Nu had ik al een wijn-spijs bijbel (die van Victoria More), maar deze gaat nog een stapje verder. Wát een heerlijk boek: Wijn & Spijs: basis voor de sommelier. En, anders dan de titel doet vermoeden, zéker niet alleen voor de sommelier een dikke aanrader!

Jeroen Bronkhorst is de initiatiefnemer en auteur. Na jarenlang zijn eigen restaurant te hebben gerund in het Haagse (winnaar ‘Wijnkaart van het Jaar) richtte hij in 2005 de inmiddels welbekende Wijnstudio op. Zijn gastronomische ervaringen in de keuken én als wijnopleider komen samen in dit boek, een boek over ‘fine dining’. Het genieten van wijn en eten met als basis de ‘gastronomische proefmethode’.

De gastronomische proefmethode

Door de gastronomische proefmethode toe te passen word je geleerd de beste wijn-spijs combinaties te vinden. Soms is de wijn hierbij het uitgangspunt, soms het gerecht. Hoe bepaal je het karakter, het smaakprofiel, van een wijn en van een gerecht. En hoe komt het dat deze soms wel, maar soms ook helemaal niet bij elkaar passen. Door talloze voorbeelden, oefeningen, testjes en tips word je dit spel steeds een beetje meer machtig.

“Een passende wijn is een kersje op de taart, geeft een stralenkrans om de smaken op het bord” – Culinair en wijnjournalist Onno Kleyn in het voorwoord

Gastronomie en productkennis

Wijn & Spijs staat vol van interessante feiten en weetjes. Wat zijn bijvoorbeeld ‘schermbloemige planten’ en welke wijnen passen daarbij. Hoe heten de verschillende delen van het rund, wat is balsamico ook alweer precies en waarmee hun je gelatine of melk vervangen in je gerecht. In korte leesbare tekstjes leer je over fermenteren, conserveren, het belang van de vorm van je wijnglas, koken met koffie, het ontvangen en verzorgen van je gasten en nog veel meer.

Het boek is doorspekt met tips voor interessante websites en boeken waarbij je dieper in de stof kunt duiken.

Goed glas wijn en lekker eten

Kortom: een heerlijk en informatief boek voor iedereen die houdt van een goed glas wijn en lekker eten. Een boek om van voren naar achteren door te lezen, maar ook om heerlijk in te bladeren. En als je weinig tijd hebt: in het laatste hoofdstuk passeert een groot aantal kant-en-klare wijn-spijs combinaties de revue, inclusief serveertips. Akke de Wit zorgde voor het ontwerp, de vormgeving en de smaakvolle illustraties.

Wijn en Spijs Jeroen Bronkhorst

Wijn & Spijs, basis voor de sommelier koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!