Het is niet voor niets dat bij kreeft vaak voor een Chardonnay wordt gekozen: vol en rond, verfijnd met voldoende structuur, dat zijn de kenmerken van de meeste Chardonnay’s. Die vind je ook terug in de smaken van kreeft. Maar wil je eens iets anders? Dan zijn hier een paar andere leuke wijnen bij kreeft.

Uiteraard ligt het eraan hoe de kreeft is bereid. Bij een naturel bereide kreeft kies je een lichtere wijn dan bij een ‘kreeft thermidor’, waarbij het smaakgehalte door de bechamelsaus, kaas en mosterd veel hoger ligt. En bij een koude bereiding van kreeft kies je voor een frissere wijn dan bij een warme bereiding.

Wijn bij KREEFT 1: Schouwen-D®uiveland Gris+
Schouwen-Duivenland-Gris-Kreeftenwijn-Wijn-bij-Kreeft (1)

Deze wijn uit Zeeland, Schouwen Duiveland, is gemaakt van 100% pinot gris druiven. Na het ontstelen volgde een maceratie van 15 uur, waardoor de wijn een vleugje oranje in de kleur heeft en een mooie complexiteit. Witte bloemen, iets notig, vol en, hoewel droog, een schijn van een ‘zoetje’ wat heel mooi past bij de smaak van kreeft.
Wijnhoeve de Kleine Schorre

Wijn bij KREEFT 2: Arrogant Frog Chardonnay-Viognier

arrogant_frog_chardonnay_viognier

Kreeft is niet een de goedkoopste producten. Maar een wijn bij kreeft hoeft helemaal niet duur te zijn. Zoals deze blend van chardonnay en viognier van het bekende Les Domaines Paul Mas uit de Franse Languedoc. “Met de naam Arrogant Frog geeft Jean-Claude een knipoog naar de traditionele, chauvinistische manier waarop de Fransen met wijn omgaan. Hij doet het namelijk zelf net een tikkie anders, vooral gericht op de wensen van de consument. Goede wijn voor hen die puur willen genieten van wijn zonder gedoe”. Volle en toch ook frisse wijn met wit fruit en een verfijnd bittertje in de afdronk wat heel mooi past bij een naturel bereide kreeft.
Gall.nl 

Wijn bij KREEFT 3: Valdesil Godello Sobre Lias

Valdesil Godello Oosterscheldekreeft Kreeftenwijn wijn bij kreeft

Deze wijn is voor 100% gemaakt van de godello-druif in Valdeorras, één van de kleinere en minder bekende wijngebieden in Galicië, in het noordwesten van Spanje. De vinificatie vond plaats in roestvrijstaal. Daarna volgde een rijping ‘sur lie’ van 5-7 maanden met wekelijkse batonnage. De wijn is vol en rond met een mooie zuurgraad. In neus en mond fris wit fruit, citrus, wat rokerige tonen en een milde touch van toast.
Grandcruwijnen

Wijn bij KREEFT 4: Nostre Païs, Michel Gassier

Nostre Païs Costière de Nîmes Kreeftenwijn Wijn bij Kreeft

De Nostre Païs van de bekende wijnmaker Michel Gassier uit Costières de Nîmes, Zuid-Rhône is gemaakt van grenache blanc, roussanne, viognier, clairette en bourboulenc van oude wijnstokken. Voor de helft rijpte hij 6 maanden op barriques, de andere helft op RVS. Rijp wit fruit en lichte toast in neus en mond. Fris, romig en kruidig.
Wijnwinkels van Les Genereux

Wijn bij KREEFT 5:  Saar Riesling, Van Volxem

Volxem Saar Riesling Wijn bij kreeft
Deze Riesling komt uit het Duitse wijngebied de Saar, genoemd naar het riviertje de Saar, een zijriviertje van de Moezel. Voor de vergisting vindt een korte maceratie plaats, beide deels op houten foeders en deels op RVS. Om de mooie zuren te behouden heeft geen malolactische vergisting plaatsgevonden. Het resultaat is een droge, volle en aromatische wijn. In neus en mond wit fruit (perzik) en fris citrusfruit. Sappig en fijne zuren.
QV select

Tot slot, ook lekker bij kreeft

Een mooie Brut Champagne past ook goed bij kreeft. En… ik kreeg van Mark van de Wijn door dat de Silvaner Muschelkalk van Rainer Sauer uit het Duitse Franken ook een aanrader is! “Super terroir, beetje koolzuur, bittertje, strak-droog. Heerlijk bij kreeft! En in Bocksbeutel” € 13,50. Nou, die ga ik dan snel ook nog maar eens proberen!

Meer tips over en met KREEFT: check deze artikelen op Anne-Wies.NL

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

 

#Pasen