“Kom met Suzette van Rensburg – eigenaresse van Lemberg Wine Estate haar bekroonde wijnen proeven tijdens een luxe diner bij toprestaurant Brasserie Bakboord in Almere Haven” is de uitnodiging van Anita Hagedoorn van het Kaaps Wijnhuis. “Je maakt kennis met zeven wijnen van Lemberg onder het genot van een luxe driegangenmenu bestaande uit acht verschillende gerechten. Er zijn heel mooie en spannende combinaties gemaakt. Laat je  smaakpapillen verwennen!” Nou, dat klinkt niet gek! Helaas kan ik zelf niet aanzitten, maar  Gerrit Jan Groothedde* was er voor Anne-Wies.NL bij. En hij heeft genoten. Lees maar! 

’n Baie suksesvolle proe

Anita en Albert Hagedoorn van het Kaaps Wijnhuis zijn altijd op zoek naar bijzondere ontdekkingen. Bij hen dus niet de stereotiepe wijnen die je in de supermarkt vindt en die zo’n vertekend beeld geven van het Zuid-Afrikaanse wijnlandschap, maar wijnen met een verhaal. Ik was dan ook erg blij met een uitnodiging om een avond bij te wonen met wijn-spijscombinaties verzorgd door Suzette van Rensburg van Lemberg Wine Estate en Edwin Takens, de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord in Almere Haven.

Bekend en onbekend

Brasserie Bakboord kende ik alleen van de vorige eigenaars. Het was sinds jaar en dag een instituut in Almere, maar vertoonde wel wat sleetsheid en was duidelijk toe aan een modernere insteek. Ook Lemberg kende ik, zij het dat ik er ooit maar twee wijnen van had geproefd: de Spencer, een indrukwekkende 100% pinotage en de Lady, een fantastische blend van Viognier, Hárslevelü, Sauvignon Blanc en Sémillon. Veel meer reden heb ik niet nodig om een avond vrij te maken in mijn agenda. Op 19 september toog ik welgemoed naar Brasserie Bakboord, een smaakvol restaurant aan de havenkom van Almere. Er bleek flinke belangstelling.

Brasserie Bakboord

Bijzondere opzet

Edwin had gekozen voor een originele opzet. Hij serveerde een driegangenmenu waarbij de eerste en de tweede gang bestonden uit drie gerechten vergezeld van drie wijnen en de derde gang uit twee gerechten met één wijn. De bedoeling was duidelijk: we konden de combinatie beoordelen die de organisatie als ideaal beschouwde, maar konden ook proeven hoe de wijnen het met een ander gerecht deden. Er is bij proeverijen geen “gelijk of ongelijk”; een goede combinatie is heel simpel een combinatie die je zelf lekker vindt. Je vindt soms onverwachte “haakjes” in een gerecht die op een onverwachte manier bij een bepaalde wijn aansluiten. Dat bleek ook nu weer.

Menu en wijnen

De eerste gang bestond uit de volgende drie combinaties:

– mozzarella / venkel / bonen / avocado / bonenkruid – Lemberg Blanc de Noir 2015

– haring / komkommer / tomaat / yoghurt-dille / zilte plantjes – Lemberg Sauvignon Blanc 2015

– gamba / cantharellen / Romeinse sla / kamille / doperwtenpuree / chilipeper – Lemberg Lady 2013

Alledrie waren zonder meer topcombinaties en vooral de mooi minerale, knisperfrisse sauvignon blanc bij de zilte haring stemde diep tevreden. De alternatieve combi’s waren minder, hoewel de Blanc de Noir (syrah, grenache) wel aanhaakte bij de chili in het gambagerecht, terwijl de sauvignon blanc matchte met het bonenkruid en met de erwtenpuree en de Lady—wat een topwijn is dat toch!—het aardig bleek te kunnen vinden met de yoghurt en de dille.

Lemberg De eerste gang

De tweede gang bestond uit:

– rode ui / Pierre Robert / knolselderij / gefermenteerde knoflook / dadel – Lemberg Cape Blend 2014

– snoekbaars / baby-artisjok / granaatappel / kappertjes / basilicum – Lemberg Hárslevelü 2015

– romanesco / zwezerik / radijs / wasabi – Lemberg Louis 2014

Alweer mooie combinaties met soms gedurfde ingrediënten. De Cape Blend (syrah, pinotage, pinot noir) met zijn wat rokerige karakter sloot uitstekend aan op de zuurtjes en zoetjes van het ui-kaasgerecht, de Hárslevelü—een gigant van een wijn en wat mij betreft de revelatie van de avond, mooi om hem te proeven in een strakke, beendroge wijn—was mij wel iets te krachtig voor de delicate snoekbaars (daar deed de Cape Blend het voor mij iets beter bij), maar de Louis, een blend van syrah, carignan, grenache en mourvèdre met zijn tonen van donkerrijp fruit en kreupelhout, deed het bizar goed bij de wasabi.

