Heel jammer vonden wij het toen bleek dat de wijnbar bij het Wereldmuseum niet meer was. Dat de bar nu helemaal restaurant was geworden. Tot ons ter ore kwam dat de wijnkaart van dit restaurant samengesteld is door de beste sommelier van Nederland. Kijk. Daar worden wij weer vrolijk van. En dat op loopafstand van ons huis.*

Een werelds begin bij het Wereldmuseum

Op een zondagavond hebben wij iets te vieren en reserveren een tafel bij het Wereldmuseum. We worden vriendelijk ontvangen in een zeer sfeer- en stijlvolle ambiance en hoffelijk naar onze plaatsen begeleid. Omdat wij iets te vieren hebben willen wij graag feestelijk beginnen. Dat wordt een heerlijk glas champagne Mailly Grand Cru. Bij het verse brood wordt een mooie olijfolie geserveerd naast wat ongeraffineerd zeezout en een mix van Maldon Saltflakes (mijn favoriet bij de dagelijks maaltijd) en een tiental pepersoorten, door de chef samengesteld. Een mooi begin!

Wereldmuseum olie en zout

De wijnkaart van het Wereldmuseum 

Wij kiezen voor het menu van de Chef van het Wereldmuseum en het bijpassende wijnarrangement maar vragen, nieuwsgierig als wij zijn, toch even inzage in de wijnkaart. We zijn prettig verrast door het bijzonder mooie assortiment maar meer nog door de schappelijke prijzen op de kaart! Dit zien wij vaak anders.

Het voorgerecht, een mooie combinatie

Het voorgerecht ziet er prachtig uit. Tartaar van geelvintonijn waarop o.a. reepjes paling uit Burgerveen (de beste volgens onze sommelier Richard de Jong) en wat frisse appel. De filmende tonen van de tartaar en de paling en de frisheid van de appel passen verbazend goed bij de wijn die Richard bij het gerecht serveert: een Weissburgunder Trocken 2011 van Weingut Christmann uit de Pfalz. Deze wijn is romig, bloemig, abrikoos, maar daarnaast ook citrus en bij een beetje spritzig. Filmend en toch fris. Een bijzondere wijn.

IMG_3365  IMG_3362

Tussengerecht bij het Wereldmuseum 

Bij het tussengerecht serveert Richard een zo mogelijk nog spannender wijn: Côtes du Jura “Les Sarres” 2007 100% Savagnin-druif van Jean Rijckaert, een wijnmaker die ook zijn sporen al heeft verdiend in de Bourgogne. De wijn is donkergeel, heeft (hoewel wij dat verwachten) niet een echt oxidatieve neus. We krijgen indrukken van rijpe appel, maar ook frisheid en de wijn heeft mooie zuren. Een spannende wijn! Het gerecht waarbij de wijn is uitgekozen is minstens even spannend: een mousse van brandade waarop een mooi stukje skrei (kabeljauw), een Grevelinger oester en wat lardo di Colonnata , heerlijk Italiaans buikspek dat een beschermde herkomstbenaming geniet. Daarbij wat romige hollandaisesaus waarin olijfolie is verwerkt voor de frisheid. Aanvankelijk zijn wij, met name door de stevige zuren in de Jura-wijn, wat sceptisch over de wijn-spijscombinatie maar die blijkt, wederom, een succes. Met name de combinatie met het ziltige van de oester blijkt subliem.

Oester WereldmuseumIMG_3367

Twee wijnen bij het hoofdgerecht

De tafels naast ons zijn steeds een ronde voor. Links zien wij “Schiopetto Rivarossa” voorbij gaan en rechts een amarone. Spannend wat wij bij het hoofdgerecht geserveerd krijgen. Kennelijk ziet Richard onze interesse en schenkt naast de Schiopetto, die bij het gerecht is uitgezocht, een glas van de Amarone. Een leuke geste van deze sommelier van het Wereldmuseum.

Richard vertelt dat de Rivarossa een wijn is uit Friuli van voornamelijk Cabernet Franc, samen met Merlot en Cabernet Sauvignon meer dan een jaar op eiken gerijpt. De wijn heeft een kruidige neus, donker fruit, laurier en dat alles komt terug in de mond en de afdronk. We vermoeden een hoog alcoholgehalte en dat blijkt hij met zijn 15% ook wel te hebben. De Amarone Monte dall’Ora is van een lichte stijl. Rood fruit, lichte kruidigheid. Geen blockbuster ondanks zijn 15,5% alcohol.

De wijnen worden geserveerd bij een mals stukje Schots edelhert met o.a. Doyenne de Comiche peren. Beide wijnen smaken mooi bij dit gerecht. De eerste vecht om de aandacht, terwijl de tweede verleidt.

IMG_3371

Het Wereldmuseum dessert

Helaas let ik niet goed op bij de uitleg over het dessert. Iets met Japanse Matcha thee, ijs, sesam en meer. Hierbij krijgen wij weer een bijzondere wijn geserveerd: Ximénez-Spínola “Exceptional Harvest”. Richard legt uit. Deze wijn is gemaakt van dé druif van de sherry: Pedro Ximénez. Echter gemaakt als een ‘gewone’ wijn. De wijn is niet heel zoet, heeft in de verte ook wel iets weg van sherry (licht oxidatief?). Gele appel en frisse granny in de neus en mond. Een bijzondere wijn. Dat is het. Naar onze bescheiden mening iets te droog en teveel bitters voor bij dit dessert. Wellicht beter als aperitief met wat rauwe ham en gebrande amandelen?

IMG_3378

Het kaasplankje 

Er is vanavond niets gezegd over kaas, dus wij vragen hoe men in het Wereldmuseum daarmee omgaat. Een kaaswagen heeft men niet, zegt Richard met enige spijt in zijn stem, maar de chef heeft bij elk van de te serveren kaasjes “iets” bedacht. Dat vinden wij spannend. Dus willen toch tot slot nog graag dat kaasplankje.

kaasplankje van het Wereldmuseum

Welke wijn willen wij daarbij drinken, vraagt Richard. Oeps, nu moeten wij het ineens zelf verzinnen. Wat zou Richard voorstellen. Maar die legt het balletje voor nu even bij ons. Tja…. die Jura-wijn bij de Vacherin? Maar bij die pecorino? En die Lady’s Blue? Als we een klein proeverijtje voorstellen is Richard het direct eens. Glas LBV port 2007 Quita Vale D. Maria t.o. de Ximénez-Spínoza en de Jura-wijn. De laatste is redelijk warm geworden, dus niet een echte maatstaf. Die smaakt bij geen van de kaasjes naar meer. Overall past de Ximénez-Spínoza het best bij dit kaasassortiment en de begeleiders van de chef.

IMG_3383

Een heerlijke avond in het Wereldmuseum

Dit kunnen we niet meer delen met onze begeleider van de avond. Want Richard had al eerder afscheid genomen, ons bedankt en verteld dat zijn weekend begon. Leuk voor hem en zeker meer dan gegund. Toen wij de chef Wim Severein bij het verlaten van het Wereldmuseum nog even wilden bedanken voor de heerlijke avond bleek dat ook zijn weekend al begonnen was.

Dat was dan wel weer jammer. Maar als dat het enige minpuntje is………

Wij komen zeker terug bij dit top-restaurant van het Wereldmuseum!

*In 2017 is het restaurant van het Wereldmuseum helaas gesloten ivm een fusie van het Museum. De chef vind je nu hier.

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!