De spanning is te snijden: wie worden in 2017 Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak en Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel? De wedstrijd is van start gegaan. Er zijn al veel winkels gecertificeerd. Maar wie mag zich het komende jaar de Beste noemen? 

E-banner_NC

De certificering

De Certificering Foodspecialiteitenwinkels en de Nationale Competities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. Het doel van de certificering is om de foodspecialiteitenbranche naar een hoger niveau te tillen en nieuwe en extra commerciële kansen te creëren voor foodspeciaalzaken. Om het certificaat te behalen wordt de winkel op meer dan honderd punten kritisch en vakkundig beoordeeld op factoren als hygiëne, vakkennis, assortimentssamenstelling en nog veel meer. Een gecertificeerde winkel herken je aan het logo en de poster in de winkel.

Gecertificeerde specialiteitenwinkel Nederlands Beste

Nederlands beste…

Het ene jaar draait de competitie om de Beste Winkel, het andere jaar zijn de productcategorieën (de Beste Boerenkaasspecialist, de Beste Notenspecialist etc.) aan de orde. Een onafhankelijk juryteam, bestaande uit twee deskundigen-juryleden en een consumentenjury, bezoekt gedurende enkele weken alle deelnemende winkels die gecertificeerd zijn. De uitkomsten van de bezoeken bepalen wie de vijf finalisten per categorie worden. Half februari worden de finalisten hierover geïnformeerd.  Na een tweede onafhankelijke juryronde worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Branche-Event op 20 maart 2017 in Hotel Theater Figi in Zeist.

icoon-Competities1

De jury-boordeling

De deskundigenjury beoordeelt de winkels onder meer op hun visie op het vak en de branche, het ondernemings- en winkelmanagement, het vakmanschap, voorlichting richting klant en de performance van de winkel. De consumentenjury bezoekt de winkel, doet boodschappen en beoordeelt het aanbod, de winkeluitstraling en de behandeling in de winkel. De consumentenjury bezoekt de winkels uiteraard als ‘mistery-shopper’.

Branche-Event met congres

De prijsuitreiking vindt jaarlijks plaats tijdens een speciaal branche-event. Dat event krijgt dit jaar een andere opzet dan voorheen. In de middag vindt een congres plaats dat interessant is voor alle partijen die zich bezighouden met foodspeciaalzaken in de breedste zin des woords. Retail, groothandel, importeurs, detaillisten…. Verwacht worden geïnteresseerden in onder meer kaas, wijn, noten, delicatessen en alle andere culinaire, biologische en food-gerelateerde producten. De uitkomsten van het onderzoek, uitgevoerd door FoodService Instituut Nederland, over wat dé kenmerken zijn van de speciaalzaken in 2025 worden op deze middag gepresenteerd. Aansluitend vindt een netwerkborrel plaats.

Uitreiking awards Nederlands Beste….

Na het congres en de netwerkborrel vindt op dezelfde locatie een feestelijk diner plaats. Tijdens dit diner worden de winnaars van de wedstrijden ‘Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak’ en ‘Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel’ bekendgemaakt. Wil je weten wie er allemaal meedingen? Kijk op www.foodspecialiteitenwinkels.nl voor meer en welke winkels bij jou in de buurt gecertificeerd zijn. En wil je erbij zijn? Neem contact op met de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland.

De Certificering Foodspecialiteitenwinkels, Nationale Competities en Productcategoriewedstrijden zijn initiatieven van Vakcentrum, Kaas & Delicatessen. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland in Woerden.

Stichting KDWN
Blekerijlaan 1
3447 GR Woerden
T 0348 419 771
F 0348 421 801
info@kdwn.nl