Op de derde of vierde donderdag van juni wordt in tal van Spaanse en Europese steden Dia Mundial de la Tapa gehouden. Tot de smakelijke activiteiten behoren proeverijen, show cooking en speciale activiteiten op markten. Ter gelegenheid van deze Wereld Tapas Dag werd op 27 juni in de residentie van de Ambassade van Spanje in Den Haag een 5 sterren gastronomische ervaring georganiseerd. Tita Boxma* was er voor Anne-Wies.NL bij.

Vier restaurants, vijf Michelin sterren 

De proeverij was opgezet rondom vier toprestaurants uit Valencia met in totaal 5 Michelin sterren. Als toegift werd de beste tapa uit de regio Valencia 2019 van niet-sterrenrestaurant Rincon de Capis van Jose Luis Cases gepresenteerd. Opvallend was dat de verschillende tapa vooral draaiden om het thema vis. Blijkbaar is vis nog volop aanwezig in de Balearische zee.

Word Tapas Dag eerste foto

De wijnen bij de tapas

De gerechten werden begeleid door drie verschillende wijnen (wit, rosé en rood) van Vicente Gandia. De wijnen waren geselecteerd door sommelier Yvonne Arcidiacono van het Valenciaanse restaurant Apicius. De goed gekoelde wijnen, ja die Spanjaarden zijn wel wat gewend met warm weer, pasten goed bij de gerechten. De rosé en rode, lekker fruitig van bobal. De wijn die ik het meest bijzonder vond was de witte wijn Ostras Pedrin, gemaakt van het inheemse druivenras verdosilla. Deze druif wordt op 1100 meter verbouwd  en tref je vrijwel nergens anders aan dan in de DO Valencia. Leuk detail: toen hij de wijn gemaakt had en voor het eerst geproefd kon worden riep de wijnmaker “Ostras Pedrin!” dat vrij vertaald “Goeie Hemel!” betekent.

De verschillende tapas

Ricard Camarena( **) van het gelijknamige restaurant liet ons proeven van een soort canapé met citroenkip en knoflook, samen met een licht gebonden kippenbouillon met sherry. De tweede tapa bestond uit tomaten met een tartaar van blauwvin tonijn en tonijnbuik, afgemaakt met een mousse van geroosterde tomaten en habanero pepers. Hoewel het moeilijk was om een favoriete tapa te noemen, vond ik dit gerechtje toch wel heel erg lekker en een goede combi met de witte wijn!

Wereld Tapas Dag Richard Camarena

Suzi Diaz(*) van restaurant la Finca had veel tijd en aandacht gestoken in haar tapa van crème van doperwten en kaas met een Santa Pola witte garnaal en pittige olie met eetbloemen. Echt een plaatje!

Wereld Tapas Dag Suzi

Miguel Barrera van Restaurante Cal Paradis ( *) verving de gemarineerde sardine  door haring en smaakte erg lekker: een Nederlandse touch op een Spaans gerechtje.
Paella is weliswaar geen tapa, maar  mag natuurlijk niet ontbreken op Wereld Tapas Dag: het  is immers hét streekgerecht van Valencia. Chef Miguel Barrera arriveerde met een grote paella pan met Castello rijst ( dé rijst uit Valencia voor paella) met “la Punxta”sepionet  (een soort inktvisje), garnalen, zeeduivel en artisjokken. Het zag er prachtig uit en rook en smaakte heerlijk!

Wereld Tapas Dag Paella

Over paella

Het gerecht paella dankt zijn naam overigens aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan. Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van ‘arroz en paella’/ ‘arroz a la paella’. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden “paella” en “paellera” beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.

Bernd Horst Knöller (*) van restaurant Riff is afkomstig uit Duitsland maar al 35 jaar in Valencia werkzaam. Hij serveerde een gerechtje dat er niet spectaculair uitzag maar wel erg fijn smaakte: gezouten geelvintonijn met paprika met Marcona amandel mayonaise en een pareluitje.

Wereld Tapas Dag Tita en Bernd

De beste tapa 2019 van Valencia was afkomstig van Jose Luis Cases van Restaurant Rincón de Capis. Wat mij betreft niet de allerlekkerste tapa van deze Wereld Tapas dag 2019 maar smaken verschillen. Het was een unieke ervaring om in zo’n korte tijd deze vakmensen te ontmoeten en de fantastische gerechten te proeven. Het enige dat nog ontbreekt is een reisje naar Valencia om het ter plekke te ervaren!

Wereld Tapas Dag Winnende tapa

Organisatie 

De organisatie van dit gastronomische event op Wereld Tapas Dag was in handen van Toerisme van de Autonome Regio Valencia, het Verbond Horecaondernemers en Toerisme van de Regio Valencia en de Ambassade van Spanje in Den Haag in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau.

Restaurant Apicius

Richard Camarena**

Restaurant La Finca*

Restaurante Cal Paradis*

Restaurant Riff*

Restaurant Rincón de Capis

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

Meer over VALENCIA op Anne-Wies.NL? Check deze link!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!