Deze zomer vond een bijzonder diner plaats in Siebfood-Meerema Kookstudio in Rotterdam. De heerlijke gerechtjes van Sieberen Meerema en kazen van De Kaashoeve werden begeleid door uitsluitend Armeense wijnen, allemaal uit het assortiment van De Kaashoeve. Hieronder de gerechtjes, wijnen en combinaties.
Charcuterie van De Kaashoeve
Wijn 1 : Arminia Wine Company Yerevan Brut, Aragatsotn
Mousserende wijn gemaakt van Kangun en Rkatsiteli volgens de Charmatmethode.
De wijn heeft bloemen en wat vanille in de neus, een mooie fijne mousse en een frisse afdronk.
Wijn-spijs combinatie:
Heerlijk bij amuses, salades en lichte visgerechten
Salade a la Siebren met Formaggio di Fossa di Sogliano DOP
Wijn 2 : Trinity 6100, Khatun Kharji wit bio, 2016, Vayots Dzor/Aghavnadzor
Khatun Kharji is een kruising van Voskehat met andere plaatselijke druif en betekent “De dame die vreemd ging”. De wijn is goudgeel van kleur, met in de neus tonen van vers gemaaid gras, peer en een vleugje topisch fruit. Het is een mooie volle wijn met een frisse afdronk.
Wijn-spijs combinatie:
Heerlijk om zo te drinken, maar ook zeker bij salades en zeevruchten.
Wijn 3 : Voskevas Voskepar, droog wit, 2014, Voskevas/Aragatsotn
De wijngaarden liggen op 1400 meter hoogte, de oogst is dan ook handmatig. De druiven vergisten op Karas en rijpen daarna op eiken vaten uit Karabach. De wijn is goudgeel van kleur, heeft lichte tonen van wit fruit en vanille in de neus. Een mooie complexe wijn met een lange afdronk.
Wijn-spijs combinatie:
Heerlijk bij volle romige kazen, pasta en stevige voorgerechten.
Fontina Risotto
Wijn 4 : Zorah Karasi, Areni Noir, 2014, Rind
Topwijn gemaakt van de Areni Noir druif, mogelijk de voorvader van de Pinot Noir. Vergisting door eigen gisten en rijping op Karas (12 mnd/6 mnd op fles). Mooi helder dieprood van kleur, in de neus moerbei, kersen en rijpe bramen, maar zeker ook oosterse specerijen. In de smaak rijp zwart fruit en zachte tannines. De frisse zuren in de afdronk verraden de afkomst van de eigenaar (…)
Wijn-spijs combinatie:
De wijn past perfect bij kalfs- en lamsgerechten, harde kazen en net als de Pinot Noir bij paddenstoelen en truffel.
Wijn 5 : Voskevaz Karasi Collection, Haghtanak, 2016, Voskevaz/Aragatsotn
Ook van Voskevaz een van de topwijnen, nu gemaakt van de Haghtanak een ras dat pas sinds 1977 bestaat . Het is een X tussen 2 inheemse rassen. (Sorok Lyet Oktyabrya x Saperavi). Vergisting op Karas. Rijping van 12 mnd op nieuwe Armeense eiken vaten. De wijn is diep rood van kleur, in de neus bramen, rijpe rode kersen en pruimen. In de smaak, tonen van pruimen, bramen en zwarte bessen. Een lange kruidige afdronk met wat stevige tannines.
Wijn-spijs combinatie:
Geweldig bij gegrild vlees, BBQ, gevogelte, wild en een kaasplateau.
Kaasplateau van De Kaashoeve
Kaas 1 : VALANCAY AOC Loire
Een rauwmelkse geitenkaas, die na het vormen bedekt wordt met een laag gezouten houtskoolas. Na 3 weken kan de kaas gegeten worden, wel kan er zich een schimmellaagje op de korst vormen , doordat de kaas ligt te rijpen in een zeer vochtige kelder.
