10 x Feestelijke bubbels voor bij het Kerstdiner of Oud-en-Nieuw. Op verschillende manieren geproduceerd en… uit 10 verschillende landen! Alfabetisch gerangschikt.
Ga jij een mousserende wijn schenken bij je Kerstdiner? En als je dat doet… alleen als aperitief? Of schenk je hem het hele diner door? Of misschien verschillende mousserende wijnen bij verschillende gerechten? Hier heb ik wat tips voor feestelijke mousserende wijnen bij het Kerstdiner of voor elk ander feestelijk moment. Enjoy🥂
1) Argentinië
Salentein Cuvée Exceptionnelle
Het bekende Argentijnse wijnhuis Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit de wijngaarden van El Oasis Estate, in Alto Valle de Uco, 1100 meter boven zeeniveau in de hooggelegen Uco Valley regio in de wijnstreek Mendoza. De wijngaarden profiteren van het zonnige weer overdag en de verkoeling uit de Andes in de nacht. Deze Cuvée Exceptionnelle is gemaakt van chardonnay en pinot noir volgens de methode charmat en heeft 6 maanden ‘sur lie‘ gerijpt. Hij is lekker fris en heeft een verfijnde mousse. Groene appel, citrus en een ‘touch’ van brioche. Lekker doordrinkbaar.
Actieprijs €15,95 €13,49 Salenteinshop.nl
2) Duitsland
Braunewell Riesling Brut Winzersekt
Mooie Riesling Sekt van het familiebedrijf Weingut Braunewell uit Rheinhessen. Klassische Flaschengärung, dus de tweede gisting op fles. Fris citrusfruit en rijpe appel in de neus, vergezeld van fijne brioche- en toasttonen, ontstaan door de tijd ‘sur lie’. In de mond steenfruit, abrikoos, perzik, naast appel, het frisse citrusfruit en een hint van brioche. Fijne, fluweelzachte mousse en mooie zuren die je bij een Riesling Sekt mag verwachten. Mousse blijft lang, net als de finish, die verfrissend en opwekkend is.
Actieprijs €16,95 € 15,95 markvandewijn.nl
3) Engeland
Gusbourne Brut Réserve
Mousserende wijnen uit het zuiden van Engeland zijn in opkomst. Ze komen uit een soortgelijk klimaat en van een kalkhoudende bodem als de Champagnestreek dus dat is veelbelovend. Deze wijn is een blend van chardonnay, pinot noir en meunier, waarbij de chardonnay ‘backbone’ is, de pinot noir brengt de ‘body’ en de meunier het fruit. Medium goudgeel van kleur met in de neus en mond geel fruit, rijpe abrikoos, brioche en grapefruit. Duidelijk tonen van een rijping. De wijn heeft bij aanvang een stevige mousse die snel zachter en licht schuimend wordt. Een lange frisse afdronk met citrusfruit en brioche. Een echte eetwijn. Denk daarbij aan stevige vissoorten, gerookte paling, of…. het Engelse Fish&Chips!
Verkoopadressen: importeur Vinites
4) Frankrijk
Champagne Ernest Rapeneau Brut
Ernest Rapeneau begon zijn champagne- en wijnbedrijf in 1901 in het dorp Hautvilliers, daar waar champagne ooit ‘ontdekt’ werd door Dom Pérignon. Maar het was pas in 1927 toen de grenzen van de Champagne regio werden vastgesteld, dat Ernest zich specialiseerde in de champagnehandel. Inmiddels staan de 3e en 4e generatie aan het roer. In deze champagne (een blend van 45% pinot noir, 35% meunier en 20% chardonnay) in de neus appel, peer, meloen, witte bloemen, een lichte hint van brioche. In de mond een stevige, verfrissende mousse die lang blijft. Ook hier het witte fruit als appel en peer, maar ook witte amandelen, toast en iets aards. Feestelijk glas als aperitief maar ook zeker om van te genieten bij gerookte zalm, kip, wit vlees en natuurlijk… kaviaar!
± €25,- Verkoopadressen: importeur De Monnik Dranken
5) Italië
Bellussi Prosecco Rosé DOC Brut Millesimato
Prosecco wordt gemaakt van de gelijknamige druif, ook wel bekend onder de naam ‘glera’. De Bellussi Prosecco Rosé Brut is een blend van 90% glera en 10% pinot noir. De laatste geeft deze wijn haar mooie roze kleur. Hij is gemaakt volgens de Charmat-methode, met als resultaat dat alle fruitaroma’s van de druiven optimaal bewaard blijven. Bleekroze van kleur. In de neus frambozen, peardrups. Elegante mousse die vrij lang blijft. De prosecco is droog en lekker fruitrijk. Framboos, aardbei en pink grapefruit in de mond. Heerlijk als aperitief of bij sushi, schaal- & schelpdieren, visgerechten, een quiche en fruit desserts. Enne… wordt geleverd in een mooie, feestelijke fles.
