Tijdens onze reis door Turkije ontdekten we een heerlijk gerecht: Testi Kebab. Het recept komt oorspronkelijk uit Cappadocia in het oosten van Turkije maar wordt tegenwoordig in heel Turkije bereid. Het is een stoofschotel van vlees en groente die wordt bereid in een pot van klei. En… welke wijn is lekker bij Testi Kebab?
Wat is Testi Kebab
Kebab is gegrild of gebraden gekruid lams-, kalfs- of kippenvlees. De naam komt uit het Perzisch en betekent zoveel als gebakken vlees. Testi refereert aan de aardewerk pot waarin dit gerecht wordt bereid. De originele Testi Kebab moet zo’n 3 uur stoven in de oven. In de betere restaurants in Turkije moet je dit gerecht dan ook ruim van tevoren bestellen. Als het binnen een half uurtje op tafel komt is het al eerder in grote hoeveelheden bereid of op een andere, snellere manier. Wij hebben in Istanbul erg genoten van de Testi Kebab bij Hamdi restaurant. We vonden het zo lekker dat we later in Cappadocia een paar potjes hebben gekocht. Elly* maakte er onderstaand recept mee.
Welke wijn is lekker bij Testi Kebab?
In het gerecht voeren de smaken van de paprika’s, uien en knoflook de boventoon: tikje zoet en aromatisch. Het vlees is, door het lange stoven, lekker mals, evenals de groenten. Kies bij de Testi Kebab een milde rode wijn met ronde, rijpe tannines zoals een Merlot uit de Languedoc of Chili. Ook een Valpolicella of Primitivo uit Italië of een Feteasca Neagra uit Roemenië zijn goede begeleiders van een Testi Kebab. Als je het helemaal Turks wilt houden, ga dan voor een Öküzgözü. De öküzgüzü-druif met zijn lastig uitspreekbare naam doet een beetje aan merlot denken en is meestal sappig, licht kruidig met een tikje tannines, maar licht.
Testi Kebab, het recept inclusief filmpje van de ‘making of’
Wat je nodig hebt:
- 1 kilo rundvlees
- 4 kleine uitjes
- 2 rode paprika’s
- 8 teentjes knoflook
- 250 gr snoeptomaatjes
- 4 laurierblaadjes
- 5 gr paprika poeder
- 5 gr zout
- 5 gr peper
- 100 ml Olijfolie
- 400 ml water (voor 4 kleine potjes) of 150 ml voor een grote of ovenschaal
- 4 kleine aardewerk vaasjes of 1 grote of een ovenschaal
- zilverfolie om af te dekken
Wat je gaat doen:
- Snijd het vlees in kleine blokjes en marineer het in 100 ml olijfolie met het zout peper en paprikapoeder en laat dit een uurtje marineren.
- Verwarm de oven voor op 200 gr.
- Snijd in de tussentijd de paprika ui en knoflook in kleine stukjes en halveer de tomaatjes.
- Spoel de potten goed om en begin de potten te vullen met een laagje ui paprika tomaat knoflook en dan vlees en dan weer de gesneden groente en vlees tot je alles opgemaakt hebt.
- Doe dan als laatste een laurierblaadje en 100 ml water bij per potje of 150 ml in een grote pot of ovenschaal.
- Dek de potten af met zilverfolie en zet de potten in de oven. Het eerste kwartier op 200 graden en na een kwartier draai je hem terug naar 150 graden. Laat dit nu 3 uur in de oven staan.
- Na 3 uur heb je een heerlijke maaltijd Testi kebab.
Eet de Testi Kebab lekker met rijst, brood en een frisse salade.
Eet smakelijk!
*De in Rotterdam geboren Elly woont al enige jaren met man en gezin in Turkije. Elly is gediplomeerd kok en weet van weinig ingrediënten leuke én lekkere gerechtjes te maken. Die deelt ze onder de naam Elly Alanya op haar You-Tube kanaal. Lees hier de recepten van Elly
🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Hallo,
Heeft u enig idee waar in Nederland ik deze klei potjes kan kopen?
Groet Mike
Ha Mike, nee, ik heb eigenlijk geen idee. Maar ik ga er eens naar kijken en laat je weten zodra ik succes heb.
Dank je wel, ik zoek ook verder