Welke wijn bij stamppot? Wie kent het niet, het AGV-tje. Een oer-Hollandse manier van dineren, met aardappelen, groente en een stukje vlees. Maar nog Hollandser wordt het als je je AVG-tje gaat stampen en er een zogenaamde stamppot van maakt. Hoé lekker is dat op een koude winterdag!

Niet zo oer-Hollands is het echter om er een glas wijn bij te drinken. Want welke wijn is lekker bij stamppot boerenkool, hutspot, stamppot zuurkool? Een stamppot is over het algemeen geen lichte kost. Als tegenwicht kies je daar bij voorkeur een wat lichtere wijn bij. Maar welke wijn? Hier zijn een paar ideetjes.

Wijn bij stamppot groentes compilatie

Wijn bij stamppot boerenkool

Boerenkool heeft een wat aardse smaak en een stamppot ermee is behoorlijk vol en machtig. Zeker met een vettige worst erbij. Kies hierbij dus een fruitige, niet te zware rode wijn. Bijvoorbeeld een klassieke Côtes du Rhône of een lichte Grenache of Merlot uit de Languedoc. Een Pinot Nero uit Noord-Italië of een kruidige Pinotage uit Zuid-Afrika zijn ook goede keuzes. Liever wit? Kies dan een frisse stijl Chardonnay, een Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Duitse Grauburgunder.

Wijn bij stamppot zuurkool

Zuurkool is, de naam zegt het al, aan de zure kant. En het spek en de worst die er vaak doorheen gaan zijn vet en kruidig. Kies daarbij een witte wijn met frisse zuren zoals een Duitse of Elzasser Riesling. Beide Rieslings hebben vaak net dat vriendelijke tikje ‘zoet’ waardoor de zuren niet té heftig aanwezig zijn maar toch een mooie combinatie vormen met de zuurkool. Ook een fijne wijn bij stamppot zuurkool en iets minder ‘fris’ is een Pinot Blanc. Of ga eens buiten de klassieke paden en drink een Italiaanse Falanghina bij je zuurkoolstamp. Drink je liever rood? Ga dan voor een licht gekoelde Pinot Noir.

Wijn bij hutspot (=stamppot ‘peen en uien’)

De wortel in de hutspot geeft deze stamppot een zoetje. Vaak wordt er ‘klapstuk’ bij gegeten, gestoofde runderlapjes, wat van zichzelf niet een uitgesproken smaak heeft. Kies bij deze stamppot een vriendelijke, geurige witte wijn met niet al te hoge zuren. Denk aan een Spaanse Verdejo of Albariño, een Hongaarse Furmint, een lichte Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc of een Italiaanse Soave. Toch liever rood? Kies dan een fruitige, jonge Beaujolais of een Pinot Noir uit de Elzas.

Wijn bij stamppot rauwe andijvie

Stamppot met rauwe andijvie is minder zwaar dan de meeste winterse stamppotten, ondanks de spekjes die meestal meegebakken worden. De rauwe andijvie heeft daarnaast een ‘groenig’ karakter. Zoek hierbij dan ook een wijn met een ‘groenig’ karakter zoals een Cabernet Franc. Maar ook een fruitige Beaujolais of een jonge Barbera sluiten goed aan bij de rauwe andijvie. Kies je voor wit? Ga dan voor een Duitse Grauburgunder, een Italiaanse Gavi of een frisse Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.

Wijn bij stamppot rode kool met appeltjes

Rode kool wordt meestal niet gestampt, maar wel veel gegeten als een ovenschotel met aardappelpuree. Een ‘soort van’ stamppot dus. Of je hem stampt of als ovenschotel opdient: een Oostenrijkse Zweigelt is een dikke aanrader bij rode kool met appel. Of probeer eens een Primitivo uit Zuid-Italië, een Roemeense Feteasca Neagra, een Hongaarse Kékfrankos, een niet te zware Californische Zinfandel of een Spaanse Rioja Joven of Crianza. Liever wit? Kies dan voor een volle, niet-houtgerijpte Chardonnay, of een licht aromatische wijn zoals een Riesling Feinherb (een tikje zoet), een Pinot Gris of een Grüner Veltliner.

Meer wijn-spijs tips op deze website? Kijk hier even rond!

🍇🥂Geen enkel wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of  Facebook