Eind november vond in het Haagse Italiaanse specialiteitenrestaurant La Liguria een wijn-overgoten perslunch plaats inclusief een verticale proeverij van diverse Barolo Riserva wijnen van één van de oudste wijnhuizen in Piëmonte, Borgogno. Titia Boxma was erbij voor Anne-Wies.NL.
Niemand minder dan de Italiaanse wijnmaker Andrea Farinetti is overgekomen om alles te vertellen over zijn beste riserva’s. Als hoofd van één van de grootste en meest historische wijngaarden van Italië (Fontanafredda), weet hij als geen ander te vertellen over zijn befaamde Barolo Riserva.
Borgogno-Bourgogne?
Dit Italiaanse wijnhuis hecht sterk aan traditionele wijnmaaktechnieken, die sinds 1761 van generatie op generatie worden doorgeven. 1761 is het oudste jaar waaruit documenten zijn gevonden dat de familie al in wijn handelde. In de jaren 50 van de vorige eeuw kreeg Borgogno een dagvaarding van het Franse instituut van AOC waarbij beweerd werd dat Borgogno de naam gepikt had van Bourgogne om zo mee te liften op hun succes. Gelukkig bewees het oude document het tegendeel. Overigens is de roem van de Barolo’s van Borgogno al eeuwen oud, want de wijn werd gebruikt om te toasten op de vorming van de eenwording van Italië in 1861.
Bekend door oudere jaargangen
Met wijnmaker Andrea Farinetti van Borgogno is er echter zeker ruimte voor experimenten en nieuwe ontwikkelingen. Als kleine jongen liep hij al met zijn ouders door de wijngaarden in de Langhe. Het wijnvirus kreeg hem te pakken op 14 jarige (!) leeftijd toen hij startte met de opleiding Oenologie. Inmiddels staat hij vanaf 2010 aan het hoofd van Borgogno. Het wijnhuis bezit 13 hectare aan wijngaarden waarvan 9 zijn beplant met de Nebbiolo druif. Het wijnhuis is gelegen in het hart van het dorp Barolo en is bekend geworden door de vele oudere jaargangen die nog beschikbaar zijn. Zelfs uit de jaren ’60 zijn er nog Barolo’s te vinden wat het enorme rijpingspotentieel onderstreept.
De filosofie van Borgogno:
- Geen herbiciden of chemische meststoffen gebruiken
- Voornamelijk spontane vergisting
- Slow Wine: Borgogno Barolo is in het bezit van een Slow Wine certificaat. Slow verwijst naar methoden van landbouw en veeteelt met respect voor het ritme van de natuur en naar de tijd voor rijping om diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en drinken te krijgen. Het draait hierbij om eerlijke, pure, schone wijnen
- Aanplanten van bomen in de wijngaarden om de temperatuur te matigen
Volgens Andrea zijn de Barolo’s een beetje zoals de aard van de mensen in Piemonte: wat gereserveerd en terughoudend. Andrea is daarop zeker een uitzondering. Hoewel hij zei er een hekel aan te hebben om zijn wijnen te moeten aanprijzen, vertelde hij met groot enthousiasme over zijn wijnen.
Borgogno bij Liguria, de lunch
Polpete la Granda
&
Cavicciolo Rosé del Christo Lambrusco Sobara DOC
Wat leuk dat we ontvangen worden met een originele bubbel. Nu eens niet een Prosecco maar een strak droge, met Tre Bicchierie onderscheiden Lambrusco, uiteraard gemaakt van de gelijknamige druif in de buurt van Modena. De wijn is gemaakt volgens de metodo classico. De stevige zuren vormen een prima combinatie met de zuren van de tomatensaus van de Polpete la Granda oftewel grote gehaktballetjes in tomatensaus.
Battuta di manzo la granda: steak tartaar met kastanje en taleggio
&
Colli Tortonesi Timorasso DOC Derthona 2021
Grote verrassing is de witte “Barolo” die we bij het eerste gerecht proeven. Andrea’s moeder hield niet van rode wijn en in het bijzonder de Barolo die toch wel erg strak overkwam. Reden om op zoek te gaan naar een wit alternatief, die ook nog eens langer zou kunnen liggen. In eerste instantie werd de Riesling uit de Langhe gekozen. Qua zuurgraad en oplegcapaciteit prima maar Andrea zocht eigenlijk naar een witte wijn met meer body. Dit vond hij terug in het druivenras timorasso. Na de phyloxxeraplaag was er weinig aanplant meer over van deze druif en werd hij op veel plaatsen vervangen door de cortese, die gemakkelijker te telen was.