De derde gang:

– reebokstoof / spelt / sinaasappel / gerookte thee / savooiekool

– eend / pompoen / gekonfijte aardappel / bramen / geitenkaas / noten

Lemberg Spencer 2013 – 100% pinotage

Opvallend vooral hoe deze elegante, mooi gelaagde wijn waar het rijpe fruit echt uit komt knallen zich aan de ene kant schitterend weet te meten met de uitgesproken smaken van de fantastische reebokstoof (vooral bij de sinaasappel en de savooiekool), maar zich dan ineens weer van zijn zachtere kant laat zien in combinatie met de geitenkaas in het eendgerecht. Echt een prachtige wijn die laat zien waar het vlaggenschip van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw toe in staat is in de handen van een competente wijnmaker.

Over Lemberg Wine Estate

Een klein wijndomein gelegen in het relatief onbekende wijngebied Tulbagh, ten noorden van Worcester en het welbekende Paarl. Het werd in 1978 opgericht door Janey Muller en genoemd naar de geboortestad van haar echtgenoot, die destijds in Oostenrijk lag maar tegenwoordig bij Oekraïne hoort en Lviv heet. Suzette van Rensburg en Henk Du Bruyn kochten het domein in 2001 en breidden het uit, met onder meer nieuwe kelders, nieuwe proeflokalen en nieuwe aanplant. Er staat nu pinot noir, pinotage, shiraz, grenache noir, sauvignon blanc, viognier en hárslevelü.

Suzette van Rensburg

Van Rensburg is één van de eerste vrouwelijke wijnmakers in Zuid-Afrika, waar dit nog meer dan elders een typisch mannelijk beroep is. In lijn daarmee lijkt haar benadering van het productieproces dan ook eerder yin dan yang. “Het is altijd een beetje een strijd met de natuur”, vertelt zij er zelf over. “Soms werkt die je tegen, soms werkt ze mee en het is zaak mee te bewegen met de factoren die je helpen”. Lemberg gebruikt dan ook geen insecticiden maar beperkt zich tot de inzet van natuurlijke vijanden, met onder andere ganzen en eenden die jacht maken op de slakken, en hooibalen en lupines om het onkruid tegen te gaan, en zo nodig wordt er met de hand gewied. “Dat geeft een goed gevoel, om geen gif in de grond te brengen. Ik ben me er elke dag van bewust dat het een voorrecht is om in zo’n mooie natuurlijke omgeving wakker te worden. Wij zijn geen eigenaar van het land, we zijn er te gast en het is heel belangrijk om je nederigheid niet te verliezen”. Het kleine team van Lemberg voelt de filosofie van Suzette uitstekend aan.

“Bij ons is de wijnstok niet zo maar een plant, it’s what helps us create the pride

Suzette van Rensburg en Anita Hagedoorn

Over Brasserie Bakboord en Edwin Takens

Takens nam Brasserie Bakboord aan de Almeerse havenkom nog maar 10 weken geleden over van het echtpaar Koemeester dat het restaurant in 2000 startte, maar nu al is de nieuwe koers die de zaak is ingeslagen uitstekend voelbaar. “Al ging het allemaal niet zonder slag of stoot”, vertelt Edwin. “De nieuwe kunst, de andere muziekkeuze en de eigentijdse outfits van de medewerkers, dat ging allemaal nog wel. Toen we echter de wijnkaart en het menu onder handen namen, waren de oudgedienden onder de gasten daar niet onverdeeld blij mee”.
Toch vindt hij de nieuwe koers noodzakelijk. “Uiteindelijk is stilstand achteruitgang. Het moest echt allemaal wat speelser en wat meer van nu, en daarbij moet je zekerheden soms overboord gooien; je moet tenslotte wel de ‘nieuwe Amsterdammers’ een beetje teruggeven wat ze in Amsterdam ook hadden”.
Er zijn nog veel meer plannen. “Het terras gaat echt knallen. Op vrijdagen, zaterdagen en zondagen live muziek omdat bij eten en drinken plezier hoort. We gaan nieuwe dranken serveren: caliente, kombucha en—waarom niet?—energiedrankjes voor de fietstoeristen die bij ons aanleggen. Ook staan er biologisch natuurvlees en nieuwe vissoorten op de kaart, zoals koolvis in plaats van de zeetong waar we na al die jaren toch wel een beetje op uitgekeken zijn. En wie dat niet is, die mag rustig een dag van tevoren even bellen, dan zijn we niet te beroerd om de klassiekers speciaal even in te kopen. De gast blijft tenslotte wel koning”.

LINKS:

*Gerrit Jan Groothedde is Eetschrijver en auteur van “Weg van de supermarkt” en “Het Antidieetboek”. Deze slanke Bourgondiër draagt enthousiast de overtuiging uit dat gezond eten zonder aandacht voor smaak en kwaliteit onmogelijk is. Lees meer van Gerrit Jan op EETSCHRIJVEN

Kaaps Wijnhuis, de importeur van deze mooie wijnen: klik hier 

Ga hier naar de website van Brasserie Bakboord

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!