In het kader van de tentoonstelling: ‘Ik kook, dus ik ben’ organiseert het Wereldmuseum Rotterdam in samenwerking met de Alliantie West-Kruiskade een reeks Streetfoodtours. Onder begeleiding van een persoonlijke gids ga je langs verschillende hotspots op de West-Kruiskade waar je mee mag proeven uit de keuken. Vandaag was de eerste en Anne-Wies.NL was erbij. Het was LEUK!

Falafel ballen bij Holy Smoke

Abdelkader Benali en Alexandra van Dongen, de initiatiefnemers van deze tentoonstelling, begeleiden deze eerste tour. De tour begint bij Holy Smoke, waar we worden getrakteerd op home-made falafel ‘bitter’ ballen. Die zijn heerlijk, zeker met de knoflooksaus!

Kaapverdische rum en punch bij Mario

We zijn verbaasd als de volgende stop de Gall&Gall blijk. Maar dat zelfs zo’n keten verrassend kan zijn merken we als we worden voorgesteld aan de eigenaar, de Kaapverdische Mario Lopes. Hij laat ons  de rum en punch proeven die zijn familie (eerst zijn vader, nu zijn broer) in Kaapverdië maakt. Ik ben niet ‘van de rum’ maar deze is bijzonder lekker!

West-Kruiskade en het DNA van Abdelkader

Na deze ‘warming up’ in de West-Kruiskade stoppen we even voor de slagerij waar voor Abdelkader veel herinneringen liggen. Dit was de slagerij van zijn vader. Nu staan zijn broers aan het hakblok. Hij vertelt over ‘vroeger’, zo’n 15-20 jaar geleden. Toen hij hier woonde en werkte. Hier begon zijn relatie met de West-Kruiskade. “In deze slagerij zit mijn DNA“. Er is inmiddels veel veranderd. Abdelkader vertelt de ene anekdote na de andere. Hoe hier voor het raam van de slagerij dealers met gouden kettingen om hun hals naar vrouwen stonden te lonken. En dat die dames dan vaak 9 maanden later met een kinderwagen de slagerij binnenkwamen. Over de buurt die vroeger als misdadig stond aangeschreven maar die een ware metamorfose heeft ondergaan. Abdelkader kan blijven vertellen, en wij hangen aan zijn lippen, maar op het volgende adres staat men alweer klaar voor ons, dus we moeten door.

Westkruiskade Abdelkader voor slagerij

‘Corn, pepper and beans’ bij Sabor Sabor

Achter een deur waarvan ik altijd dacht dat zich een kledingwinkel bevond blijkt men geweldige authentiek Mexicaanse gerechten te serveren. Lizz Derflingher Fernández van Sabor Sabor laat ons kennismaken met de échte Mexicaanse keuken: “Corn, peppers and beans“. De ruimte is GROOT! Er worden workshops gegeven en je kunt de gezellige ruimte huren voor je eigen feestje.

‘Kipsaté’ van lupinebonen bij De Kade

De laatste stop in deze bijzondere multi-culti straat die West-Kruiskade heet is het Surinaams-Chinees eethuis De Kade. Eigenaresse Jeanette Chin trakteert ons op heerlijke vegetarische én niet-vegetarische gerechtjes. Hoe lekker ‘kipsaté’ van lupinebonen kan zijn wist ik tot dan echt nog niet. Maar ook de pikante kip is een aanrader!

Beleving in de Smaakstudio 

We pakken lijn 7 naar het Wereldmuseum waar we kennismaken met de Smaakstudio, een samenwerking van het Wereldmuseum met het Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Aan de hand van voorwerpen en foto’s uit familie-albums beleef je in deze smaakstudio de (culinaire) verhalen van Nederlanders met een buitenlandse achtergrond.

West-Kruiskade Smaakstudio Foto's

De streetfoodtour eindigt met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’. Heel leuk deze nu ‘af’ te zien, na de perslunch die plaatsvond vóór de opening.

Westkruiskade AW en Abdelkader

 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ook eens zo’n gave Streetfoodtour meemaken? Kijk voor info op Wereldmuseum/streetfoodtours

Info over deze tentoonstelling en alle activiteiten eromheen vind je op www.wereldmuseum.nl 

Een preview van de tentoonstelling op Anne-Wies.NL