De meeste boekenpost die hier in huis op de deurmat valt bestaat uit wijnboeken. Sommige daarvan hebben ook met koken te maken. Maar een boek over whisky, die had ik nog niet. En over hoe je een whiskykenner wordt al helemaal niet! Mijn WvD nam hem gelijk in beslag: een whiskykenner werd hij zo! Lees maar…

Whisky en wijn

Ik raakte geboeid door dit boek, dat ik bij de open haard in gezelschap van een mooie fles whisky in een paar uur uitlas. Dit werd mede veroorzaakt doordat ook onderwerpen worden aangesneden die een overlap hebben met wijn. De kunst van het maken van een goed fust zijn daar, evenals het proeven en de invloed van het glas waaruit men drinkt, goede voorbeelden van. Maar ook de positieve en negatieve effecten van alcohol op lichaam en geest worden beschreven.

Whiskykenner vaten

ForGeorges: over whisky zonder fratsen

De auteur, Mickaël Guidot, is geboren in de Bourgogne. Zijn grootvader was zijn grote inspiratiebron. Na diens overlijden startte Mickaël het informatieplatform ForGeorges, vernoemd naar zijn grootvader. Hiermee probeerde Mickaël de wereld van whisky voor meer mensen toegankelijk te maken. Op dit platform wordt door liefhebbers in heldere taal informatie uitgewisseld over whisky.

“Door mijn grootvader ontdekte ik dat de mooiste producten gebaseerd zijn op twee zaken: goede grondstoffen die de aarde ons levert en koppige menselijke arbeid om er het beste uit te halen” Mickaël Guidot

Whiskykenner: overzichtelijk en helder

In het boek Whiskykenner word je zo, heeft Mickaël op systematische wijze de informatie geordend en gebundeld die op dit platform verzameld is. De zes hoofdstukken waarin zo’n 80 onderwerpen worden behandeld, zijn overzichtelijk, kort en bondig en voorzien van heldere illustraties van Yannis Varoutsikos. Eerst maken we kennis met ‘de whiskydrinker’, waarvan er eigenlijk veel types zijn, en de verschillende soorten whisky. Daarna komt in de Whiskykenner het proces van whisky maken aan bod, gevolgd door het proeven en aanschaffen ervan.

Na informatie over whisky aan tafel, aan de bar en in cocktails mag je je al wel een whiskykenner noemen!

whiskykenner irish whisky

In het laatste hoofdstuk van Whiskykenner word je zo maak je een virtuele wereldreis met een rijke schakering aan anekdotes. Een aangename afwisseling op bijvoorbeeld de geografische beschrijvingen die overigens niet alleen over de bekende whisk(e)y landen gaan maar ook over Japan met zijn eigen rituelen. Tot slot vind je in de bijlagen een uitgebreid register en enkele leuke ‘weetjes’ zoals grote namen uit de wereld van de whisky en whiskytermen.

whiskykenner binnenkant boek

LINKS:

Whiskykenner word je zo is o.a. te koop bij Bol.com

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Uitgeverij: www.goodcook.nl

Nieuwsgierig naar alle boeken of wijn op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

 

#wijnboek