In de Colli Tortonesi, 6 valleien rondom Tortona, bevinden zich inmiddels diverse bedrijven die wijn maken van de timorasso druif en Borgogno is daar een goed voorbeeld van. ‘Een witte wijn met een rode jurk’ noemen de wijnmakers deze druif vanwege de vele schakeringen. De wijn die we proeven met aroma’s zoals peer, perzik en honing bevat stevige zuren maar heeft ook een flinke body en een redelijk hoog alcoholpercentage (14%). Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de wijn lang houdbaar is. Ik ben benieuwd hoe de wijn smaakt als hij een paar jaartjes ouder is. De wijn vormt een goed alternatief voor de meestal lichtrode wijn die bij steak tartaar wordt geserveerd.
Ravioli All’ Ossobuco
&
Barolo DOCG 2019
De eerste Barolo die we proeven is een blend van de verschillende wijngaarden Liste, Fossati, Cannubi, Cannubi San Lorenzo e San Pietro delle Viole die allen een verschillend aandeel leveren in de smaak. In de neus geuren van vanille, nootmuskaat maar ook tonen van primaire aroma’s zoals aardbeien en rozen en drop. Ondanks de jeugd van de wijn in de smaak opmerkelijk zachte tannines en prettige zuren. Weer een heerlijke combi met het gerecht. I love Ossobuco!
Filetto di manzo: ossenhaas met cantharellen, polenta en vers geschaafde truffel
&
Barolo DOCG Liste 2017
Deze Barolo is een Single Vineyard wijn van de wijngaard Liste. De bodem wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van silt, wat zorgt voor body, structuur en kruidigheid in de wijn. Eigenlijk is de wijn nog veel te jong om zo te drinken maar in combinatie met de eiwitten van het super malse stuk vlees en de aardsheid van de truffel is het een goede combinatie en wordt de wijn zachter. Truffel en Barolo blijft een mooie combinatie.
Borgogno Riserva, de verticale proeverij
Persoonlijk had ik het fijner gevonden als we de verticale proeverij hadden gedaan vóór de lunch omdat je na een dergelijk stevige lunch met veel heerlijke vleesgerechten en de nodige wijn (ja, je kunt van deze wijnen niet alles uitspugen!) toch niet meer zo scherp bent.
- Barolo DOCG Riserva 2015
De Barolo Riserva is een blend van de beste druiven van de wijngaarden Cannubi, Liste en Fossati en wordt alleen gemaakt in goede jaren. De term Reserva verwijst in dit geval naar de opvoeding van 6 jaar in grote Slavonische vaten (4500 liter), gevolgd door een rijping van 6 maanden in de fles.
De wijn komt in de geur en smaak nog erg fruitig over en ik proef kersen maar ook al wat ouderingsaroma’s zoals leer en tabak. De tannines zijn nog erg stevig maar wel rijp. Nog even laten liggen wat mij betreft.
- Barolo DOCG Riserva 2005
Andrea had deze wijn gekarafeerd omdat hij in de geur nog wat gesloten was. In de neus en smaak drop, lavas, tabak. In 2015 is er gebruik gemaakt van meer extractie en dat proef je terug in de wijn. Qua mondgevoel bijna een soort Amarone met veel tannines. Heel bijzonder.
- Barolo DOCG Riserva 1998
De favoriet van Andrea. In de geur witte truffel, kastanjes, leer en teer. In de smaak nog steeds flinke zuren en tannines. Echt een eetwijn wat mij betreft.
- Barolo DOCG Riserva 1982
Aan dergelijke oude wijnen, 41 jaar oud mind you, proef je de bijzonderheid van de nebbiolo-druif terug. De wijn is nog zeer levendig en aanwezig in smaak en geur waarbij ik vooral aroma’s proef van o.a. rozen, teer en tabak.
Het was een bijzondere middag met veel dank aan wijnimporteur Wines en Spirits en wijnmaker Andrea Farinetti van Borgogno voor de fantastische wijnen en restaurant La Liguria voor de heerlijke lunch.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedInofFacebook
*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia.
#Titia
.
Geef een reactie