Spijs-wijn: mooi bij wijn 1, 2, 6
Kaas 2 : CHAOURCE Fermier AOC
Een witschimmelkaas van rauwe koemelk uit de Champagne en/of Bourgogne, die minimaal 3 weken rijpt. Er ontstaat een spierwitte fluweelachtige korst. Langs de korst is de pâte smeuig en “loopt”zelfs iets weg, de kern heeft een krijtachtige structuur, dit zorgt voor een aangenaam mondgevoel. De smaak heeft iets van hazelnoten, gedroogd fruit, met mooie frisse melkzuren.
Spijs-wijn: mooi bij wijn 1, 6,7, 8
Kaas 3 : MAROILLES Fermier AOC
Een rauwmelkse roodflorakaas die na het wassen te drogen wordt gelegd, daardoor heeft deze kaas een specifieke zanderige korst.. Stevige kaas die naar kaas smaakt.
Spijs-wijn: mooi bij wijn 4? Misschien ook rood wijn 7.. leuk om uit te proberen
Kaas 4 : FRIESE NAGELKAAS (oud)
Een koekaas uit Nederland, al op de markt sinds de VOC tijd. Een magere kaas, om er meer smaak aan mee te geven een toevoeging van Kruidnagel en Komijn. Deze kaas mocht niet ontbreken, daar deze kruiden ook veel gebruikt worden in de Armeense keuken.
Spijs-wijn: kan bij bijna alle wijnen, leuk om uit te proberen wat uw voorkeur heeft.
Kaas 5 : BLEU DE BREBIS RÉGALES
Een blauw aderkaas van schaap afkomstig uit de Pyreneeën, gemaakt van gepasteuriseerde melk. Doordat deze kaas in een waslaag rijpt, wordt hij extra romig, ook mensen die normaal niet van blauw aderkaas houden, vinden deze kaas lekker.
Spijs-wijn: mooi bij wijn 6,7, maar kan ook zeker bij wijn 10 en 13.
Kaas 6 : BOEREN OVERJARIGE KAAS
Een 3 jaar oude rauwmelkse koe kaas uit het Groene Hart, gemaakt door de familie Captein, wordt alleen met de zomermelk op ambachtelijke wijze gemaakt. Fruitig en pikant van smaak, de favoriete kaas van “de kaasboerin van De Kaashoeve!”
Spijs-wijn: mooi bij wijn 7, 9, 10, maar allicht ook bij andere wijnen…
Wijn 6 : Voskevaz Urzana, Muscat Vardabuyr wit, 2017, Voskevaz, Aragatsotn
Roos, lychee en citrus in neus en smaak
Wijn 7 : Zorah Voski, Voskéat, Garandmak wit, 2014, Rind
Niet uitgesproken in geur, volle wijn met in afdronk wat kruidigs en citrus
Wijn 8 : Alluria The Beauty , Voskeat wit, 2018, Natural Wine, Vayads Dzor
In de neus rijpe peer en kweepeer, bijzonder in smaak en een hele lange afdronk
Wijn 9 : Voskevaz Nuraz, Haghtanak, Kakhet rood, 2014, Voskavaz, Aragatsotn
In de neus iets bloemigs rijpe kersen en bramen. Stevige wijn, met rijp donker fruit en tannines in de afdronk.
Wijn 10 : Trinity Cross Roads Bio, Syrah, Areni 2018, Vayads Dzor
In de neus rijpe zwarte bessen, noten, zwarte peper en chocolade. Stevige fruitige wijn met een lange iets kruidige afdronk.
Wijn 11 : Alluria The Special red Khndoghni, 2018, natural wine, Vayads Dzor
Een bijzondere wijn met niets te vergelijken, met wilde gisten vergist en gemaakt op Amfoor.
Huisgemaakte Cheesecake a la Laura
Wijn 12 : Quince, Armeense fruitwijn gemaakt van Kweepeer.
Meer weten over Armeense wijnen en heerlijke kazen? Ga eens langs bij De Kaashoeve in de Oude Binnenweg aan het Eendrachtsplein.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie