SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 3 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over Awatere Valley, klimaatverschillen, snoeien en beestjes in de wijngaard.

Awatere Valley: klimaatverschil

Een belangrijk punt om te weten als je mijn wijngaardavonturen gaat volgen is het verschil in klimaat in Nieuw-Zeeland. Marlborough is grofweg te verdelen in drie verschillende valleys. Van noord naar zuid vind je de roemruchte Wairau Valley (waar alles ooit begon), dan de Southern Valleys (met kleigrond) en dan een stuk zuidelijker onze Awatere Valley!

Awatere Valley

De Awatere Valley is net wat koeler en droger ten opzichte van de andere valleys. De Eradus wijngaard ligt letterlijk langs de Awatere rivier. Naarmate je verder van de rivier afloopt, zie je het grondtype veranderen. Van stenig naar zand naar klei. Wanneer je vanuit Blenheim richting Seddon rijdt, passeer je de Weld Pass. Eigenlijk een kleine hobbel, maar ontzettend belangrijk! De bewolking blijft hangen aan de Blenheim kant. Door een samenspel van land, zee en wind trekt de bewolking vanaf zee om ons heen en bezorgt Wellington veel neerslag. Doordat de Awatere Valley droog en koeler is zijn wij altijd later met al het werk! Of het nu de start van het snoeien is, de ‘shoot thinning’ of de oogst zelf…. altijd een week tot 10 dagen later!

Natte winter in Awatere Valley 

Nieuw-Zeeland heeft de op twee na natste winter achter de rug. Normaliter valt er rond de 650 mm neerslag per jaar, twee weken geleden hadden we al ruim 55mm in één weekend! Voor de aardappelboeren geeft dit meer problemen dan voor ons. Wij hebben eind september het snoeiseizoen afgesloten en ondertussen zijn de knoppen (buds) aan het uitlopen.

Goed snoeien om uitloop uit te stellen

Wij hebben dit jaar de vroeg uitlopende druivenrassen zoals chardonnay, pinot noir en pinot gris laat in het seizoen gesnoeid om de uitloop wat uit te stellen. De laatste drie jaar hebben wij steeds nachtvorst met bijkomende schade gehad begin oktober, dus wij wilden eens kijken hoe wij dit snoeitechnisch konden beïnvloeden.  Als je in de eerste drie weken na het vallen van de blaadjes snoeit, haal je het tijdsstip van uitloop naar voren. Als je in de drie weken vóór verwachte uitloop snoeit, verlaat je de uitloop van de stokken en alle weken daartussen zijn eigenlijk niet van grote invloed.

Uitloop Chardonnay 3

De uitloop van de chardonnay

Schadelijke Weta

Nadat de pinot gris uitliep, zagen wij wat schade aan de jonge knoppen. De knop was soms licht aangevreten. Dit werd door de Weta aangericht. Deze sprinkhaan-achtige verschuilt zich in de grond, voornamelijk zandgrond, en komt net na zonsondergang uit zijn schuilplaats om via de stam naar boven te klimmen. Vervolgens doet hij zich te goed aan de verse knopjes op de planten. Een simpele manier om geen extra schade te krijgen, is het aanbrengen van plastic ‘sleeves’ rond de hoofdstam. Dit zal de Weta tegenhouden schade aan te brengen!

Veel werk in de wijngaard

De komende weken zullen wij heel veel werk hebben aan de planten zelf: shoot thinning (selecteren van de juiste scheutjes), bud rubbing (scheutjes verwijderen van de onderkant van de hoofdstam) en dan de draden liften om de scheuten recht omhoog te laten groeien. Tot later!

Jaco van Hensbergen op tractor in wijngaard Awatere Valley

Santé, Jaco

LINKS:

Meer wijngaardbelevenissen van Jaco op deze website? Klik hier!

Geen enkel bericht van Jaco uit Nieuw-Zeeland en andere culinaire zaken missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Jaco