Dit artikel publiceerde ik al even geleden maar graag breng ik het nogmaals onder de aandacht. Het is namelijk een tof boek dat ik nog steeds vaak even van de plank haal als ik inspiratie nodig heb. Een wijn-spijs bijbel had ik al. Nou ja… een bijbeltje. Maar deze van Victoria Moore is een maatje groter. “Met deze ‘wijn-spijsbijbel’ van Victoria Moore vind je de ultieme wijn bij je gerecht en andersom” is de aanbeveling. 

Een inspirerende wijn-spijs bijbel

De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore kent bijna 500 pagina’s. Zij is geen onbekende in de wijnwereld. Al meer dan 20 jaar schrijft Victoria over wijn in toonaangevende Engelse dagbladen en tijdschriften zoals de Daily Mail en The Guardian. Daarnaast is ze wijncorrespondent voor The Daily Telegraph en columnist voor BBC Good Food Magazine. Met de wijn-spijs bijbel wil zij de lezer inspireren tot vrolijke, gezellige lunches en etentjes en nieuwe gastronomische ervaringen.

 

De wijn-spijs bijbel uitgelegd

De wijn-spijs bijbel bestaat uit verschillende delen. Als eerste gaat Victoria kort in op onze zintuigen. Op een beeldende manier beschrijft ze wat smaak nu eigenlijk is. Hoe we ruiken en proeven en hoe onze hersenen daarmee omgaan. In het volgende hoofdstuk lees je hoe je de wijn-spijs bijbel het best kunt gebruiken. Kies je de wijn bij je eten, of ga je koken naar de wijn? Kies je een wijn die bij je stemming past of die ene wijn uit de streek waar ook het gerecht vandaan komt? Tot slot in dit hoofdstuk van de wijn-spijs bijbel aandacht voor ‘gamechanger‘- ingrediënten. Van die smaken als zuur, bitter en zout die het gerecht zo anders kunnen maken dat je er een compleet andere wijn bij zou willen drinken dan aanvankelijk verwacht.

Wijn-spijs bijbel: een handig opzoekboek

Dan volgen de twee wellicht meest interessante hoofdstukken van de wijn-spijs bijbel. Het eerste is een culinaire gids. Op alfabetische volgorde passeren vele gerechten en ingrediënten de revue. Van aardbeien tot aubergines, van tarte tatin tot Thaise curry, van zalm tot zwaardvis en nog veel meer. Daarbij worden verschillende, vaak verrassende, wijnadviezen bij gegeven. De wijn-spijs bijbel staat er vol van. Een aantal recepten komt van wijnmakers die beschrijven wat zij het liefst eten bij hun eigen wijnen. Victoria besteedt in dit hoofdstuk veel aandacht aan de verschillende bereidingswijzen waardoor de wijnkeuze ook verandert. Het hoofdstuk daarna bestaat uit een eveneens alfabetische lijst, maar dan van wijnen en druivenrassen. Daarbij worden kort de wijnen of het betreffende druivenras beschreven en tips en bijpassende recepten gegeven.

Wijn-spijs bijbel Loosen en Hugel

Wijn-spijs in de Lage Landen

Na een kort hoofdstukje met lijstjes (wijnen die overal bij smaken, verrassende combinaties) is sommelier/wijnschrijver-en vlogger Niek Beute aan de beurt in de wijn-spijs bijbel. Hij vertelt hoe je een aantal typisch Nederlandse en Belgische gerechten en producten heel goed kunt combineren met (internationale) wijnen. Haring met korenwijn of sherry klinken niet onbekend in de oren. Maar wat denk je van drop met een glaasje tawny port of bitterballen met een stevige Beaujolais als Fleurie. In het tweede deel komen de belangrijkste wijnen aan bod die in de Lage Landen worden gemaakt en wat daar lekker bij is.

De wijn-spijs bijbel: aanrader!

Al met al is de wijn-spijs bijbel een fijn boek om in huis te hebben. Voor als je even hulp nodig hebt om de juiste wijn bij je eten te kiezen of andersom. Of als je eens iets anders wilt dan de geijkte wijn-spijs adviezen. Maar ook om lekker in weg te duiken en inspiratie op te doen voor komende gelegenheden. Aandachtspuntje als van van plaatjes houdt: beelden ontbreken in het boek.

Kortom: een aanrader deze wijn-spijs bijbel!

Wijn-Spijs Bijbel Victoria Moore

LINKS:

De wijn-spijs bijbel koop je hier direct bij Bol.com

Nieuwsgierig naar andere wijnboeken op Anne-Wies.nl? Klik hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#wijnboek