Vrijheid, verwennen en de Veluwe zijn de ingrediënten van het fonkelnieuwe diningconcept LEV. @ De Wereld in hotel De Wereld in Wageningen. Chef-kok Jeroen Berendsen verwent zijn gasten met pure gerechten die een Veluwse en Wageningse touch hebben. Wie blijft slapen, kan terecht in de themakamers geïnspireerd op bekende vrijheidstrijders, zoals Pippi Langkous. Horecajournalist Bianca Roemaat* over haar (culinaire) belevenissen tijdens een persdiner op 2 september bij Hotel de Wereld in Wageningen.

Als horecajournalist die van huis uit ook geschiedkundige is, ken ik mijn pappenheimers. Zo denk ik bij ‘hotel De Wereld in Wageningen’ meteen aan de capitulatie in 1945. Toch is dat niet bij iedereen zo. Daar komt hopelijk verandering in want sinds de overname van dit hotel eind vorig jaar door HIM+ (Horeca Inspiratie Maatschappij), zetten ze storytelling in. Aan de hand van de geschiedenis vertellen ze het verhaal van Hotel De Wereld als symbool voor de vrijheid.

De Wereld LEV storytelling

Horecaondernemer Hans Hooft, de kersverse compagnon van Hotel De Wereld, heeft de schone taak op zich genomen om dit verhaal te vertellen. Voordat we aan tafel gaan, neemt hij ons mee op een tour door het hotel. We beginnen in de hal waar de monumentale buitendeuren wijd openstaan. Iedereen mag hier binnenstappen, ook om even te rond te kijken, vertelt Hans.

Hotel waar vrijheid te gast is

Wie de drempel overgaat, ziet rechts een bord met de treffende kop: ‘Hotel De Wereld. Het hotel waar vrijheid te gast is’. Daarin lezen we het een en ander over de geschiedenis van het horecagebouw. Als we verder lopen, valt ons oog op een gedicht over vrijheid. Hans vertelt dat dit speciaal voor het hotel gemaakt is door de Wageningse stadsdichter Ivanka de Ruijter.

We lopen door en komen bij de ruimte waar de hotelreceptie en de open keuken van LEV. @ De Wereld te vinden zijn. Aan de wand is een wereldkaart te zien met foto’s van vrijheidsstrijders uit de hele wereld. Laat dat nu de inspiratiebron zijn voor de hotelkamers!

Op naar boven! Hans tipt ons om de lift te nemen. Dit blijkt een soort van ‘tijdmachine’ te zijn. Aan de wand zien we historische zwart-witfoto’s van de voormalige vorstin Wilhelmina. De deuren zoeven dicht en dan horen we de stem van de voormalige koningin. Het is een radiofragment van haar bekende bevrijdingstoespraak na de capitulatie in 1945.

Boomschommel in de hotelkamer

We vervolgen onze reis op de eerste etage. Van de 15 hotelkamers zijn er al 3 opnieuw ingericht volgens het thema ‘Vrijheidstrijders’. Een daarvan is…Pippi Langkous. Mijn jeugdheldin uit de boeken van de Zweedse auteur Astrid Lindgren. Met een brede glimlach kijken we hier rond. We zien Meneer Nilsson (het bekende aapje van Pippi) dat in een lamp klimt. Verder is er een heuse boomschommel midden in de hotelkamer. Heerlijk! Je kunt hier het ‘kind in de mens’ de vrije loop laten.

Pippi kamer De Wereld LEV

Pure en lokale ingrediënten

Over heerlijk gesproken, dat is ook het persdiner dat we daarna voorgeschoteld krijgen in het restaurant op de begane grond. Chef-kok Jeroen Berendsen en zijn team laten ons in de amuse meteen kennismaken met hun voorliefde voor pure en lokale ingrediënten. We starten met krokante Wageningse lupinebonen, schuim van Wagenings Roem (een lokale, oude kaas) en gemarineerde cherrytomaat van Tuinderij de Hoge Born.

