Elke maand licht het Nederlands Visbureau op Visrecepten.nl een Noordzeevis uit. In de maand maart staat KABELJAUW in de spotlights, een veelzijdige vis. Ik maak er vandaag deze kabeljauw pakketjes mee. Lekker, makkelijk te maken, gezond en snel klaar. Even in de oven en smullen! Welke wijn bij kabeljauw pakketjes? 

Kabeljauw, een veelzijdige vis

De Atlantische kabeljauw (Gadus morhaua) is een rondvis en behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. Deze soort is het meest wijdverspreid en komt voor in grote delen van de Noordelijke Atlantische oceaan. De kabeljauw is een echt roofdier en voedt zich met vissen, kreeftjes, krabjes en garnalen. Dit zorgt voor de fijne smaak van kabeljauw. De vissoort staat dan ook in de top-5 van de meest geconsumeerde vis in Europa. Daarbij is het een veelzijdige vis die op veel verschillende manieren bereid kan worden, onder meer door te bakken, te roosteren of te pocheren.

Ben je benieuwd naar de levenscyclus van de kabeljauw, de voedingswaarden of hoe je ze het beste kunt bereiden? Check het vispaspoort en veel meer achtergrondinfo op de pagina Vissoort Kabeljauw op Visrecepten.nl.

Welke wijn bij kabeljauw pakketjes?

Kies bij de kabeljauw pakketjes een niet te zware wijn. Bij dit recept koos ik een Albariño uit Rias Baixas, Spanje. Die is niet dominant, net als het gerechtje: ze complementeren elkaar eerder op een fijne manier. De meeste Albariño’s zijn lekker sappig en rond in de mond met milde tonen van fris fruit, gele appel en een licht minerale hint. Die frisheid van de wijn past mooi bij de frisse smaken (paprika, tomaatjes, citroen) in de kabeljauwpakketjes. De mineraliteit (tikje zilt) past heel goed bij de zeekraal. Een mooie Albariño is deze, te koop bij Mitra Drankenspeciaalzaken.

Kabeljauwpakketjes, het recept

Wat je nodig hebt:

2 personen, bereidingstijd 10 minuten + 20 oven-minuten

  • 2 kabeljauwhaasjes
  • 1/2 courgette
  • 2 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 10 kerstomaatjes
  • 50 gr zeekraal
  • 2 schijfjes citroen
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 el olijfolie
  • 2 el witte wijn

Wat je gaat doen:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Leg 2 flinke stukken aluminiumfolie op je werkplek
  • Snijd de courgette in plakjes, de bosuitjes in ringetjes, de knoflook in dunne schijfjes, de paprika in reepjes en was de kerstomaatjes
  • Leg op elk stuk achtereenvolgens de helft van de:
    • zeekraal
    • courgette
    • bosuitjes
    • knoflook
    • paprika
    • kerstomaatjes
  • Leg daarop de stukken kabeljauw  en een schijfje citroen
  • Strooi er wat grof zeezout en zwarte peper over en besprenkel met de olijfolie en witte wijn
  • Vouw de pakketjes dicht en zet ze 20 minuten in de oven

Kabeljauwpakketjes

Snelle kabeljauw pakketjes
Geniet ervan, samen met de
Albariño!

Meer visrecepten met wijnadvies op deze website? Kijk hier even rond!

Ga hier naar de website van het Nederlands Visbureau voor nog veel meer info over vis.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje, recept, wijn-spijsadvies of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#visrecept