Vanavond eten we een heerlijk mediterraan gerecht met scampi. Het is lekker, makkelijk en snel klaar. Maar ‘scampi’, wat is dat eigenlijk? Is dat hetzelfde als garnaal? Of gamba? En… welke wijn bij pasta met scampi? 

Gamba’s versus scampi

Een gamba is een warmwatergarnaal en behoort tot de familie van de zogenaamde Peneïden. Je vindt hem vooral langs de kust van Portugal en Spanje. Scampi is het meervoud van ‘scampo’ en dat woord gebruiken Italianen voor ‘langoustine’. Een langoustine is een kleine kreeftachtige met twee scharen en een roze pantser. De beste vind je in koud water, bijvoorbeeld voor de kust van Noorwegen, Schotland en Bretagne. Om het nog wat ingewikkelder te maken noemen onze Belgische zuiderburen (en ook in ons land wordt dat meer en meer gedaan) de ongepelde staarten van grote garnalen ‘scampi’. Die met kop noemen ze weer gamba’s. Maar in het kort kun je dus zeggen: gamba’s zijn garnalen en scampi zijn kreeftachtigen. Beiden kun je overigens goed gebruiken in dit recept.

Gamba

Gamba

 

Langoustine

Langoustine

 

Laroche: van Chablis naar Zuid-Frankrijk

Sinds 1850 maakt Laroche zijn wijnen in de Franse streek Chablis. Begonnen met slechts enkele hectaren is het bedrijf in Chablis inmiddels uitgegroeid tot meer dan 130 hectare. Als eind vorige eeuw in het zuiden van Frankrijk de wijnproductie een positieve ontwikkeling doormaakt investeert Laroche in de aankoop van Mas la Chevalière, een landgoed even buiten Béziers, waar 45 hectare wijngaard wordt aangeplant. Door de diversiteit in terroirs kunnen verschillende druivenrassen op de voor het specifieke ras meest geschikte plaats worden aangeplant. Inmiddels maakt Laroche ook prachtige wijnen in Chili en Zuid-Afrika, maar vandaag ga ik voor de Zuid-Franse Chardonnay “L”.

Waarom deze Chardonnay “L” bij de pasta met scampi

De streek Languedoc-Roussillon, waar de druiven voor deze wijn vandaan komen, kent lange, warme zomers. De druiven die voor deze chardonnay worden gebruikt komen van wat hoger gelegen wijngaarden waar het wat koeler is. Daardoor, en doordat hij volledig op roestvrijstaal is opgevoed, is de wijn vol en rond maar heeft hij voldoende frisse zuren. Hij heeft in de neus en mond tonen van honing, citrus en exotisch fruit en in de afdronk een prettig grapefruit bittertje. Het gerecht is pittig en fris met iets stroeve tonen door de scampi en tomaat. Het mondgevoel van de wijn is heel licht filmend, wat een fijn contrast is met het gerecht. De frisheid van de wijn spoelt je mond lekker schoon na elke hap van het gerecht. En dat nodigt weer uit tot de volgende hap!

Chardonnay Laroche L bij pasta met scampi

“Citrus en exotisch fruit met een prettig grapefruit bittertje na”
A-W 8-/10
Importeur Oud Reuchlin en Boelen

Pasta met scampi, het recept

Wat je nodig hebt voor 2 personen

  • 150-200 gram pasta rauw gewogen
  • 10-20 scampi (rauw)
  • 1 grote teen knoflook, uitgeperst
  • 1 rode peper zonder zaadlijst in fijne reepjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • handje vers selderijblad, fijngehakt
  • 2 grote ontvelde tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • scheutje water
  • 20 cherrytomaatjes
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper (uit de molen is het lekkerst!)
  • Parmezaanze kaas

Wat je nog meer nodig hebt

  • kookpan
  • wok

Hoe je de pasta met scampi bereidt

  • doe een scheutje olie in de wok en bak de garnalen even aan
  • als ze beginnen roze te verkleuren voeg je de gehakte ui, de uitgeperste knoflook , de helft van het selderijblad en de reepjes rode peper toe en bak dat 5 minuutjes zachtjes mee
  • voeg dan de stukjes ontvelde tomaat toe, samen met het blikje tomatenpuree en een klein scheutje water en laat 10 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan
  • kook intussen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing
  • voeg de cherrytomaatjes aan de tomatensaus toe en laat nog 5 minuutjes meesudderen
  • roer de saus door de pasta, voeg naar smaak zout en peper toe en garneer het gerecht met de rest van het selderijblad

Pasta Scampi

Geniet van de pasta met scampi,
samen met de fijne chardonnay!

LINKS:

Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!