Net als zijn ‘leermeester’ Bjorn Massop kookt Jeroen met regionale producten en op duurzame wijze. Bjorn is chef-kok van restaurant Lokaal in het ‘zusterbedrijf’ Villa Ruimzicht in Doetinchem. Wat je van dichtbij haalt is lekker en eten verspillen is zonde, is het credo van dit en de andere horecabedrijven van HIM+. Dat valt in de smaak want restaurant Lokaal kreeg daarvoor onlangs een groene ster van Michelin.

Formaat tussengerecht

Voor LEV. @ De Wereld, is dat niet direct het streven, vertelt Mascha Smit, mede-eigenaar bij HIM+, die aan onze tafel zit. Een bib gourmand van Michelin zoals bij zusterbedrijf LEV Foodbar in Doetinchem zou mooi zijn, merkt ze op. Net als in dit Doetinchemse restaurant en LEV by Mike in Winterswijk, bestaat het diningconcept van LEV. @ De Wereld uit het serveren van gerechten van het formaat tussengerecht.

Voor het persdiner vallen we met de neus in de boter want we krijgen gerechten die een tikkeltje groter zijn. Deze komen overeen met de portionering in de viergangenproeverij die je kunt bestellen bij de drie LEV-zaken.

LEV staat trouwens voor liefde voor eten uit de regio en het seizoen.

We vervolgen de culinaire reis met huisgerookte zalm in botermelk met verveine van de Wageningse Eng op het bord. Elke hap is tongstrelend lekker. Net als elke slok van de Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc van Ponga die erbij wordt geschonken.

Gerechtjes LEV @ De Wereld

Wijnbeleid

Het tweede gerecht is een risotto van auberginekaviaar, rucola en courgette van Tuinderij de Hoge Born. Een mooi vegetarisch gerecht en we drinken er een Chileense chardonnay van D’Alamel bij. Deze en andere wijnen, zijn geselecteerd door SVH Wijnmeester Robin Overdreef. Hij mede-eigenaar van HIM+ en verantwoordelijk voor het ‘wijnbeleid’ bij de horecagroep.

Nog een ‘paradepaardje’ dat de show steelt tijdens het persdiner is het gerecht van Veluws rund, uiencompote, pommes Dauphine en jus van rode wijn. Het vlees heeft de juiste cuisson en de saus sluit heel mooi aan bij de merlot uit Washington van Two Vines in het wijnglas. Wat betreft de wijnen maken we dus een mooie wereldreis langs Nieuw Zeeland, Chili en Amerika.

Grande finale

Als ‘grande finale’ serveert de brigade van LEV. @ De Wereld een dessert van een klassieke clafoutis (kersentaartje) met matcha roomijs en gemarineerde kersen uit de Betuwe. De subtiele theesmaak van de matcha (groene, Japanse thee) blijft heel aangenaam hangen. Werelds lekker.

Voordat ik huiswaarts ga, ga ik nog langs het toilet. En dat is hier ook een hele belevenis (!). Even denk ik namelijk dat ik op het herentoilet zit, want ik hoor naast me Engelssprekende mannenstemmen. Ik blijf even luisteren en dan zingen de Andrew sisters mij toe. Wat blijkt? Via luidsprekers op het toilet hoor je speeches en liedjes van het eerste bevrijdingsfeest. Het is net of je even in een andere wereld bent; net na 1945.

Belevenis

Van begin tot eind was mijn bezoek aan hotel de Wereld en LEV. @ De Wereld een hele (culinaire) belevenis. Zeg nou zelf, wie maakt het mee om op één avond koninklijk toegesproken te worden door Wilhelmina, een culinaire parade van gerechten en wijnen te mogen proeven en als klapstuk toegezongen te worden door de Andrew Sisters?

Hotel De Wereld exterieur

Als ik naar huis rijd, ‘zingt’ de hele tijd een liedje van een Nederlandse popgroep door mijn hoofd: ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’. Wie weet, is dit lied een leuke binnenkomer in de entree?

Links:

https://www.levdewereld.com/

https://www.himplus.nl/

*Bianca Roemaat is horecajournalist. Ze schrijft smaakmakende teksten en het boek Wat maak je me nu?! over de menukaart als communicatiemiddel. Bianca runt tekst- en communicatiebureau Roux Communicatie.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#bianca