€14,99 Actieprijs €11,99 Mitra Drankenspeciaalzaken
6) Nederland
BRUUT & BRUIZEND
Uit ons eigen Nederland. In de Flevopolder maakte Cordula Eich alias Silvia Anthonj van druiven uit haar wijngaard MINZEVEN. Zeven meter onder zeeniveau, vandaar de naam. Heel erg dat zij op veel te jonge leeftijd is overleden. De laatste flessen van haar bijzondere mousserende wijn worden nu aangeboden.“In de neus de frisse geur van citrus, in de mond vooral limoen, na even proeven vergezeld door zest en afgerond met een vleugje zout. Met wat lucht geeft de wijn tonen van brioche prijs. Het fijn parelende mousse tovert luchtigheid in het smaakvolle geheel.” Ik kan het niet beter omschrijven. BRUUT & BRUIZEND is inderdaad heerlijk fris, strakdroog en een tikje zilt. Een feestelijk aperitief, maar ook een aanrader bij fruits de mer, oesters en alles wat nog meer zo uit de zee komt. De BRUUT & BRUIZEND bubbels staan niet voor niets symbool voor de zilte, onstuimige zee.
€70,- Actieprijs €50,- www.minzeven.com
7) Oostenrijk
Giefing Brut Blanc de Noirs Reserve Brut
Deze heerlijke ‘Österreichischer Sekt’ proefde ik tijdens mijn studie aan de Weinakadmie in Rust, Oostenrijk. Aanrader. Hij is gemaakt van handgeplukte pinot noir druiven van 40-50 jaar oude stokken. Methode traditionelle (dus de tweede gisting in de fles) met champagne-gisten gedurende 26 maanden. In de neus framboos, sinaasappel en een hint van toast en brioche. Zero dosage, dus lekker strakdroog. Krachtige, maar verfijnde mousse die lang aanhoudt. Ook in de mond het frambozenfruit en de brioche- en toast tonen. Heerlijke wijn die je gerust tijdens je (kerst) diner kunt doorschenken. Vanaf het aperitief tot de kalkoen. Tip van de wijnmaker: serveer deze wijn niet in een flûte maar in een Chardonnay- of Bourgogne glas. Dan komen alle aroma’s goed tot hun recht.
€22,00 Giefing wijnen
8) Roemenië
Carassia Blanc de Blancs Brut
![Carassia-BdB](//www.anne-wies.nl/wp-content/uploads/2024/12/Carassia-BdB-20x6.png)
Een mousserende wijn van 100% chardonnay uit de wijnregio Crișana & Maramures, gelegen in het noord-westen van Roemenië. De druiven groeien in een gematigd continentaal klimaat, met een groot verschil tussen dag- en nacht temperaturen. Dit leidt onder meer tot de heerlijke frisse stijl van deze wijn. De complexiteit kreeg hij door een rijping van minmaal 24 maanden ‘sur lie‘. De wijn heeft een licht gouden kleur en een delicate mousse, een rijk profiel met frisse, fruitrijke tonen en een hint van toast in de mond. Het heeft een harmonieuze structuur: de perfecte balans tussen frisheid en rijpheid. Een elegante smaak en romige textuur: “een enkele slok ervan onthult de complexiteit en rijkdom van de chardonnay en zijn langdurige veroudering op de lie.” Meer over wijnland Roemenië? Kijk hier even rond: wijnland Roemenië.
€29,90 theforgottengrapes.com
9) Spanje
Cava Kripta Gran Reserva
Het is het paradepaardje van Agustí Torelló. De Kripta, een cava die als een van de beste van de wereld mag worden beschouwd. Deze creatie uit 1979 is een brut nature van macabeu, parellada en xarel.lo die 48 maanden heeft gerijpt met een kurk i.p.v. een kroonkurk (zoals andere cava’s). De cava is gebotteld in een amfoorvormige fles om een drietal redenen. Als eerbetoon aan de Romeinen die op hun tochten het wijnmaken in Spanje introduceerden, maar ook om de drinker te ‘verplichten’ de cava op de juiste temperatuur te serveren (de fles kan niet staan, dus een ijsemmer is verplicht) en natuurlijk om hem op te laten vallen als hij wordt geserveerd in restaurants. En dat laatste doet hij zeker! Het hele verhaal over mijn bezoek aan Agustí Torelló lees je hier: Cava Agustí Torelló Mata.
± €75,- Onder meer te koop via spanjewijn.nl en valkwijn.nl
10) Zuid-Afrika
Alvi’s Drift Méthode Cap Classique Brut Nature
Deze mousserende wijn uit Zuid-Afrika is gemaakt zoals champagne, dus met de tweede gisting in de fles. Het is een blend van 70% Chardonnay en 30% Pinot Noir, 36 maanden gerijpt ‘sur lie’, dus een complexe wijn. Alvi is overigens een afkorting voor Albertus Viljoen, de officiële voornaam van de eigenaar van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Alvi’s Drift in Worcester, maar zijn vrienden noemen hem Alvi. De Alvi van vandaag is de derde generatie. De wijn is medium goudgeel van kleur. In de neus brioche, brooddeeg, wit fruit, peer en een lichte citrustoets. Het is een ‘zero dosage’, wat betekent dat geen suiker is toegevoegd. In de mond is hij dus mooi droog en heeft hij een levendige, elegante mousse die lang blijft. Gele appel, limoen, grapefruit, walnoten, amandel, marsepein. Rijp en complex.
± €19,75 Importeur: De Monnik Dranken
🍇🥂Geen enkel culinair of travel nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#kerstwijn
#oudennieuw
Geef een reactie