Vanmiddag brachten mijn WvD en ik een bezoek aan de “Wereldse Wijndagen”, een drie dagen durende overzichtsproeverij van Delta Wines. DGS Wijnkopers, Coenecoop Wine Traders en Palles Wines beloofden samen meer dan 700 wijnen en ruim 100 producenten. Omdat wij slechts enkele uren op deze dag beschikbaar hadden moesten we structureel te werk gaan.

Een goed bezochte proeverij

De service van deze samenwerkende bedrijven ging ver: er was een vervoersmogelijkheid aangeboden vanuit diverse stations in de regio waar wij graag gebruik van maakten. Dus werden wij met een mooie volvo opgehaald en voor de deur in Waddinxveen afgezet. Gezien het grote aantal auto’s aldaar was de proeverij druk bezocht en werd weinig gebruik gemaakt van deze service.
Soms bezoek ik een proeverij ter lering, soms om nieuwe wijnen te ontdekken en soms om in te kopen. Vanmiddag was het laatste het geval. Ik had van tevoren de proeflijst doorgenomen en kwam tot de slotsom dat ik in elk geval kennis wilden maken met (de wijnen van) Domaine Begude uit de Languedoc, Azul Y Garanza Bodegas uit Navarra, d’ Arenberg uit Australie en Boekenhoutskloof en Stellar Winery uit Zuid-Afrika.

Champagne, een mooi begin

Maar… een goed gebruik is een proeverij te starten met een mooi glas champagne. Wij proefden van het huis Venoge de Millesime Champagne 1999, een blend van Pinot Meunier en Chardonnay. Een stevig champagne, veel smaak, beetje boers. Ons oog viel op een bijzondere fles in de koelemmer. Het bleek de Louis XV Champagne 1996 te zijn, een blend van 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay, die nog niet op de markt is. Dit belooft wat! Veel kracht, stevig, prachtige mousse, heerlijk fris.

Domaine Begude

James Kinglake, eigenaar van dit 29 ha grote domaine in de Limoux vertelt ons enthousiast zijn verhaal. Hoe hij als een Engelse “stockbroker” een aantal jaren geleden, samen met zijn vrouw, zijn droom kon waarmaken door een wijndomaine te kopen in Frankrijk. De eerste wijn, “Chardonnay Le Bel Ange” is een ode aan zijn dochter. Een achttal jaren in Engeland werd de kinderwens van het echtpaar niet vervuld, maar in hun eerste jaar in Frankrijk werd Catherine zwanger. De eerste wijn werd dus een “Bel Ange“. Deze wijn is gemaakt van 80% Chardonnay en 40% Chenin Blanc. Geen hout, dus lekker fris en vol.
De tweede wijn die wij proefden was een Sauvignon Blanc. Niet de persoonlijke favoriet van James, geeft hij eerlijk toe, maar wel een die goed verkoopt. En dat snappen wij. Het is een redelijk “ingetogen” Sauvignon. Niet zo het type Nieuw-Zeelander die soms groen en onrijp je glas uitspringt. Maar zacht, en redelijk rond. Het lage alcoholpercentage maakt hem tot een heerlijk aperitief.
Tussendoor even een wijn die niet in de proeflijst voorkwam: “Exotique“, een wijn van 80% Gruner Veltliner en 20% Chardonnay. De laatste is een clone met 5% Muscat. James houdt dus van experimenteren. Gruner Veltliner is een druif die niet is toegestaan in de Limoux, maar daar weet James wel mee om te gaan. Leuk!
Daarna weer twee Chardonnay’s. De eerste de “Terroir“, volgens James een winner. En weer zijn wij het eens. Deze wijn is voor 25% gevinifieerd op nieuw hout en de overige 75% op RVS. Daarna rustte hij 7-8 maanden op grote houten vaten van 600 liter, wat ongewoon is in die omgeving. Je ruikt het hout niet, maar in de mond geeft het precies de hoeveelheid die nodig is. De wijn is vol, rond, heeft een goede bite en is aan te bevelen bij veel gerechten. Trots vertelde James dat Jancis Robinson hem onlangs belde tijdens een bruiloftsdiner waar deze wijn werd geschonken dat zij deze Chardonnay zo geweldig vond. Een prachtig aperitief, maar ook goed door te drinken bij het voorgerecht en zelfs bij “daarna”. Een kameleon dus, deze wijn.
De Chardonnay die wij daarna proefden was van een ander kaliber. De Chardonnay ” Etoile de Begude” is voor 100% gevinifieerd op nieuwe Frans eiken vaten (weer van 600 liter) en heeft minimaal een jaar hout gehad. Meer hout in de mond en neus, maar een heerlijke frisheid, mineraliteit, die doet denken aan een grootse witte Bourgogne. De afdronk was lang en zeer plezierig. Toppertje!
Als toetje proefden we de Pinot Noir rosé en rood. De rosé was zeer goed doordrinkbaar, maar heeft voldoende bite om bij een lekker stukje lamsvlees of een rijke salade te schenken. De rode wijn was heerlijk licht en soepel. Een perfecte zomerwijn om licht gekoeld te serveren.
Wij namen afscheid met een “we’ll tweet!” (Voorheen “we’ll meet )

