Een boek viel op de mat: ‘Wijn Festijn: zo combineer je wijn & eten’. Auteur: Maarten van den Dries. Ik was blij verrast want Maarten ken ik al heel wat jaren, maar kennelijk niet goed genoeg, want ik had geen idee dat hij met een boek bezig was. En wát voor een boek.

Er staan al heel wat boeken in mijn kast over wijn, eten en de combinatie ervan dus ik was even sceptisch. Maar dit boek is echt weer anders. Voordat Maarten eigenaar werd van een toffe wijnbar in Leiden was hij jarenlang werkzaam in de wijnbusiness. Als accountmanager van gerenommeerde importeurs bezocht hij talloze horecagelegenheden waar hij de chefs adviseerde over de beste wijn bij hun gerechten. Het combineren van wijn en eten is hem op het lijf geschreven. Niet zo gek dus dat hij er uiteindelijk een heel boek aan wijdde.

Wijn Festijn Maarten

Wijn-Spijs matrix

In ‘Wijn Festijn: zo combineer je wijn & eten’ neemt Maarten je na een paar korte hoofdstukken over SMAAK en PROEVEN al snel mee naar de wereld van WIJN & SPIJS. Om wijn en eten te combineren ontwikkelde hij een WIJN-SPIJS MATRIX. Daarbij worden steeds 5 smaken van een maaltijd gecombineerd met 5 kenmerken van een wijn. Niet alleen wordt rekening gehouden met het hoofdingrediënt, maar ook met de sauzen, kruiden, garnituren en de bereidingswijze. Heel belangrijk, want een rijke, vette saus bijvoorbeeld vraagt om een andere wijn dan een frisse kruidige.

Bourgondiër

Het boek leest lekker. Korte alinea’s, verschillende lettertypen en gekaderde tips en anekdotes. In 7 hoofdstukken leert Maarten je over wijn combineren met vlees, vis, wild, barbecue, vegetarische gerechten, kaas en dessert. Daarin gaat hij heel ver, want het gaat niet alleen over de wijn-spijs combinatie, maar ook over het verschil tussen een ribeye en een entrecote, waarom makreel meestal wordt gerookt, waar de tomaat oorspronkelijk vandaan komt en ga zo maar door. En dan die recepten! Je kunt merken dan Maarten een echte Bourgondiër is: Boeuf Bourguignon, Canard á l’Orange, Truffelrisotto…. nonomnom. Het water loopt me in de mond.

Wijn Festijn Truffelrisotto

De wijnen

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een ‘spieklijstje’ voor als je snel de juiste wijn bij een gerecht wilt vinden en achterin is een hoofdstuk opgenomen met de kenmerken van de meest voorkomende druivenrassen waarvan wijn wordt gemaakt. En o ja, over de wijnadviezen… dat zijn Maarten’s persoonlijke voorkeuren waarbij hij meestal niet alleen de soort (bijvoorbeeld Chardonnay)  noemt, maar specifiek het wijnhuis (bijvoorbeeld Porcupine Ridge of Terres Secretes Mâcon Villages Blanc). Elke regio heeft immers verschillende wijnstijlen. Om de door hem genoemde wijnen te vinden refereert Maarten aan een website waar je deze wijnen kunt vinden. Dat is niet helemaal gelukt, maar je komt uiteindelijk op de website van de wijnbar van Maarten, waar je ook wijnen kunt bestellen. En hem om verder advies vragen mocht dat nodig zijn.

Nou… gauw kopen dat boek dus,
ik ga weer lekker verder lezen!

Wijn Festijn koop je makkelijk en snel bij Bol.com

Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN 978 90 215 7760 9

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!