 van Bodegas Vina Mambrilla. Een rijpe, zachte, volle, elegante wijn met prettig gerijpte tannines en aroma’s van koffie, donker bosfruit en een vleugje potpourri. De tweede wijn bij dit gerecht is zowel in naam als smaak al net zo’n mond vol: Vinedos y Bodegas Garcia Figuero ‘Tinto Figuero 15’ Reserva 2013. Stevig en toch heerlijk zacht, mondvullend, iets gerijpte tannines en aroma’s van cacao, blauwe bes en bramen.
Wat de wijn-spijs combinatie betreft zijn de voorkeuren aan tafel hier 50/50 verdeeld. De Alidis komt bij het gerecht iets kruidiger en floraler over, de Figuero 15 smaakt er juist iets rijper bij. De laatste heeft uiteindelijk mijn persoonlijke voorkeur, omdat het geheel zacht en vol tegelijk smaakt en een aangename, rustige combinatie vormt.

Ribera del Duero Hert

Nederlandse kazen en rode Ribera del Duero wijnen

Nederlandse kazen van De Lindenhoff: geitenkaas van De Lindenhoff | Brandrood kaas | Chèvre Gris met grotrijping | Boeren Leidse Sleutelkaas | Boeren Goudse Oplegkaas

Tot besluit bij de selectie kazen twee gran reserva’s: de wijnen met de langste rijpingsduur in Ribera del Duero. Van Bodega Felix Callejo proeven we de Gran Callejo 2010. Een rijpe, volle, mild kruidige wijn met aroma’s van verse vijgen, kardemom, chocolade en gedroogde pruim en rijpe tannines. Deze wijn smaakt goed bij de Brandrood kaas en de Boeren Leidse Sleutelkaas (bij die laatste komt de wijn ook nog wat fruitiger over), bij de andere drie wordt zijn smaak te veel verdrongen.
Van Bodegas Traslascuestas komt de Valcavado Old Vineyards 2012 op tafel. Iets floraal van geur, daarnaast bramen, wat nootmuskaat, koffie en chocolade. Vrij kruidig met redelijk wat tannine. Deze wijn blijft bij alle kazen overeind, maar de mooiste combinaties vormt hij met de geitenkaas, de Chèvre Gris en de Boeren Leidse Sleutelkaas.

Kazen @ Bolenius

Bolenius heeft een mooi assortiment kazen in huis!

Het echte toetje: Ribera del Duero topwijn!

Alsof we nog niet voldoende verwend zijn met mooie wijnen en prachtige gerechten, volgt hierna als verrassing nog een grande finale: Vega Sicilia Valbuena 2010. Rijp en elegant, met mooi geïntegreerde tannines, zacht wat specerijen, cacao, rijpe braam, rode bes, finesse en balans. Deze avond de enige wijn waarvan ik geen druppel deel met de spittoon. Een meer dan waardige afsluiting.

Ribera del Duero bij Bolenius Valbuena 2010

LINKS:

Monique van Kruining proeft Ribera del Duero Deze blog is geschreven door vinologe Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

Meer over Ribera del Duero op Anne-Wies.nl? Klik hier 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#RiberaDelDuero