Op naar Spanje, Navarra

Meer en meer ben ik geinteresseerd in biologische wijnbouw. Domaine Begude is vanaf het begin al “organic”, evenals “Azul Y Garanza Bodegas” uit Navarra, dat wij daarna bezochten. Een jong bedrijf dat is opgericht door de oenologen Maria Barrena en Dani Sanchez-Nogue. Na ervaring te hebben opgedaan in diverse wijnlanden kozen ook zij voor de biologische wijnbouw. Dani vertelde dat het een geluk is dat hun wijngaarden grenzen aan de woestijn, waardoor schimmels en vele ziektes niet voorkomen in hun wijngaarden. Met name waren wij geinteresseerd in hun wijnen met de DO Montsant.
Wij proefden de Cabirol Carnatxa Blanca Blanca – Macabeu Montsant DO. Een verrassend lekkere wijn, kruidig, mooi. Verrassend voor mij omdat ik persoonlijk nooit veel heb met Grenache Blanc i.v.m. de vaak bittere tonen. De Cabirol Garnatxa – Tempranillo Montsant DO had veel sap, kruidigheid (rozemarijn) en toch wat stroeve tannines. En dat laatste is niet negatief bedoeld.

Niet “Organic” maar o zo “Original”: d’Arenberg

Al jaren ben ik fan. Aanvankelijk van de prachtige wijnen en de uitstraling van de etiketten. Maar na mijn ontmoeting met Chester, de bijzondere eigenaar, tijdens Wine Future in Rioja, van het totale bedrijf.Ik zou hier hele verhalen kunnen neerpennen over de manier waarop zij plukken, persen (“basket-press after foottrading!”), de juiste wijngaarden uitzoeken om de juiste blend te maken, hun marketing…. Ik verwijs graag naar hun website en volsta met de proefnotities van vandaag. Claire Scott, een spontane dame die, na een aantal jaren in Australie gewoond te hebben, en nu Londen als woonplaats heeft doe de marketing voor d’ Arenberg in Europa. Chester zou het bijna niet beter kunnen.

