Wat is er zo bijzonder aan Oosterscheldekreeft dat elk jaar van de opening van het kreeftenseizoen een feest wordt gemaakt? Dit jaar zelfs twee! En… welke wijn is lekker bij kreeft?

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is op 28 maart officieel van start gegaan. Dit jaar vond het feestelijke evenement rondom het ophalen van het eerste exemplaar anders plaats dan voorgaande jaren. Na het ophalen van de eerste Oosterscheldekreeft  vierden de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft en de Stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee elk hun eigen kreefenfeestje.

Oosterscheldekreeft

Wat is er zo bijzonder aan Oosterscheldekreeft? Ten eerste heeft de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor de fijne en zachte smaak. Daarnaast is het een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. De Oosterscheldekreeft wordt door kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen en de vangstperiode is gelimiteerd. Slechts enkele maanden per jaar mag deze Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden. Oosterscheldekreeft…. welke wijn is daar lekker bij?

Uiteraard ligt het eraan hoe de kreeft is bereid. Bij een naturel bereide kreeft kies je een lichtere wijn dan bij een ‘kreeft thermidor’, waarbij het smaakgehalte door de bechamelsaus, kaas en mosterd veel hoger ligt. En bij een koude bereiding van kreeft kies je voor een frissere wijn dan bij een warme bereiding.

Het is niet voor niets dat bij kreeft vaak voor een Chardonnay wordt gekozen: vol en rond, verfijnd met voldoende structuur, dat zijn de kenmerken van de meeste Chardonnay’s. Die vind je ook terug in de smaken van kreeft. Maar wil je eens iets anders? Dan zijn hier een paar andere leuke wijnen bij kreeft.

Wijn bij KREEFT 1: Pinot Gris
Schouwen-Duivenland-Gris-Kreeftenwijn-Wijn-bij-Kreeft (1)

Een Pinot Gris is een fijne wijn bij kreeft. Je kunt kiezen voor een Duitse of een uit de Elzas, maar denk eens aan deze: De Schouwen-D®uiveland Gris+ wijn komt, zoals de naam al aangeeft, uit Schouwen Duiveland, Zeeland. En laat nou ook de Oosterscheldekreeft uit Zeeland komen… Een mooiere combi kun je niet verzinnen. Deze wijn is gemaakt van pinot gris. Na het ontstelen volgde een maceratie van 15 uur, waardoor de wijn een vleugje oranje in de kleur heeft en een mooie complexiteit. Witte bloemen, iets notig, vol en, hoewel droog, een schijn van een ‘zoetje’ wat heel mooi past bij de smaak van kreeft.
Wijnhoeve de Kleine Schorre

Wijn bij KREEFT 2: Chardonnay-Viognier

arrogant_frog_chardonnay_viognier

Kreeft is niet een de goedkoopste producten. Maar een wijn bij kreeft hoeft helemaal niet duur te zijn. Zoals deze blend van chardonnay en viognier van het bekende Les Domaines Paul Mas uit de Franse Languedoc. “Met de naam Arrogant Frog geeft Jean-Claude een knipoog naar de traditionele, chauvinistische manier waarop de Fransen met wijn omgaan. Hij doet het namelijk zelf net een tikkie anders, vooral gericht op de wensen van de consument. Goede wijn voor hen die puur willen genieten van wijn zonder gedoe”. Volle en toch ook frisse wijn met wit fruit en een verfijnd bittertje in de afdronk wat heel mooi past bij een naturel bereide kreeft.
Gall.nl 

Wijn bij KREEFT 3: Godello

Godello Valdesil Montenovo

Een Godello is altijd een goed idee bij kreeft. Deze wijn is voor 100% gemaakt van de godello-druif in Valdeorras, één van de kleinere en minder bekende wijngebieden in Galicië, in het noordwesten van Spanje nabij de Atlantische oceaan. Waarom goed bij kreeft? Oceaan – Kreeft…. Snap je hem? De vinificatie van deze wijn vond plaats in roestvrijstaal. Daarna volgde een rijping ‘sur lie’ van 5-7 maanden met wekelijkse batonnage. De wijn is vol en rond met een mooie zuurgraad. In neus en mond fris wit fruit, citrus, wat rokerige tonen en een milde touch van toast.
Grandcruwijnen

Wijn bij KREEFT 4: Costières de Nîmes

Nostre Païs Costière de Nîmes Kreeftenwijn Wijn bij Kreeft

Costières de Nîmes in de Zuid-Rhône is niet de bekendste appellatie, maar de witte wijnen uit deze streek passen prima bij kreeft. Zoals deze Nostre Païs van de bekende wijnmaker Michel Gassier, een blend van grenache blanc, roussanne, viognier, clairette en bourboulenc van oude wijnstokken. Voor de helft rijpte hij 6 maanden op barriques, de andere helft op RVS. Rijp wit fruit en lichte toast in neus en mond. Fris, romig en kruidig.
Wijnwinkels van Les Genereux

Wijn bij KREEFT 5:  Saar Riesling, Van Volxem

Volxem Saar Riesling Wijn bij kreeft
Een verfijnde Riesling kan het ook goed vinden met kreeft. Zoals deze van wijngoed Van Volxem uit het Duitse wijngebied de Saar, genoemd naar het riviertje de Saar, een zijriviertje van de Moezel. Voor de vergisting vindt een korte maceratie plaats, beide deels op houten foeders en deels op RVS. Om de mooie zuren te behouden heeft geen malolactische vergisting plaatsgevonden. Het resultaat is een droge, volle en aromatische wijn. In neus en mond wit fruit (perzik) en fris citrusfruit. Sappig en fijne zuren.
QV select

Tot slot, ook lekker bij kreeft

Een mooie Brut Champagne past ook goed bij kreeft. En… ik kreeg van Mark van de Wijn door dat de Silvaner Muschelkalk van Rainer Sauer uit het Duitse Franken ook een aanrader is! “Super terroir, beetje koolzuur, bittertje, strak-droog. Heerlijk bij kreeft! En in Bocksbeutel”.  Nou, die ga ik dan snel ook nog maar eens proberen!

Wat is jouw favoriete wijn bij kreeft? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel.

Meer tips over en met KREEFT: check deze artikelen op Anne-Wies.NL

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

 

#Pasen