‘Welke wijn bij sushi en sashimi’ is zoiets als ‘welke wijn bij vlees’ of ‘welke wijn bij vis’. Er zijn immers zoveel soorten en smaken sushi en sashimi. Maar sushi, wat is dat eigenlijk precies? En wat is het verschil tussen sushi en sashimi? Ik neem je even mee.

Sushi en sashimi zijn beide gerechten uit de Japanse keuken. De geschiedenis van sushi gaat terug naar lang geleden, toen rijst en vis werden gefermenteerd om ze langer houdbaar te maken. Sushi bestaat uit gekookte rijst gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis, zeevruchten, groenten, omelet. Meestal komt daar ook zeewier bij van pas. Sashimi bestaat uit rauwe plakjes vis. Sushi en sashimi worden koel geserveerd.

Welke soorten sushi en sashimi zijn er

Nigeri: een rechthoekig stukje plakrijst met daarop een reepje vis, groente of omelet.

Maki: een vel nori (zeewier) wordt gevuld met rijst en een ander ingrediënt zoals rauwe vis, viseitjes, groente of omelet, waarna het stevig wordt opgerold en in stukjes van ongeveer een centimeter gesneden.

Temaki: een klein stukje nori wordt gevuld met rijst en een ander ingrediënt zoals rauwe vis, viseitjes of groente en opgerold als een cilinder of kegel.

Sashimi: in plakjes gesneden rauwe vis of schelpdieren zoals zalm, tonijn, zeebaars of Sint Jacobs schelpen.

Tempura sushi: soms wordt de maki gerold in een laagje tempura beslag en gefrituurd. Dit geeft de sushi een knapperige bite.

Sushi sashimi compilatie

vlnr: nigeri, maki, temaki, sashimi en tempura sushi

Smaakmakers bij sushi en sashimi

Bij beide gerechten worden diverse smaakmakers aangeboden. Sojasaus is een dunne, zoute saus gemaakt van sojabonen en tarwe. Wasabi is een crème, gemaakt van mierikswortel en heel scherp van smaak. Vaak wordt aan tafel een klein beetje wasabi aan wat sojasaus toegevoegd, wat een de sojasaus was meer pit geeft. Als derde wordt er ingemaakte gember geserveerd. Deze is lichtzuur en pittig van smaak, wat verfrissend en neutraliserend werkt tussen de verschillende soorten sushi en sashimi door.

Welke wijn drink je bij sushi en sashimi?

Sushi en sashimi hebben van zichzelf geen uitgesproken smaken. Je kunt dus het best een niet te zware wijn kiezen, want die zou over de subtiele smaken van de gerechtjes heen gaan. Dus geen vette Chardonnay of bombastische Californische Zinfandel, maar een lichte, frisse, opwekkende witte wijn. De wijn bij sushi of sashimi van vettige zalm of avocado kan iets voller zijn dan bij hetzelfde gerechtje met komkommer, tonijn of bosuitjes maar bij een sushi-sashimi maaltijd eet je meestal een diversiteit aan hapjes. Denk aan wijnen als een Sauvignon Blanc, een Riesling, een Pinot Grigio, een Grüner Veltliner of een niet-houtgerijpte, lichte Chardonnay. Extra feestelijk maak je het met een droge Crémant of Champagne. En denk ook eens aan een droge, frisse, lichte rosé. Wil je toch een rode wijn? Kies dan ook hier voor een licht, fris exemplaar zoals een Pinot Noir of Gamay en serveer die licht gekoeld.

Sushi en witte wijn en rose compilatie

 

Wat is ook lekker bij sushi en sashimi?

Groene thee en bier

In Japan wordt meestal groene thee of bier gedronken bij sushi. Groene thee met zijn kleine bittertje werkt verfrissend en reinigt je mond waardoor je smaakpapillen op scherp staan voor de subtiele smaken van de sushi en sashimi. En groene thee blijkt ook nog eens heel gezond te zijn. De koolzuur belletjes en het bittertje in bier hebben eveneens een verfrissend effect in je mond en maken je mond weer schoon voor het volgende hapje sushi of sashimi. Kies je voor bier? Kies dan ook hier voor een lichte soort.

Groene thee en bier sushi sashimi

Sake

Sushi, sashimi en sake komen van oorsprong uit Japan, dus je zou zeggen dat die combinatie van Sake met deze gerechtjes top zou zijn. Maar omdat sushi en sake beide van rijst worden gemaakt kunnen ze elkaar wel eens bijten. Hoewel redelijk neutraal van smaak  zijn er diverse soorten sake. Zelf kan ik een milde, zachte sake goed waarderen bij mijn sushi en sashimi. Meer weten over sake? Ik schreef er eerder dit artikel over.

Sake line up

Fino Sherry 

Volgens SherryWijnen is Fino Sherry de perfecte match voor verschillende soorten sushi. “De zilte smaak van de Sherry versterkt de smaak van de verse vis en harmonieert eveneens met de sojasaus, die ook zoutig is. De lage zuurgraad brengt de rijstazijn in balans en het aroma van groene amandelen in de afdronk van de Fino gaat prachtig samen met de hints van umami in het Yaki Nori geroosterde zeewier en de sojasaus. Dus stap uit je comfortzone en probeer iets nieuws en spannends door deze internationale Fino te combineren met Sushi!”

Sushi fino

Ik sluit me aan bij deze laatste woorden, ook dit is een prima combinatie.
Wat is jouw favoriete drankje bij sushi en sashimi?

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!