Enthousiast en met kennis van zaken proeven wij The Stump Jump Riesling-Marsanne-Sauvignon Blanc (lekkere Riesling in de mond met de rondheid van de Marsanne), The Stump Jump Lightly Wooded Chardonnay (60% eiken slechts 5-8 weken, dus licht en fris), The Last Ditch Viognier (een van mijn favorieten, geoogst van wat hoger gelegen percerelen waardoor hij niet log is zoals ik vaak van Viognier vind), The Hermit Crab Viognier-Marsanne (vol en dik, boter).
Even pauze en dan door naar rood. The Stump Jump Grenache-Shiraz-Mourvedre. Ik blijf het een dijk van een wijn vinden met een meer dan prima prijs-kwaliteitsverhouding. Veel sap. Gewoon lekker! Daarna volgde heftiger spul: D’ Arry’s Original Shiraz/Grenache, The Laughing Magpie Shiraz/Viognier, The Wild Pixie Shiraz/Rousanne en natuurlijk: The Dead Arm Shiraz. Deze laatste (2007) uit een karaf geschonken maar nog altijd dik, vol en tannineus.
Viognier: de schillen en de pitten
Nieuw voor mij was het verhaal van Claire dat zij niet de hele Viognier-druiven bij deze wijnen gebruiken, maar slechts de schillen en pitten die overblijven nadat het vrije sap er via de basket-press is uitgelopen. Daardoor krijg je wel de smaak en extractie van de Viognier, maar niet teveel sap waardoor de wijn steviger en roder blijft. Tot slot genoten wij van een proefje The Vintage Fortified Shiraz Chambourcin, gemaakt als port, maar heerlijk fris en licht, met tonen van rood fruit, bosaardbeitjes, en The Stump Jump Sticky Chardonnay, een late harvest wijn met botrytis. Daar zouden wij zo aan kunnen wennen. Wederom een perfecte prijs-kwaliteitsverhouding.

Zuid-Afrika’s Uitsig Muscat

Op weg naar Boekenhoutskloof weken we even af van onze discipline omdat ons oog viel op een leuk half flesje met een roze dessertwijn: Constantia Uitsig Muscat. Dit bleek niet alleen leuk maar ook nog eens heel lekker. Met in de neus en mond natuurlijk de bekende druivige muscatgeur. Jammer dat er even niemand achter de tafel stond om ons uitleg te geven.

Boekenhoutskloof

Wijnmaker Marc Kent legde ons de verschillen uit tussen de divers ranges: Wolftrap, Porcupine Ridge en Helderberg.

Wereldse Wijndagen, Marc Kent BoekenhoutskloofMet name bij de Porcupine Ridge Sauvignon Blanc en de Helderberg Sauvignon Blanc begrepen wij wat hij bedoelde met terroir, hoogtes, plukmomenten. De eerste toegankelijk, makkelijk, de tweede wederom die N-Z stijl: groen, buxus, groene paprika, appel, citrus. Onze favoriet sinds wij Zuid-Afrika bezochten, de Boekenhoutskloof Shiraz stond helaas niet op de proeftafel, maar wij genoten wel van een proefje The Chocolate Block. Ik vertelde hem dat ik in mijn winkel de Chocolate Block verkoop samen met Brix “chocolate for wine”, een gewild cadeau.

Stellar Winery

Naast onze interesse in biologische wijnbouw, vinden wij Fair Trade ook heel belangrijk. Wij wilden daarover de hemd van het lijf vragen aan Herald Jones, van Stellar Winery, maar die bleek helaas door ziekte na aankomst op Schiphol direct naar zijn hotelbed verhuisd te zijn. Ronald Anneveldt van Whisky Wijzer was zo vriendelijk zijn plaats in te nemen en vertelde ons veel over de wijnen. Maar omdat wij vrijwel alle wijnen al hadden geproefd proefden we nu slechts de Shiraz tegenover de “Shiraz No Sulphur Added“. De laatste kwam harder over met wat meer zuren. Iemand enig idee hoe dit is te verklaren?

Wereldse Wijndagen: AANRADER!

Zoals wij heen kwamen werden wij ook weer naar huis vervoerd: door een vriendelijke student in een confortabele Volvo. Dit bliksembezoek was zeer zeker de moeite waard! Aanrader, die Wereldse Wijndagen!

Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
LINKS:
Ga hier naar de website van Delta Wines