De vraag welke wijn bij paling past was het idee voor deze lunch. Nu houd ik niet van paling, dus het was best stoer dat ik de uitdaging aan durfde te gaan. Het hielp wel dat het ‘evenement’ plaatsvond bij ’t Nonnetje** in Harderwijk, waarover ik al veel mooie verhalen had gehoord. En weet je wat? Sinds vandaag ❤ ik van paling! 

Hemels koken met paling

De lunch wordt georganiseerd door John van de Ven (gastropedia.nl) i.s.m. de Stichting Duurzame Palingsector Nederland Dupan, wijnleverancier WalravenSax en natuurlijk restaurant ’t Nonnetje. Terwijl gastheer-eigenaar Robert-Jan Nijland, maître-sommelier Edger Groeneveld en de rest van de zwarte brigade de gasten verwennen kookt chef Michel van der Kroft met zijn keukenteam (in zijn mini-keukentje!) de sterren van de hemel. En allemaal met paling.

“Paling moet je eten als chocolade: heel langzaam laten smelten in je mond” – Alex Koelewijn

Paling Patron 2018

Alex Koelewijn, voorzitter van Dupan, vertelt over het belang van de vereniging. Met Dupan zetten palingkwekers, -vissers en -handelaren zich samen in om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. Vandaag heeft Dupan een verrassing voor chef Michel van der Kroft in petto. Michel krijgt uit handen van Alex Koelwijn de eerste Paling Patron Award uitgereikt. Ook gastheer-eigenaar Robert-Jan Nijland wordt in het zonnetje gezet omdat hij altijd op een eerlijke, verantwoorde manier de paling voor zijn restaurant inkoopt.
Een filmpje van de uitreiking zie je hier↴↴↴

Welke wijn bij paling? 

En dan is het tijd voor het grote genieten! Top voor top supermooie gerechtjes met paling en steeds twee bijzonder mooie wijnen ernaast.

Nonnetje Schlumberger

Aperitief

Nonnetje Irish coffee

GROET
‘Irish coffee’ van gerookte palingbouillon

Nonnetje amuseAMUSE
Gestoofde rode kool met rode koolsorbet,
gestoofde spitskool, kardamon
en gerookte paling

Nonnetje brood met boterHome-made desembrood, de trots van chef Michel,
met rauwmelkse boerenboter van boerderij De Morgenstond uit Oud Ade.
Nonnetje Ganzelever
MENU
Terrine van ganzenlever en gerookte paling met oude balsamico
en bereidingen van rode biet
&
MacMurray Pinot Gris uit Russian River Valley, Calinfornië
en
Château de la Roche en Loire, Chenin Blanc, Loire
De Chenin heeft enige tijd schilinweking gehad wat de wijn meer kleur, tannines en smaak geeft. Beide mooie wijnen! Mijn lichte voorkeur voor de eerste, met name bij de foie: ‘zoet’ en rond.
Nonnetje Paling in het groenPaling in ’t groen met structuren van pompoen en haringkuit.
&
Santa Digna Gewürztraminer, Miguel Torres, Chili
en
Lustau Manzanilla Papirusa
Bij paling denk ik al snel aan fino of manzanilla sherry. Heerlijke sherry, maar hij overvleugelt het gerecht, dat best wat ‘zoet’ bevat. Zo’n sherry past beter bij pure, gerookte paling. De wijn was met name uitgezocht bij de garnituren. Goede keuze!
Nonnetje Paling gelakt
Paling gelakt met unagi en dimsum van paling en shii take met paksoi, peen en rettich
&
Joseph Drouhin Bourgogne Pinot Noir
en
Steinwiege Lemberger Trocken
Twee keer rood. Beide weer supermooie wijnen. Voor mij de tweede beter (echt super!) bij het gerecht. Voor het ‘zoete’ van de gelakte vis was de Bourgogne niet iets te droog. De Lemberger vriendelijk genoeg. Nogmaals: heerlijk!
Nonnetje kabeljauw 2
Gebrande kabeljauw met brandade van spruitjes en gerookte paling en saus van zuurkool
&
Trimbach Riesling Reserve (uit karaf geschonken)
en
Betuws Wijndomein Linge Wit Cuvee Barrique
Het wordt bijna saai maar weer beide supermooie wijnen. Mijn voorkeur bij het gerechtje de Riesling: de Linge Wit heeft met name voor de romige puree en het zoet van de ‘gebrande’ spruitjes net iets teveel zuren. De Riesling is mooi vol en rond.

By the way: superleuke ’tafelbereiding’ van de spruiten:

Nonnetje dessert
Dessert exotique, tropisch fruit, bloemen, ijs van Thaise curry en coulis van passievrucht.
&
Linge Wit Solaris edelzoet
en
Domaine Delesvaux Coteaux du Layon Passerillé
Wat een waanzinnig gerecht van ’t Nonnetje! Het is een recept dat chef Michel baseerde op een van zijn recepten uit de tijd dat hij chef van van De Kersentuin. Dat IJS! Maar dan over de wijnen: de Linge Wit is net iets zoeter en heeft voldoende zuren, dus past wat mij betreft perfect bij het gerecht.

Nog even dit over ’t Nonnetje

Bij ’t Nonnetje kun je natuurlijk alle gerechtjes los bestellen, maar favoriet onder de gasten is het Menu de Verleiding: een selectie van kleine gerechten, bestaande uit klassiekers en de nieuwste creaties van ’t Nonnetje. En er is onder de naam ‘Menu de Verleiding Botanica’ ook een geheel vegetarische versie! De wijnkaart is heel goed samengesteld met aardig wat Portugese highlights. Net zoals op de menukaart. Niet geheel onverwacht als je weet dat chef Michel al heel lang gelukkig is met zijn Portugese Maria do Céu Ferreira Figueiredo!

 

Dit was een GEWELDIGE lunch. Later een meer uitgebreid artikel over de paling op deze website. Dus>>> wil je niets missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkste nieuwsbrief!

LINKS:

’t Nonnetje
gastropedia.nl
Dupan
WalravenSax